Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých či Dušičky

Katolícka cirkev na Slovensku aj vo svete si 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Od roku 1994 je tento deň na Slovensku dňom pracovného pokoja. 

Na 2. novembra pripadá Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky.

Na Slovensku má úcta k mŕtvym veľmi silnú tradíciu a jej korene nachádzame už v pohanských časoch. Ľudia navštevujú cintoríny, na hroby kladú vence, či kvety a pália sviece.

1. 11. – Sviatok Všetkých svätých

Sviatok Všetkých svätých je predovšetkým sviatkom katolíckej cirkvi. Na Dušičky, čo je druhý deň, sa v katolíckych kostoloch konajú zádušné omše za mŕtvych. Rituálne obrady konané počas tohto dňa sú známe u viacerých náboženstiev sveta, ale zádušné omše sú charakteristické len pre katolícku cirkev. Tento deň sa u katolíkov považuje za deň spomienky na tých, ktorí ešte nedosiahli blaženosť alebo sú vo fáze očisťovania a prípravy prechodu z očistca do neba. Cirkev už po stáročia spája s touto slávnosťou nádej na vzkriesenie. Je to deň radosti a nie strachu. Po vzkriesení Krista sa nachádzame na ceste do večného mesta, kde nás očakáva blaženosť všetkých tých, ktorí boli Pánom oslávení. To má byť zmyslom Slávnosti všetkých svätých. 

2. 11. – Pamiatka zosnulých alebo dušičky

Ľudia poznajú tento sviatok pod pojmom dušičky. V takej podobe ako tento sviatok poznáme dnes, je údajne známy od roku 998 kedy ho zaviedol francúzsky opát Odillo. Sviatok dušičiek je však omnoho starší. Dušičky pochádzajú z keltskej tradície, zo sviatku Samhain. Samhain sa slávil v deň keltského nového roku, v deň, kedy sa podľa keltskej viery prelína náš svet so svetom mŕtvych. Dušičky sú spomienkou na zosnulých, ktorí ešte nie sú na túto skutočnosť pripravení a prechádzajú fázou očisťovania. Kelti zapaľovali ohne, aby sa duša pozostalých mohla zahriať a stráviť s nimi noc. Sviečky, ktoré dnes zapaľujeme, sú pozmenenou formou práve tejto tradície. Dušičky sa dnes slávia v celom kresťanskom svete a prenesene aj v USA, kde je tento sviatok známy ako All Hallow´s Day, resp. Halloween. Začiatkom novembra ľudia navštevujú cintoríny, aby si zaspomínali na svojich pozostalých. Na hroby kladú vence a kvety a zapaľujú sviečky. Tento deň je spomienkou na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Zdroj: cs.wikipedia.org, sk.wikipedia.org

Redakcia

View Comments

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

3 hodiny ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

5 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

6 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

7 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

8 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

9 hodín ago