Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Spustila sa registrácia škôl na nový vzdelávací program

Ministerstvo školstva SR otvára registráciu pre základné školy (ZŠ), ktoré chcú prejsť na nový vzdelávací program. ZŠ sa do tohto programu môžu prihlásiť do 19. decembra 2023.

Od 1. septembra 2024 bude možné učiť podľa nového vzdelávacieho programu vo všetkých základných školách.

Registrácia na inovatívny vzdelávací program

Súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR sa stáva inovatívny vzdelávací program, ktorý by mal byť povinný pre všetky školy od školského roku 2026/2027. Ministerstvo školstva spustilo registráciu pre základné školy, ktoré chcú začať učiť podľa nového vzdelávacieho programu od nasledujúceho školského roka. Prvýkrát tento program používa 39 škôl, ktoré sa zaviazali k jeho implementácii v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

Príprava na svet dneška a budúcnosti

Nový štátny vzdelávací program bol schválený rezortom školstva v máji tohto roka. Jeho cieľom je pripraviť žiakov a žiačky na výzvy a príležitosti, ktoré ponúka moderný svet. Zmena je nevyhnutná, aby deti boli schopné čeliť rýchlym zmenám v spoločnosti aj ekonomike.

Spolupráca so školami a odbornými organizáciami

Základné školy, ktoré sa rozhodnú pre nový vzdelávací program, môžu počítať s podporou odborných rezortných organizácií, školeniami pre učiteľov a pomocou pri tvorbe školských vzdelávacích programov. Minister školstva, Tomáš Drucker, zdôraznil dôležitosť spoločnej práce so školami pri prenášaní nových cieľov a obsahu vzdelávania do školských tried.

Podpora a pomoc pri implementácii zmien

Registrácia pre nový vzdelávací program je otvorená do 19. decembra 2023. Rezort školstva sa zaviazal poskytnúť efektívnu podporu školám, ktoré sa rozhodnú pre tento program. Registrované školy budú môcť spolupracovať s tímom odborníkov z  Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM) a Regionálnych centier podpory učiteľov. Budú mať tiež možnosť využiť mentoring a ďalšie vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov a manažment školy.

Nový vzdelávací program pre ZŠ

Od 1. septembra 2024 bude možné učiť podľa nového vzdelávacieho programu vo všetkých základných školách (ZŠ). Tento program bude povinný pre všetky základné školy bez ohľadu na zriaďovateľa, teda pre štátne, cirkevné aj súkromné školy, od školského roku 2026/2027. Školy, ktoré sa zaregistrujú v rámci tohto programu, môžu však očakávať adresnú podporu a pomoc pri implementácii zmien.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

6 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

8 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

9 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

10 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

11 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

12 hodín ago