TTSK

Voľby 2022: Červenka kritizuje dlh župy, v jeho obci za rok vyskočil o takmer 50 %

Kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Martin Červenka ako jeden z výrazných bodov svojej kampane prezentuje fakt, že župa v posledných rokoch zvýšila svoj dlh. Pritom práve v obci Ratkovce, kde je Červenka starostom ( na post starostu opätovne kandiduje) , narástol za posledný rok dlh z 1,88 na 47,56 %. Vyplýva to zo zverejnených údajov, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Naopak podľa zverejnených údajov si TTSK výrazne polepšil a je v celkovom hodnotení druhým najlepším krajom a svoj celkový dlh znížil z 45,33 na 38,57 %.

Celkový dlh obce Ratkovce a TTSK. Zdroj: INEKO

Dlh na obyvateľa u Červenku vyskočil 25-násobne

Výpovednú hodnotu, ako kto hospodári, má aj celkový dlh na obyvateľa. V obci, kde “starostuje” Červenka, bolo zadlženie na jedného obyvateľa necelých 12 eur. Za jeden rok preskočil dlh na jedného obyvateľa sumu 300 eur a zvýšil sa tak 25-násobne. V Trnavskej župe je tendencia presne opačná, keď v roku 2020 bol obyvateľ župy zaťažený dlhom 127 eur. V roku 2021 to bolo už len necelých 112 eur.

Celkový dlh na obyvateľa obce Ratkovce a TTSK. Zdroj: INEKO

Majetok na obyvateľa v župe rastie, v Ratkovciach klesá

Ani ďalší z dôležitých faktorov a to čistý majetok na obyvateľa nevychádza z pohľadu Ratkoviec, kde je Červenka starostom, v porovnaní s Trnavským krajom dobre. Kým ešte v roku 2019 na každého občana obce vychádzal majetok v hodnote viac ako 4200 eur, za dva roky klesla táto suma o 1434 eur, čo predstavuje pokles o 34 %.

Naopak v TTSK každým rokom hodnota majetku na obyvateľa stúpa. Aby sme boli objektívny použijeme iba rovnaký dvojročný úsek od roku 2019, kde krajská samospráva zvýšila čistý majetok na obyvateľa z 229 na 293 eur, čo predstavuje nárast o 28 %.

Majetok na obyvateľa obce Ratkovce a TTSK. Zdroj: INEKO

Župa dáva na kapitálové výdavky takmer 19 miliónov

O tom ako sa darí rozvíjať obec či kraj, veľa vypovedajú kapitálové výdavky. Tu sú grafy voči Červenkovej obci nemilosrdné, keď v posledných troch rokoch v tejto kapitole nebolo viac ako 31.480 eur. Kraj sa pritom pohybuje v posledných troch rokoch na úrovni 15 až 19 miliónov eur. Samozrejme je treba brať do úvahy aj výšku sumy, s ktorou obec resp. kraj hospodári. Podľa grafu je však vidieť vývoj, ktorým smerom sa graf posúva.

Kapitálové výdavky obce Ratkovce a TTSK. Zdroj: INEKO

Červenkova obec má vyššie dlhodobé záväzky ako celý TTSK

O to je výraznejšia ďalšia informácia o dlhodobých záväzkoch. Dlhodobé záväzky obce Ratnovce sú viac ako 400.000 eur, čo je viac ako má Trnavský samosprávny kraj! TTSK mal v roku 2017 dlhodobé záväzky vo výške viac ako 3 milióny eur. Teraz ich má vo výške 332.856 eur.

Dlhodobé záväzky obce Ratkovce a TTSK. Zdroj: INEKO

Na záver možno len to, že je dobré nielen počúvať jednotlivých kandidátov v predvolebných diskusiách a rozhovoroch, ale aj si overovať, či informácie, ktoré podávajú ako fakty, sú zhodné s realitou.

Angelika Kmecová and Vlado Miček

Recent Posts

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

4 hodiny ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

5 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Bombové hrozby sa týkajú aj škôl v Malackách. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú…

6 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

20 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

21 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

22 hodín ago