TTSK

TTSK: Cestovanie v zónach, predplatné lístky aj informačný web

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) prišiel so zmenami, ktoré zatraktívnili cestovanie prímestskými autobusmi. Od 1. januára 2023 vstúpilo do platnosti zónové členenie kraja a cestujúci si môžu zakúpiť predplatné cestovné lístky (PCL). NaZahori.sk o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie TTSK Natália Petkáčová.

V prvom roku od zavedenia zmien sú k dispozícii aj uvádzacie zľavy. Všetky dôležité informácie sú dostupné na webovej stránke www.cestujlahko.sk.

Cestujúci majú od Nového roka novinky

„Cestujúcich na našich prímestských autobusových linkách majú od Nového roka novinky. Cestovanie je ľahšie a výhodnejšie. Cestuje sa v zónach a predplatné cestovné lístky ponúkajú pre cestujúcich pri pravidelných cestách výrazné cenové zvýhodnenie oproti jednorazovým lístkom. Pre lepší prehľad sme novinky dali na jednu webovú stránku www.cestujlahko.sk. K dispozícii sú informácie o tarifných zónach vrátane ich schémy a zoznamu zastávok. Ďalej vysvetľujeme výhody predplatných cestovných lístkov a záujemcom ponúkame možnosť vybrať si ten najvýhodnejší druh lístka. Okrem toho prinášame aj odpovede na najčastejšie kladené otázky,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Od 1.1. 2023 si môžu držitelia dopravných čipových kariet zakúpiť predplatné cestovné lístky online. Z nového župného webu sú presmerovaní do e-shopov dopravcov ARRIVA Trnava, SAD Dunajská Streda alebo SKAND Skalica. Opakovaný nákup lístkov okrem e-shopu je možný aj priamo u vodiča autobusu. V prípade záujmu o vybavenie novej čipovej karty je potrebné navštíviť predajné miesta dopravcov, v ktorých je tiež možný nákup PCL.

Časová platnosť lístkov

Časová platnosť lístkov je stanovená na 7, 30, 90 alebo 365 dní. Cestujúci si na novom webe môžu vyhľadať zaradenie svojej zastávky do konkrétnej tarifnej zóny. V e-shopoch dopravcov je možné vyhľadať potrebné zóny podľa zastávok. Vďaka tomu si nakupujúci vyberú najvýhodnejší lístok.

V ponuke je základný a zľavnený PCL. Ďalším druhom je prenosný PCL, ktorý nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho, a teda je vhodný pre rodinné alebo pracovné kolektívy. K dispozícii je aj celosieťový lístok, na ktorý bude možné cestovať neobmedzene na všetkých linkách.

Zľavy na celosieťové lístky

V prvom roku od uvedenia zmien poskytuje župa ako objednávateľ výkonov v prímestskej autobusovej doprave zľavy na celosieťové lístky. V tomto období je dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu. Pri nákupe celosieťového študentského PCL ušetria cestujúci tretinu nákladov.

Jednorázové lístky navýšené o 20 percent

Súčasne so zavedením PCL došlo aj k navýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent. Pri platbách z dopravnej čipovej karty (DČK) je stanovená fixná zľava vo výške 0,15 €. Tarifa bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, v dôsledku čoho ceny lístkov už dávno nezodpovedajú nákladom na zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy.

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

14 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

21 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago