Smrdáky

Slovenský líder v počte prenocovaní je zo Záhoria

Druhý najvyšší počet prenocovaní na Slovensku podľa priemernej dĺžky pobytu návštevníkov vykázala za minulý rok obec Smrdáky. Slováci v tejto malebnej dedinke neďaleko Senice strávili v priemere až 13,9 nocí. Údaje nedávno zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. NaZahori.sk o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie a Kopanice Martin Lidaj.

Smrdáky obec a kúpele

Smrdáky sú obľúbené medzi domácimi, ale aj medzi zahraničnými návštevníkmi. Obec sa totiž zaradila aj do rebríčka TOP 5 lokalít z hľadiska dĺžky pobytu zahraničných hostí. Podľa zverejnených štatistík sa Smrdáky umiestnili na štvrtom mieste s priemernou dĺžkou pobytu 6,8 nocí. „Je to samozrejme vďaka miestnym liečebným kúpeľom, ktoré patria v rámci skupiny ENSANA pod Slovenské liečebné kúpele Piešťany,“ uviedol Martin Lidaj. Obec aj kúpele sú členmi OOCR.

Smrdáky sú základným kameňom našej organizácie a patria k lídrom v počte prenocovaní. Silným hráčom sa postupne stala aj Stupava, ktorá v roku 2023 dosiahla až 77.137 prenocovaní. Našim cieľom je, aby sa k týmto lídrom dokázali čo najviac priblížiť aj ostatné samosprávy zo Záhoria,“ doplnil predseda predstavenstva OOCR a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Členom OOCR Záhorie a Kopanice 17 samospráv

Aktuálne je členom OOCR Záhorie a Kopanice 17 samospráv. Po zmene názvu sa do organizácie chystajú vstúpiť ďalšie obce a mestá, najmä z kopaničiarskeho regiónu. V rámci súčasných členov zaznamenal štatistický úrad za minulý rok spolu 218.746 prenocovaní. Samosprávam to do rozpočtov cez miestnu daň za ubytovanie prinieslo 147 519,88 EUR.

Najmä pre menšie obce je to významný prínos. Ďalším benefitom je, že na základe týchto čísiel máme ako organizácia možnosť čerpať dotáciu z Ministerstva cestovného ruchu a športu SR. Vďaka tomu vieme pripraviť a najmä propagovať možnosti pre návštevníkov nášho regiónu,“ vysvetlil Lidaj. Viac ako 10.000 prenocovaní dosiahli v roku 2023 aj mestá Senica, Skalica, Holíč a Šaštín-Stráže.

Významný nárast v počte ubytovaných hostí

Významný nárast v počte ubytovaných hostí zaznamenalo v roku 2023 celé Slovensko. Celkovo sa v našej krajine ubytovalo viac ako 5,7 milióna návštevníkov. To predstavuje pôsobivý medziročný nárast o 18,5 %.

Tento pozitívny trend bol viditeľný ako u domácich, tak aj u zahraničných turistov. Najviac domácich i zahraničných návštevníkov navštívilo v roku 2023 ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku v mesiacoch júl a august. Po Slovákoch najviac prenocovaní za minulý rok uskutočnili návštevníci z Česka (37 %), Poľska (13 %), Nemecka (8 %), Maďarska (5 %), Ukrajiny (4,5 %), Rakúska (3 %), Spojeného kráľovstva (2,5 %), USA, Talianska a Rumunska (po 2 %).

Záhorie aj Kopanice lákadlom pre turistov

V našich regiónoch Záhoria a Kopaníc čísla viac-menej kopírujú celoslovenský trend. Tieto štatistiky poukazujú na skutočnosť, že domáci cestovný ruch naďalej zohráva kľúčovú úlohu v našom regióne. Zároveň sa ale zvyšuje atraktivita aj pre zahraničných turistov,“ potvrdil nárast záujmu o návštevu Záhoria a Kopaníc výkonný riaditeľ organizácie.

Tento pozitívny vývoj v cestovnom ruchu je veľmi priaznivý a nasvedčuje tomu, že Záhorie aj Kopanice sa stávajú čoraz obľúbenejšou turistickou destináciou. Je to výsledok zlepšujúcej sa infraštruktúry, kvalitných služieb a efektívnej propagácie na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ak bude tento trend pokračovať, môžeme očakávať ďalší rozvoj cestovného ruchu a s ním spojené ekonomické prínosy pre región,“ doplnil Čambal.

Vlado Miček

Recent Posts

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

2 hodiny ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

12 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

14 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

20 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

21 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Aktualizácia: Počet bombových hrozieb rastie, NAKA preveruje viac ako 1300. O obsahu mailu informoval portál…

22 hodín ago