Categories: Skalica

Tréner MFK Skalica Jozef Dojčan spokojný, aj keď vidí ešte rezervy, mrzí ho nízka návštevnosť a pochvaľuje si spoluprácu s Rohožníkom

MFK Skalica má za sebou štvrtinu súťaže, s ktorou môže vysloviť spokojnosť. Patrí jej 2. priečka, keď na lídra z Komárna stráca jediný bod.

Ako vidí doterajší priebeh z pohľadu záhoráckeho mužstva, sme o názor požiadali trénera Skaličanov Jozefa Dojčana. „Súťaž hodnotíme pozitívne. Zatiaľ sa nám jedná predovšetkým o náš herný štýl, ktorý bol na požadovanej úrovni. Čo sa bodového zisku týka, máme ich dosť, aj keď ja osobne by som si vedel predstaviť o dva body viac. Ja som tréner, ktorý je vždy nespokojný a uvidíme, čo bude ďalej,“ zhodnotil prvú časť súťaže Dojčan.

V MFK Skalica spokojnosť s ofenzívou aj defenzívou

V minulej sezóne trápila mužstvo ofenzíva. Hráči si dokázali vypracovať šance, ale chýbali góly. Teraz má Skalica najlepší útok, keď v doterajšom priebehu zaťažila kontá súperov 20 presnými zásahmi, čo je o tri viac ako druhé najproduktívnejšie Komárno. „Som rád, že sa nám góly rozdeľujú medzi viac hráčov. Cyro (Haša) a Šebi (Šebesta) si držia svoj štandard, ale je dôležité, že sa k nim pripájajú aj ďalší hráči. V tréningovom procese na tom neustále pracujeme a ja verím, že góly budeme dávať aj naďalej,“ netajil odhodlanie pokračovať v nastúpenom trende lodivod.

Lenže keď chválime ofenzívu, treba pochváliť aj defenzívu na čele s brankárom Martinom Junasom. Tá inkasovala iba v dvoch stretnutiach, keď v nadstavenom čase s Banskou Bystricou mal v úvodnom kole gól iba kozmetickú hodnotu, s Komárnom potom tri inkasované znamenali jedinú prehru v súťaži. „Musím povedať, že defenzíva je obrazom celého kolektívu. Nechcem vyzdvihovať jednotlivcov. V tréningovom procese som spokojní s oboma brankármi, tak s Junasom ako aj Milošovičom. „Juni“ má momentálne väčší priestor a chytá častejšie, ale musím povedať, že Vojto ho výborne podporuje a fandí mu. Takže spokojnosť je pri oboch. Zásluha patrí aj trénerovi brankárov Andrejovi Fišanovi, ktorý ich drží oboch v pohode. Na tomto poste sme momentálne veľmi spokojní,“ netajil spokojnosť bývalý prvoligový hráč s výkonmi na poste brankára.

Odchovanci sa začínajú presadzovať, pomáha spolupráca s Rohožníkom

Čo je pre Skalicu dôležité, do hry sa častejšie zapájajú aj mladí hráči z domácej liahne. Čoraz viac o sebe dáva vedieť Martin Mášik, na výraznejšiu šancu čaká Mário Hollý. „Je zatiaľ medzi nimi jeden zásadný rozdiel. Mášik je skúsenejší a povahovo dozretejší ako Hollý. Logicky sa momentálne dokáže presadiť viac a boli už zápasy, v ktorých sa dostal do základnej jedenástky. V každom zápase je na rozhraní, buď je v základnej zostave alebo prvý striedajúci. U neho je spokojnosť s výkonmi zrejmá. U Hollého si treba uvedomiť, že je to vekom ešte dorastenec. Tu sme opatrnejší, v tréningoch sa ukazuje veľmi dobre. Momentálne potrebuje nabrať skúsenosti s mužským futbalom, kde využívame spoluprácu s treťoligovým Rohožníkom. Tam chodí pravidelne, sledujeme ho, priestor určite dostane a bude na ňom, ako si s ním dokáže poradiť,“ poznamenal k dvojici mladíkov vo výbere Záhorákov tréner Dojčan.

Klub MFK Skalica pristúpil pred sezónou k novej spolupráci s treťoligovým Rohožníkom, ktorý spočíva v tom, že niektorí hráči zo Skalice posilňujú ďalšie mužstvo zo Záhoria. „Zo strany klubu to bol veľmi pozitívny impulz. Dáva priestor hráčom, ktorí majú menšie zápasové vyťaženie resp. mladším hráčom zahrať si 3. bratislavskú ligu, ktorá získava stále vyšší kredit. Spolupráca s Rohožníkom, predovšetkým s trénerom Mariánom Tóthom je na veľmi vysokej úrovni. My ju nemôžeme hodnotiť inak ako prospešnú. Jednak pomáhame my im s našimi hráčmi, na druhej strane oni pomáhajú nám poskytnutým priestorom našim hráčom, aby boli v zápasovom zaťažení,“ pochvaľuje si vzájomnú symbiózu záhoráckych klubov 42-ročný kormidelník.

