Senica

Úkryty v prípade ohrozenia pre obyvateľov v meste Senica

V súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine sa čoraz častejšie obracajú občania Senice na samosprávu s otázkami ohľadne plánov civilnej ochrany a možností úkrytov v prípade ohrozenia. 

„Aj napriek tomu, že Slovensku nehrozí bezprostredne vojenský konflikt, ľudia chcú byť informovaní,“ uvádza Mesto Senica a dodáva: Mesto má vypracovanú a vedie dokumentáciu CO Plán ochrany obyvateľstva, ktorého súčasťou je aj ukrytie obyvateľstva. Tento plán sa vypracováva na základe analýzy územia mesta o možných zdrojoch ohrozenia.

Najväčšie možné zdroje ohrozenia v meste

Najväčšími možnými zdrojmi ohrozenia, pri ktorých by v prípade vzniku mimoriadnej udalosti nastala potreba evakuácie a ukrytia obyvateľstva, sú: Zimný štadión, Syráreň Havran a.s., Alchem spol. s.r.o., Agropodnik Trnava a.s., preprava nebezpečných chemických látok automobilovou a železničnou dopravou.

CO SR

Mesto nemá v správe odolné a plynotesné úkryty

„Mesto Senica na svojom území nemá v správe odolné a plynotesné úkryty, ktoré určuje vyhláška MV SR č. 297/1994 § 2 ods. 1 o stavebnotechnických požiadavkách na stavby a o technických podmienkach zariadení vzhľadom na požiadavky civilnej ochrany a jej novelizácie,“ dopĺňa mesto na www.senica.sk.

Ukrytie obyvateľstva v meste, či už ide o mimoriadne udalosti, alebo haváriu jadrového bloku Jaslovské Bohunice, je riešené jednoduchými úkrytmi budovanými svojpomocne tzv. „JÚBS“ podľa Vyhlášky MV SR č. 532/2006 o podrobnostiach na zabezpečenie stavebnotechnických požiadaviek a technických podmienok zariadení civilnej ochrany § 12. (Pomôcka pre civilnú ochranu obyvateľstva k spohotoveniu JÚBS). Materiál na spohotovenie ako aj vybavenie JÚBS sa zabezpečuje výlučne z miestnych a vlastných zdrojov s dôrazom na dostupný materiál a prostriedky majiteľov nehnuteľností.

Mesto má určených 700 „JÚBS“ úkrytov

„Mesto Senica má určených takmer 700 týchto úkrytov. Ide najmä o budovy v majetku mesta napr. budova MsÚ, školy, škôlky, ďalej v podpivničených a prízemných podlažiach panelových domov a v rodinných domoch. Kapacita ukrytia obyvateľstva mesta v týchto úkrytoch presahuje 100 %. Zoznam týchto úkrytov sa nachádza a je k nahliadnutiu na MsÚ (kancelária č. 205) v Dokumentácii CO Plán ochrany obyvateľstva. K dnešnému dňu je to 697 takýchto úkrytov. Nakoľko sa v meste stavajú nové domy, vznikajú nové ulice zvyšuje sa aj počet ukrývaných a tým aj potreba určovania ďalších úkrytov,“ spresňuje mesto.

Užitočné informácie

ČO MÁ KAŽDÝ VEDIEŤ V PRÍPADE OHROZENIA, čo má obsahovať ÚKRYTOVÁ BATOŽINA, čo robiť keď ZAZNIE SIRÉNA a ako znejú signály v prípade jednotlivých druhov poplachov, atď. nájdete tu: https://senica.sk/clanok/civilna-ochrana

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

2 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

14 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

15 hodín ago