Categories: Brezová pod Bradlom

Spomienkové slávnosti na Mohyle M. R. Štefánika budú v obmedzenom režime

Spomienková slávnosť výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia 3. mája 2021, v predvečer 102. výročia tragickej smrti. Jeho osobnosť a jeho zakladateľské dielo si uctia ústavní činitelia na čele s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a ďalší pozvaní hostia.

Spoluzakladateľ našej novodobej štátnosti, vedec, vojak, diplomat a štátnik Milan Rastislav Štefánik, je jednou z kľúčových osobností našich dejín. Je tradíciou, že miestom a časom vyvrcholenia spomienky a oslavy Štefánikovho zakladateľského diela sú májové slávnosti na Bradle. “Žiaľ, pretrvávajúca negatívna pandemická situácia v okrese Myjava nám znemožňuje uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti tak ako po minulé roky – za účasti tisícov návštevníkov z celej našej vlasti. Spomienková slávnosť sa teda bude konať v obmedzenom rozsahu – pre pozvaných hostí, bez prítomnosti verejnosti,” informoval Matúš Valihora z Mestského úradu Brezová pod Bradlom.

V Múzeu M. R. Štefánika v Košariskách pozvaní hostia slávnostne otvoria zreinštalovanú expozíciu. Na mieste jeho posledného odpočinku – bradlianskej Mohyle – si odkaz generála Štefánika uctia položením kvetov a zaznejú ich príhovory. Bude nasledovať autorské predstavenie infobodu na Bradle. “Spomienkovú slávnosť ukončí tradičné zapálenie ohňov v rohoch bradlianskej Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika. Môžu byť aj symbolom viery v naše sily v čase boja s pandémiou,” doplnil Valihora.

Infraštruktúra, s ktorou sa hostia spomienkovej slávnosti zoznámia, bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky v Roku Milana Rastislava Štefánika.

Slovenské národné múzeum slávnostne otvorí v Štefánikovom rodnom dome v Košariskách zreinštalovanú expozíciu Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ. Nová expozícia svojím stvárnením a obsahovou náplňou vizualizuje nielen významné životné etapy gen. M. R. Štefánika, ale predstaví ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub, ako Slováka, ktorý bol vždy hrdý na svoj pôvod a zostal verný svojmu národu a svojim myšlienkam.

Novovybudovaný infobod na Bradle bude slúžiť ako dosiaľ chýbajúce potrebné zázemie pre návštevníkov Areálu Bradlo. “Celá stavba infobodu je zapustená do terénu. Jej umiestnenie, tvar, zvolené materiály i stvárnenie jednotlivých detailov plne rešpektujú dominanciu Štefánikovej Mohyly a zachovanie chránených pohľadov na ňu. Infobod, spolu so zrekonštruovanou a verejnosti opäť prístupnou strážnicou (chatou) a dosiaľ zrealizovanými vegetačnými úpravami sú súčasťou budovania Areálu Bradlo ako miesta pamäti národa. Ako miesta rozvíjajúceho naše vlastenectvo a predstavujúceho hodnoty našej štátnosti,” uviedol Valihora.  

 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

1 hodinu ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

2 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

4 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

6 hodín ago