Categories: Malacky

Neštandardný štart starostu Malaciek Juraja Říhu do kampane

V Malackách bude kandidovať trojica uchádzačov o post primátora mesta. V deň, ktorý bol posledný pre odovzdanie kandidačných listín, zverejnil svoju kandidatúru aj súčasný primátor Juraj Říha.

Nezaujalo ani tak načasovanie, ktoré bolo vcelku logické, ale priebeh akým prebehlo, vzbudzuje otázky. Tlačovú správu o jeho kandidatúre totiž posielala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová z oficiálneho mestského mailu, čo nie je štandardné.

Druhou vecou, ktorá zaujala bol fakt, že na oficiálnej stránke mesta bola zverejnená správa, v ktorej podľa nadpisu bola spomenutá informácia, že ide o posledný deň, v ktorom sa dajú podať kandidátky na primátora a poslanca a kde je to možné. Do tejto správy ale autor priložil aj vetu o opätovnej kandidatúre súčasného primátora aj s odkazom na predvolebný článok o ňom.

Na nami položené otázky, či to nepovažuje za zneužitie funkcie a či nie je informovanie o kandidatúre z oficiálneho mestského mailu minimálne nekorektné voči ostatným kandidátom, odpovedala hovorkyňa mesta Malacky dvakrát stroho „nie“.

Po istej dobe poslala Pilzová doplňujúce vysvetlenie, ktoré uverejňujeme v plnom znení: „Tlačovú správu o kandidatúre Juraja Říhu sme nezverejnili v plnom znení, na webe máme uvedený iba odkaz v rámci článku. Včera nastali naraz dve udalosti, súvisiace s komunálnymi voľbami: posledný termín na podávanie kandidátnych listín a oficiálne ohlásenie kandidatúry. Urobili sme to spravodajským spôsobom v rámci jedného spravodajského článku – bez toho, aby sme v ňom citovali čokoľvek z primátorovej tlačovej správy. Hovorkyňa mesta je zároveň aj hovorkyňou primátora. V rámci aktuálneho volebného obdobia sa hovorkyňa nespočetnekrát vyjadrovala pre médiá v mene primátora. Nevidíme preto dôvod, aby ste práve v tomto konkrétnom prípade spochybňovali náš postup.“

Primátora Malaciek považujeme za najschopnejšieho z tých, ktorí vedú mestá na Záhorí, nič to však nemení na fakte, že ani pri zažmúrení oboch očí sa konanie jeho alebo jeho hovorkyne (osobnej alebo mestskej) nedá považovať za iné ako zneužitie postavenia. Hovorkyňa namiesto priznania možno formálnej chyby možno zámeru sa konanie snaží zdôvodniť a tvrdí, že je v podstate všetko v poriadku. NIE, NIE JE!!! Informovať o kandidatúre, si na mestskej stránke nedovolil žiadny primátor na Záhorí, jedine Juraj Říha. Bolo by správne, priznať chybu a bojovať tak ako sa má. Za štyri roky má totiž dostatok iných zbraní, s ktorými môže operovať a každý súdny človek uzná, že jeho robota pre Malacky je vysoko prínosná.

Vlado Miček

Recent Posts

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

15 minút ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

2 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

3 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

13 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

14 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

24 hodín ago