Pri Hradišti pod Vrátnom preniesli viac ako 8000 obojživelníkov

Pri Hradišti pod Vrátnom preniesli dobrovoľníci v roku 2021 až 8055 obojživelníkov, čo je zatiaľ najviac počas jednej sezóny. Informovala o tom Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy z Brezovej pod Bradlom.

Počas 11. ročníka prenosu obojživelníkov pri Hradišti pod Vrátnom preniesli spolu 3012 exemplárov ropuchy bradavičnatej, 2982 skokanov, 2051 mlokov bodkovaných, 7 rosničiek zelených, 2 kunky žltobruché a jednu ropuchu zelenú.

Za všetky roky záchranári a dobrovoľníci preniesli spolu už 51047 obojživelníkov. So zábranami pomohli aj správy Chránených krajinných oblastí (CHKO) Záhorie a Malé Karpaty, ktoré pomohli zo zábranami.

Obojživelníky patria medzi najohrozenejšie skupiny živočíchov. Z množstva negatívnych vplyvov, ktoré spôsobujú rapídny ústup obojživelníkov, môžeme rátať najmä masové úhyny na dopravných komunikáciach v obdobiach ich migračných ťahov. Z hľadiska masovosti je najnebezpečnejším práve jarný ťah dospelých jedincov zo zimovísk na miesta rozmnožovania. “Pre väčšinu obojživelníkov je charakteristická tzv. vernosť miestu, kde sa vyvinuli z vajíčka. Teda sú schopné sa rozmnožovať iba na týchto miestach. Bohužiaľ často musia obojživelníky počas týchto presunov na miesto rozmnožovania prekonať už i vyššie spomínané frekventované cestné komunikácie. A prečo je dôležité obojživelníky chrániť? Obojživelníky sú dôležitou skupinou živočíchov, pretože sú významnou súčasťou potravného reťazca. Konzumujú veľké množstvo hmyzu a sami sú potravou mnohých stavovcov (vtákov i cicavcov). Ich vyhubenie by mohlo spôsobiť nerovnováhu v ekosystéme a zároveň znížiť biologickú rozmanitosť – biodiverzitu,” informovala CHKO Záhorie.

 

Aj preto i tento rok zamestnanci Správ CHKO Záhorie a Malé Karpaty vybudovali zábrany na frekventovanej ceste z Hradišta pod Vrátnom do Brezovej pod Bradlom.  Zábrany pri ceste zabezpečia, že žaby nebudú prechádzať cez vozovku, ostanú pri nej a ochranári ich následne pozbierajú a prenesú na druhú stranu. Materiál na vybudovanie zábran poskytla spoločnosť Forbo Siegling s.r.o. z Malaciek. V minulosti na tomto úseku cesty dochádzalo k úhynom stoviek žiab (najmä skokany a ropuchy) a mlokov práve počas jarnej migrácie. V tomto úseku sa v budúcnosti plánuje realizácia žabochodu. Zábrana je kontrolovaná a žaby sú prenášané do neďalekej mokrade.

 

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

1 hodinu ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

20 hodín ago