Holíč

Mladých futbalistov z vojnou zmietanej Ukrajiny prichýlili v Holíči

Pomáhať v núdzi, by malo byť ľudskou prirodzenosťou. Konajú tak v týchto dňoch aj v TJ Iskra Holíč v spolupráci s mestom a Centrom pre deti a rodiny, keď prichýlili chlapcov z ukrajinského futbalového klubu, ktorí sa nemohli dostať zo sústredenia domov.

Ľudskosť nám musí veliť a rozum nás musí viesť

V týchto dňoch celý svet po tom, čo naše zmysly každodenne sledovali dianie v súvislosti s koronakrízou, upierame oči na východ a na správy o krutej vojenskej agresii páchanej na nezávislej Ukrajine.

Pomoc ukrajinským mladým športovcom od mesta

„Túto sobotu k nám do Centra pre deti a rodiny (bývalý Detský domov) prišiel celý futbalový tím chlapcov vo veku okolo 15 rokov. Rozhodol som sa pomôcť a mestský úrad zabezpečil autobus, ktorý zaviezol chlapcov na vybavenie potrebných dokumentov do Trnavy a späť. Následne som včera navštívil bohoslužbu v našom pravoslávnom kostole, aby som sa stretol s ukrajinskou komunitou žijúcou v Holíči. Nezištne pomáhajú svojim krajanom a za tento humanizmus si ich nesmierne vážim. Riešime jazykovú bariéru a psychickú podporu pre týchto mladých ľudí,“ informuje primátor Holíča Zdenko Čambal.

Útočisko našli v bývalom holíčskom detskom domove

„Osemnásť šestnásťročných chlapcov z jedného futbalového ukrajinského klubu FK Desna Černigov z mesta asi šesťdesiat kilometrov vzdialeného od bieloruských hraníc boli na sústredení v meste Vinnytsia, keď ich tesne pred odchodom domov zasiahla správa, že ich mesto je pod atakom ruských vojsk z bieloruskej strany a patričné orgány Ukrajiny im neodporúčajú návrat domov a nariadili ich evakuáciu mimo krajiny,“ zverejnil holičsky futbalový klub.

Po konzultáciách najvyšších vládnych orgánov Slovenska a Ukrajiny, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny spolu s oddelením Sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately v Senici a Centra pre deti a rodiny (CDR) v Holíči prišla ako najvhodnejšia alternatíva umiestnenie chlapcov do Centra pre deti a rodiny, bývalého Detského domova Holíč.

Patrónmi Ukrajinci pani Chornei z Myjavy s manželom

„Prichádzalo do úvahy viacero alternatív, ale všade by boli chlapci rozdelení na viacero skupín. Akýmsi patrónom tejto akcie bola Ukrajinka, pani Chornei z Myjavy, ktorá tam už desať rokov žije spolu s manželom lekárom, taktiež Ukrajincom a ich deťmi. Ubytovanie však nie je všetko, hlavne ak ide o deti resp. v tomto prípade mládež. Nakoľko sú to chlapci futbalisti, holíčske Centrum pre deti a rodiny oslovilo neodkladne vedenie holičskeho futbalového klubu TJ Iskra Holíč so žiadosťou o pomoc pri vypĺňaní voľného času týchto chlapcov,“ dopĺňa TJ Iskra Holíč.

Všetci ukrajinský chlapci spolu s manželmi Chornei, zastúpením z Centra pre deti a rodiny v Holíči, boli  v zrekonštruovanej klubovni TJ Iskra Holíč v nedeľu privítaní vedením klubu. Prítomní a nápomocní  boli aj súčasný hráč kádra mužov  z Ukrajiny Volodymyr Yarish a tréner U9 Felix Sloboda, ktorý s ich jazykom má nemalé skúsenosti.

Privítanie v klubovni TJ Iskra Holíč

Prezident klubu Boris Bízek: „Cítime ich bolesť, sme plne na ich strane a spravíme, čo bude v našich silách, aby sa tu cítili, keď nie ako doma, tak prinajmenšom určite dobre.“

Po malom občerstvení a slávnostnej ceremónii, pri ktorej prezident klubu odovzdal trom oslávencom symbolicky tričko s logom klubu a mesta, bol všetkým prítomným  predstavený areál mestského štadióna.