So zmenami v kádri spokojnosť, pribudli zranenia

Mužstvo prešlo pred sezónou obmenou, ktorá neminie žiadne mužstvo. Prišli noví hráči. „My sme si mužstvo prakticky skladali podľa nášho výberu. Vždy si vieme predstaviť jedného-dvoch hráčov, ktorými by sme vedeli doplniť mužstvo. Ale sme spokojní so zložením kádra a pracujeme s tými, ktorých máme. Hráči dostávajú priestor, niektorí majú vyššiu minutáž, niektorí nižšiu, ale všetci nám majú čo ponúknuť. S novými hráčmi sme zatiaľ spokojní,“ zhodnotil prínos nováčikov v mužstve Dojčan.

Až do posledného domáceho stretnutia sa kádru vyhýbali početnejšie zdravotné komplikácie. „Zdravotný stav bol dobrý až do posledného domáceho zápasu. Víťazstvo so Šamorínom bolo kruto zaplatené zraneniami kľúčových hráčov. Lukáš Opiela a Filip Tomovič sú na listine zranených hráčov. K ním treba pripočítať dlhodobo zraneného Jožka Sombata a Dana Šebestu, ktorí nehral už v minulom stretnutí. Prakticky štyria skúsení hráči sú mimo hry. Na druhej strane je to priestor pre ďalších hráčov, ktorí sú v kádri, aby ukázali že sú v ňom oprávnene a dostanú vyššiu minutáž v najbližších stretnutiach. Som zvedavý na ich odpoveď v podobe výkonov na poskytnutí priestor,“ nezúfal si kormidelník Záhorákov.

Cieľom vždy najbližší zápas, 2. futbalová liga má kvalitu

Po štvrtine súťaže sa už dá aj čo to povedať k ambíciám, s akými mužstvo vstupuje do druhej polovice podzimnej časti. „Ako sa hovorí s jedlom rastie chuť a niektorí ľudia už možno vidia do väčšieho časového horizontu ohľadom šancí mužstva. Ja sa priznám, že sa až tak ďaleko nepozerám. Vždy sa pozerám na to, ako zvládnuť najbližší zápas. Samozrejme, že sa nám v hlave premietajú možné veci, čo sa týka zimnej prípravy, čo sa týka okysličenia v kádri. Ale máme ešte mnoho zápasov do konca jesennej časti, takže teraz máme predovšetkým za cieľ bodovať v najbližšom zápase,“ krotil očakávania hlavný tréner Záhorákov.

V tabuľke sú na čele mužstvá, ktoré sa tam čakali, na druhej strane sú tam aj prekvapivé mená. „Pre mňa osobne pohľad na špicu tabuľky nie je až tak prekvapivý. Poprad sa netajil najvyššími ambíciami, Komárno spolupracuje s dvomi silnými klubmi ako DAC Dunajská Streda a Puskas Academy a je vidieť, že tam majú mladých a šikovných hráčov. Postavenie Komárna som predpokladal už po jarnej časti, v ktorej sa až zo spodku tabuľky dokázali prebojovať vysoko. Očakával som tam aj Pohronie, ktoré má konsolidovaný tím, ktorý má výborného trénera, kvalitné zázemie a prirodzene kvalitných hráčov. Je tam Liptovský Mikuláš, ktorý sme tam možno nečakali. Na druhej strane je vidieť práca trénera Pištu Zaťka a Janko Papaj odvádza penzum práce na pozícii manažéra klubu a mužstvo dokázali vystavať tak aby bolo konkurencieschopné. Petržalka má takisto konsolidovaný tím. Súťaž má mimoriadnu kvalitu, vrátili sa tam kluby, ktoré možno patria ešte vyššie ako do tejto súťaže,“ zhodnotil súboj o predné priečky tabuľky Jozef Dojčan.

Trénera trápi návštevnosť, verí že pôjde hore

Pristavil sa aj pri návštevnosti na domácich stretnutiach. Kto prišiel, musel skonštatovať, že Skaličania hrajú doma moderný a ofenzívny futbal, darí sa im aj strelecky a o domácej sérii víťazstiev je už aj zbytočné hovoriť. Tá trvá v súťažných stretnutiach už od sezóny 2016/17. „My sme pred sezónou deklarovali, že chceme dotiahnuť na štadión viac fanúšikov. Teraz s tým vnútorne zápasím, máme dobré výsledky, chalani predvádzajú kvalitné výkony a po hernej stránke sa na to dá pozerať. Napriek tomu si na náš štadión nenašlo cestu väčšie množstvo fanúšikov. Pevne verím, že sa do v budúcnosti zlepší. My na hernom prejave budeme aj naďalej pracovať a dúfam, že si na štadión nájdu cestu aj tí, ktorí zatiaľ na tribúny Na Letňáku nezavítali,“ neskladá zbrane tréner a verí, že návštevnosť na skalickom útulnom štadióne pôjde nahor.

Vlado Miček

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

6 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

7 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

8 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

9 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

9 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

11 hodín ago