Koválovec

TIS: Starosta Koválovca si pomýlil stránku obce so svojim kampaňovým webom

Transparency International Slovensko (TIS) dnes upozorňuje na zneužitie obecného webu na predvolebnú propagáciu starostu obce Koválovec na Záhorí.

Malá záhorská obec Koválovec v okrese Skalica týždeň pred voľbami predvádza, ako vyzerá, keď si starosta pomýli oficiálnu stránku obce so svojim kampaňovým webom. „Pri pokuse o návštevu obecného webu vyskočí na celú obrazovku reklamný banner starostu Patrika Renováčka s textom „Pro našu zem, naše Záhorí“ a oznamom o jeho kandidatúre za poslanca trnavskej župy za stranu Starostovia a nezávislí kandidáti,“ spresňuje TIS.

Tým sa však masírovanie voličov nekončí

Po zatvorení bannera sa užívateľ prepracuje na oficiálny web samosprávy so zhruba 140 obyvateľmi, kde ho popri bežnom obecnom obsahu opäť privíta starostova reklama, tentokrát doplnená aj o bannery ďalších lokálnych politikov kandidujúcich na pozície v trnavskej župe – starostky Popudinských Močidlian Dany Žúrkovej z rovnakej strany, starostu Ratkoviec Martina Červenku (nezávislý) a primátora Holíča Zdenka Čambala (SNS, Smer). Poslední dvaja sú dokonca súperi v súboji o post trnavského župana. Cit pre pluralitu narúša len drobný fakt, že ďalší ôsmi kandidáti na tento post rovnaký priestor na obecnom webe nezískali.

V duchu príslovia „zíde z očí, zíde z mysle“, zostáva reklama politikov v zornom poli voliča aj po klikaní na ďalšie podstránky webu. Súbežnú obhajobu starostovského mandátu pritom Renováček propagovať nemusí. V obci je jediným kandidátom a víťazstvo tak má vopred isté.

Zneužitie a porušenie zákona

Takéto zneužívanie obecného webu je, samozrejme, hrubým narušením rovnosti šancí vo volebnej súťaži a aj porušením zákona. Volebné plagáty majú byť jednak označené údajmi o objednávateľovi a dodávateľovi, predovšetkým však ide o zneužitie výhod, ktoré starostovi prináša jeho verejná funkcia.

„Obraciame sa preto na obecné zastupiteľstvo, ktoré by sa malo potenciálnym zneužitím funkcie starostu zaoberať a podnet posielame aj okresnému úradu, aby posúdil, či takýmto konaním nedošlo k spáchaniu priestupku. Obecný web by totiž nemal slúžiť iba PRO NAŠU ZEM, NAŠE ZÁHORÍ A NAŠEHO STAROSTU, či? ,“ dopĺňa Transparency International Slovensko.

https://www.nazahori.sk/2022/10/20/volby-2022-cervenka-kritizuje-dlh-zupy-v-jeho-obci-za-rok-vyskocil-o-takmer-50/
Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

1 hodinu ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

13 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

14 hodín ago