Ukrajinskí chlapci sú futbalovo veľmi vyspelí

Predstavitelia TJ Iskra Holíč spravili rýchle kroky, aby v najbližších dňoch mladí športovci strávili chvíle pod dohľadom licencovaných trénerov, absolvujú tréning s dorastencami záhoráckeho klubu a trénerom Emilom Štefanovičom, ktorému bude nápomocný Volodymyr Yarish.

„Na rad však musia  prísť jednania na úrovni vedenia mesta Holíč, Centra pre deti a rodiny v Holíči a i klubu TJ Iskra Holíč, aby vznikla konsolidovaná spolupráca, ktorej cieľom bude zabezpečiť chlapcom nielen bezpečný azyl, ale i zmysluplné a bezpečné využitie voľného času. Na akú dlhú dobu to bude, nikto z prítomných zodpovedať nevedel. Jedno je však isté, pomáhať v núdzi, by malo byť ľudsky prirodzené,“ spresnilo vedenie klubu na svojej web stránke www.iskraholic.sk

Občianske združenie TJ Iskra Holíč pomáha deťom

TJ Iskra Holíč ako občianske združenie sa riadi svojimi stanovami a má i vo svojej činnosti podstatu pomáhať deťom.

„Staráme sa o deti od piatich rokov a dvere sú otvorené pre všetkých, ktorí zdieľajú s nami športového ducha a chcú sa zúčastňovať na športovej činnosti, ktorou sa my v súčasnej dobe zaoberáme. Na základe ľudskosti a otvorených sŕdc chceme a musíme tým chlapcom pomôcť. Taktiež sme mnohí z nás rodičmi a tiež by sme boli radi za každú dobrú správu o svojich deťoch, ak by sme sa v podobnej situácii ocitli my. I preto im chceme poslať domov odkaz, že sa nemusia až toľko báť, že sa tu spoločne o ich deti postaráme,“ dopĺňa prezident klubu.

Nakoľko sa jedná o futbalovo veľmi vyspelých chlapcov, čo potvrdil i tréner dorastu po tréningu, (mužstvá v ich klube FK Desna Černigov hrajú v Ukrajine tie najvyššie súťaže), je žiadúce okrem iného zabezpečiť, aby futbalovo nestagnovali. Myslieť sa však musí na ich bezpečnosť a prevzatie zodpovednosti.

FK Desna Černigov hrá v Ukrajine tie najvyššie súťaže

„Prvé náznaky možnej spolupráce prišli na výjazdovom pracovnom rokovaní klubov ZsFZ, ObFZ Trnava a ObFZ Senica, ktoré riešili V.ligu západ v Jaslovských Bohuniciach na ktorom sa zúčastnilo aj vedenie TJ Iskra Holíč. Prezident klubu predostrel súčasnú situáciu novému predsedovi ZsFZ pánovi Kováčovi a ten bol naklonený nájsť nejaké riešenie. Jedným z možných by bolo zaradenie chlapcov do IV.ligy k nášmu dorastu ako nesúťažné mužstvo. Nesúťažné preto, že nikto nevie do kedy tu budú. Táto varianta však prichádza do úvahy len vtedy, ak by v súťaži bol nepárny počet účastníkov  a mužstvo s voľným termínom by prišlo do Holíča odohrať stretnutie s chlapcami s FK Desna Černigov. ZsFZ by sa mohlo spolupodieľať na nákladoch zápasom vzniknutých. Je to jedna z možných ciest, ale je dôležité nejaké cesty hľadať. Na to treba mať vôľu a kde je vôľa tam je cesta. Nezabúdajme, že našou spoločnou podstatou by malo vždy byť si navzájom pomáhať. Vzájomného ubližovania si je vo svete už dosť,“ dopĺňa B. Bízek.

https://www.nazahori.sk/2022/03/02/humanitarna-pomoc-ukrajincom-v-meste-holic/
Angelika Kmecová

Recent Posts

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

36 minút ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

3 hodiny ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

5 hodín ago

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

6 hodín ago

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

7 hodín ago

TTSK: Podkrovie Záhorskej galérie bude po obnove slúžiť na výstavy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal s rekonštrukciou podkrovia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici…

7 hodín ago