Gbely

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí vodné smetisko. Rozhovor s inšpiratívnym človekom zo Záhoria, ktorý sa aktívne dlhodobo podieľa na tom, aby bola voda v riekach opäť čistá a priezračná.

Ak niekomu položíte otázku, aká je voda, medzi časté odpovede patrí čistá, číra, priezračná. Keď hľadáte dovolenku pri vode, v katalógoch na vás vyskakujú obrázky nádherných pláží s bielym pieskom a až gýčovito modrým morom, v ktorom vidíte farebné ryby, medúzy a koraly alebo jazerá, ktoré vyzerajú ako z filmov o Winnetuovi či rieky, v ktorých vidíte až na dno. Jednoducho ako z rozprávky.

Potom prídete na dovolenku, na pláži sa nestíhate čudovať, čo všetko na ňu more vyplavilo, keď vojdete do vody, nevidíte si ani vlastné nohy, nieto dno a pri potápaní natrafíte na veci, ktoré rozhodne nevyzerajú ako morské živočíchy.

Vo vode končia každoročne milióny ton odpadu

Vo vode končia každoročne milióny ton odpadu, z ktorého vyše 80% tvoria plasty. Zvyšky plastov sa nachádzajú v telách rýb, korytnačiek, tuleňov, veľrýb a vtákov, ale aj ďalších morských živočíchov, prostredníctvom ktorých sa dostávajú aj do stravy, ktorú konzumujú ľudia. Plastov v mori pribúda a pribúda a ak to takto pôjde ďalej, onedlho ich bude v oceánoch viac ako rýb a z našej modrej planéty sa stane planéta plastová.

Mesto Gbely Autor: Vladimír Miček

Vedeli ste ale, že v Gbeloch býva niekto, komu to nielen že nie je jedno, ale dokonca sa aktívne dlhodobo podieľa na tom, aby bola voda v riekach opäť čistá a priezračná. Je to Ondrej Vanek, ktorý bezpochyby patrí k inšpiratívnym ľuďom v meste Gbely.

Už niekoľko rokov pracuje pre firmu Everwave GmbH zaoberajúcou sa prevenciou hromadenia plastov a odpadu vo svetových oceánoch. To znamená zabrániť odpadu, aby sa z riek vôbec dostal do oceánov.

Ako si sa k tejto práci dostal, koľko rokov tam pracuješ a čo konkrétne robíš?

K tejto práci som sa dostal spoločnou spoluprácou s firmou, v ktorej som pracoval predtým. S Everwave spolupracujem asi 5 rokov. Našou úlohou je zabrániť odpadu, aby sa vôbec dostal do oceánu, kde sa dostáva z riek. Disponujeme loďami (harvestor) na zber plávajúceho odpadu. Máme lode v Thajsku, Kambodži a na Balkáne, kde pracujem aj ja. S kolegom máme na starosť obsluhu lode a celý chod daného projektu.

zdroj foto: Everwave GmbH

 Čo sa deje s odpadom, ktorý vyzbierate? Čo najzvláštnejšie/najneuveriteľnejšie ste z vody vytiahli?

Vždy pred začiatkom konkrétneho projektu sa dôkladne monitoruje daná lokalita a prebieha dlhý kolotoč príprav. Konkrétne v mojom tíme na Balkáne má tieto prípravy na starosť projektová manažérka Dr. Sabine Schruender. Vo finále sa vždy spolupracuje s miestnou recyklačnou firmou, do ktorej sa potom všetok odpad odvezie. Následne sa odpad separuje, patrične likviduje. Z riek sme vyzbierali snáď úplne všetko. Popri tonách plastových fliaš sme vybrali z vody aj také veci ako sudy, chladničky, hračky, topánky a v jeden deň aj 6 ruksakov zrejme po neúspešnom prekročení hranice, ktorá vedie stredom rieky Drina medzi Srbskom a BiH, utečencami. A samozrejme dosť pravidelne vyťahujeme mŕtve hospodárske zvieratá. Ovce, kozy, kravy a raz aj koňa.

Asi si prešiel kus sveta, kde všade si bol? Ak môžeš porovnať jednotlivé krajiny, kde je to lepšie/horšie, čo sa ekológie týka?

Momentálne už veľmi nestriedam krajiny, pracujem primárne na Balkáne. Srbsko, Bosna a Hercegovina. V tomto čase sa chystáme na misiu do Albánska. Práve v týchto krajinách je veľký problém s odpadom v riekach, ktorý sa vždy nahromadí pri najbližšom múre vodnej elektrárne a vytvorí na hladine tzv. plávajúci koberec z odpadu niekedy o rozlohe niekoľkých hektárov. Ale za svoj pracovný život som precestoval veľa krajín a veľmi zlá situácia s odpadmi celkovo je v Ázii. Mal som tú česť vidieť to na vlastné oči v Rusku, Kazachstane, ale asi najhoršie to bolo v Myanmare. Tu ľuďom pojem životné prostredie absolútne nič nehovorí. Pre bežného Európana je správanie sa k životnému prostrediu v týchto častiach sveta absolútne nepochopiteľné.

 zdroj foto: Everwave GmbH

Vidíš nejaký posun k lepšiemu/ horšiemu?

Pokiaľ sa nezmení mentalita miestnych ľudí, či už osveta detí v školách, rôzne štátne aktivity týkajúce sa ochrany životného prostredia v krajine a hlavne zálohový systém fliaš, tak veľkú šancu na zníženie odpadu v riekach nevidím.

Nehovoríš si niekedy, keď vidíš, ako sa ľudia správajú k prírode, či to má vôbec celé zmysel?

Vždy to má zmysel. Každý jeden kilogram odpadu odstránený z vôd má veľký význam pre celý ekosystém. Takže áno, má to zmysel a neplánujeme sa vzdať.

zdroj foto: Everwave GmbH

Ja pevne verím, že sa to zmení, až vyrastú dnešné deti.

Verím aj ja. Musí sa to zmeniť. Everwave má rôzne enviro-aktivity v Nemecku. Pre bežných ľudí a aj deti v školách. Premýšľam, ako to začať “propagovať” vo veľkom aj na Slovensku.

Na záver by som chcel len dodať, aby sa každý zamyslel nad svojim správaním k prírode. To, čo sa tu deje, nie je len preto, že to niekto sprosto hodí do tej rieky. Najväčšia časť odpadu sa do riek dostáva splavovaním pri dažďoch, búrkach a povodniach z rôznych čiernych skládok v lesoch a pri osadách.

Ďakujem za rozhovor.

Petra Horinková

Recent Posts

Holíč: Noc múzeí a galérií na zámku s kostýmovými prehliadkami

Holíčsky zámok sa už tradične zapája do obľúbeného podujatia Noc múzeí a galérií. Tento rok…

26 minút ago

Sociálny sprievodca pre občanov Myjavy

Oddelenie Sociálnych služieb mesta Myjava pripravilo pre obyvateľov mesta publikáciu s názvom Sociálny sprievodca. Jej…

2 hodiny ago

Vyjadrenie pozemnej a vrtuľníkovej záchranky k nehode na Záhorí

Vyjadrenie záchranárov k ošetreniu a prevozu účastníkov nehody v nedeľu 12.5.2024 krátko po 15.00h, ku…

11 hodín ago

Aktuálne: Pri nehode na Záhorí prišla o život mladá žena

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách aktuálne dokumentujú okolnosti tragickej dopravnej nehody, ku ktorej…

13 hodín ago

Po zrážke vozidiel na Záhorí privolali vrtuľníkovú záchranku

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách boli dnes, krátko po 15.00h vyslaní k dopravnej…

16 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

1 deň ago