TTSK

TTSK: Pokračuje rekonštrukcia šaštínskej Synagógy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporuje rekonštrukciu Synagógy v meste Šaštín Stráže, ktorá bola v roku 2019 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Synagóga, ktorá stojí v Šaštíne od roku 1852 začala chátrať po 2. svetovej vojne, keď sa zo židovskej komunity, ktorá v meste Šaštín-Stráže čítala približne 500 ľudí, vrátilo len pár.

Budova synagógy sa postupne premenila na ruinu, ktorú počas celonárodnej púte v roku 2019 nafotil a prezentoval jej zúfalý stav na svojom profile na sociálnej sieti bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš:To, čo som po nájdení opustenej synagógy uvidel, ma zhrozilo. Zub času spôsobil, že v tomto bývalom sakrálnom objekte boli na dlážke spadnuté trámy stropu a nedávno odstránený čelný štít. Skrátka podoba ruiny.

Synagóga Šaštín-Stráže zdroj: archív 2019 NaZahori.sk

Synagógu v kritickom stave kúpila Gréta Sokolová s priateľom Jozefom Sušilom. “Budovu synagógy sme kúpili v dražbe, keďže susedila s pozemkom, kde sme si kúpili dom, ktorý rekonštruujeme. K budove sme získali aj architektonický návrh, ako by sa dala budova využiť, ale o tom, ako s budovou naložíme, sme ešte neboli rozhodnutí,” povedal vtedy Sušila.

Po tomto statuse sa rozbehol kolotoč udalostí, ktorý dáva nádej, že synagógu sa aspoň čiastočne podarí zachrániť v pôvodnom stave. “Som presvedčený, že keď si budeme uvedomovať to, čo sa stalo židovským spoluobčanom v druhej svetovej vojne a čo sa stalo následne so synagógami, podčiarkne to celú tragédiu holokaustu. Zároveň nás to prijme k tomu, aby sme začali s nimi nakladať iným spôsobom ako doposiaľ,”  doplnil Demeš.

V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby židov iba 5. Niektoré synagógy slúžia ako vietnamská reštaurácia či ako posilňovňa s lezeckou stenou alebo ako skladové priestory.  

zdroj: TTSK

Fond na rozvoj Trnavského kraja

Prostredníctvom grantovej schémy župa finančne prispela k zastrešeniu budovy, vybudovaniu prístupových chodníkov, výrobe vstupných brán a k množstvu ďalších stavebných úprav. “Vďaka minuloročnej podpore z Fondu na rozvoj Trnavského kraja sme podporili aj dokončenie výskumnej práce. Zaujať vás môže napríklad aj nová výstava fotografií synagóg zo Slovenska,” dopĺňa Trnavský samosprávny kraj.

O podporu z Fondu na rozvoj TTSK sa záujemcovia môžu uchádzať aj v aktuálnej výzve.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

1 hodinu ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

23 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago