TTSK

Úspešné akcie KOCR Trnavský kraj budú pokračovať aj v tomto roku

Rozhovor: Po roku plnom výziev a sa pozrieme späť na to, čo minulý rok priniesol v oblasti turistiky a cestovania z hľadiska Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. Zároveň sa však dozvieme viac o plánoch a inováciách, ktoré KOCR Trnavský kraj pripravuje na nadchádzajúce obdobie.

Ako sa prispôsobujú meniacej sa situácii na trhu a aké nové zážitky môžeme očakávať, keď sa svet pomaly otvára novým cestovateľským možnostiam? Predstavíme ako plánuje prilákať KOCR Trnavský kraj cestovateľov v nasledujúcom roku. Podrobnosti nám v exkluzívnom rozhovore poskytol za organizáciu Martin Palkovič.

Ako hodnotíte rok 2023 z pohľadu KOCR Trnavský kraj? Predstavte najúspešnejšie projekty, ktoré KOCR Trnavský kraj realizovala v roku 2023. V čom boli úspešné resp. výnimočné?

  • Uplynulý rok hodnotíme ako úspešný. Z pohľadu návštevnosti Trnavského kraja sa podarilo prekonať rok 2022. Za prvých 10 mesiacov roka 2023 zaznamenal Štatistický úrad SR v Trnavskom kraji 336 717 návštevníkov, čo je o 17,6 % viac ako v rovnakom období roka 2022 (286 206  návštevníkov). Domáci a zahraniční turisti sa v uvedenom období roka 2023 postarali o 1 161 480 prenocovaní, čo je medziročný nárast 11,3 % v porovnaní s prvými desiatimi mesiacmi roka 2022 (1 043 314 prenocovaní). Po turistoch zo Slovenska (55 %) najčastejšie prichádzajú do Trnavského kraja návštevníci z Českej republiky (25,1% / 84 445), Nemecka (3,8 % / 12 728), Poľska (2,4 % / 8 033), Rakúska (1,7 % / 5 686), Maďarska (1,7 % / 5 712) a Izraela (1 % / 3 081).Pritom Izraelčania mali najvyšší priemer prenocovaní. V Trnavskom kraji strávili v období od januára do októbra 2023 priemerne 10,1 noci. Už pred pandémiou bol Trnavský kraj obľúbenou destináciou kúpeľných hostí z Izraela. Zavedenie priameho leteckého spojenia Tel Aviv – Piešťany – Tel Aviv prispelo k zvýšeniu počtu návštevníkov z tejto blízkovýchodnej krajiny, ale pokračovaniu pozitívneho trendu zabránil nečakaný konflikt.

  • Medzi naše najúspešnejšie produkty uplynulého roka patria Lesopotulky, ktoré boli takmer vo všetkých termínoch vypredané. Veľký záujem bol aj naďalej o Piešťany podľa Wintera (na jar a na jeseň tieto zážitkové prehliadky absolvovalo vyše 900 turistov), úspešné boli aj Výletné vlaky, ktorými sa do odviezlo dohromady vyše 1 200 cestujúcich. Výstavu Kvetinové svety Alfonsa Muchu, ktorá bola od mája do konca októbra verejnosti prístupná na Kúpeľnom ostrove, a na ktorej propagácii sa KOCR Trnavský kraj podieľala, videlo 30-tisíc ľudí.

  • Dôležitým infraštruktúrnym projektom uplynulého roka bola Útulňa Jozefa Maka, ktorá od júna slúži diaľkovým turistom prechádzajúcim cez Malé Karpaty po Ceste hrdinov SNP.

Útulňa Jozefa Maka Zdroj: Kraj zážitkov

Aké sú hlavné ciele a prioritné oblasti KOCR Trnavský kraj v oblasti cestovného ruchu pre rok 2024?

  • KOCR Trnavský kraj v roku 2024 nadviaže na svoje doterajšie aktivity a bude v nich pokračovať. Obnovenie leteckého spojenia s Izraelom závisí od vývoja bezpečnostnej situácie na Blízkom východe, ale ide o jednu z hlavných priorít KOCR Trnavský kraj, nakoľko záujem zo strany izraelských touroperátorov o Trnavský kraj pretrváva. V uplynulom roku bolo dôležitým krokom k prilákaniu turistov z krajín okolo Perzského zálivu otvorenie prvého zahraničného zastúpenia, ktoré funguje od januára 2023 v Dubaji. V propagácii Trnavského kraja na týchto trhoch plánuje KOCR pokračovať.

  • V neposlednom rade je isté i pokračovanie viacerých produktov zameraných prevažne na návštevníkov zo Slovenska a Českej republiky – Lesopotulky sa budú konať na jar i na jeseň. Odborníci zavedú v rámci týchto komentovaných prehliadok prírody účastníkov aj na nové miesta. Pokračovať budú aj Piešťany podľa Wintera. Na riekach Trnavského kraja sa budú konať jarné, letné i jesenné splavy, ktorých cieľom je upozorniť na stále rastúci potenciál vodného turizmu a rozmanité možnosti vodáckych aktivít. Vďaka minuloročnému úspechu predpokladáme aj pokračovanie výstavy Kvetinové svety v Piešťanoch.

Piešťany podľa Wintera Autor: Martin Palkovič

Môžete nám predstaviť niektoré z noviniek, ktoré plánujete zaviesť pre rok 2024?

  • Trnavský kraj zážitkov pripravuje novú exteriérovú prezentáciu v podobe karavanu, s ktorým sa budeme zúčastňovať rôznych druhov podujatí s cieľom zaujať milovníkov karavaningu a kempovania, a upozorniť ich na široké možnosti trávenia voľného času v Trnavskom kraji pre túto špecifickú skupinu dovolenkárov. S tým súvisí aj príprava nových printových propagačných materiálov, ktoré budú zamerané aj na nové trhy.

Aké ďalšie konkrétne akcie a podujatia pripravuje KOCR Trnavský kraj resp. na ktorých s partnermi participujete na rok 2024? Ako plánujete spolupracovať so svojimi členmi a partnermi pri realizácii týchto podujatí?

  • Jednou z úspešných noviniek letnej sezóny 2023 bola Smolenická fčela – kyvadlová doprava v turisticky exponovanej destinácií bola zavedená s finančnou participáciou KOCR Trnavský kraj na základe podnetu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism. Táto služba výletníkom mieriacim do Smoleníc by mala byť v roku 2024 rozšírená. K ďalším našim spoluprácam s členskými subjektami patria cyklobusy, ktoré budú v nasledujúcom roku taktiež pokračovať.

  • V oblasti vzdelávania, ktorá je tiež jednou z priorít KOCR Trnavský kraj, plánujeme participovať na (ne)konferencii Gastrolove, ktorá študentom i podnikateľom v oblasti služieb a cestovného ruchu prezentuje dobré príklady z praxe. V roku 2024 pokračujeme aj v spolupráci s Hudobným centrom na festivale Pro Musica Nostra Tyrnaviansi, ktorý milovníkov hudby láka na zaujímavé miesta nášho kraja. Séria koncertov domácich i zahraničných interpretov sa uskutoční v júni.

Smolenická fčela Zdroj: Kraj zážitkov

V ktorých termínoch sa na podujatia, ktoré organizuje KOCR Trnavský kraj, môžu tešiť ich návštevníci?

  • Piešťany podľa Wintera sa budú konať tradične na jar a na jeseň, ale bude to o niečo bližšie k letu. Na rovnaké mesiace pripravujeme aj jarné a jesenné Lesopotulky. Predbežne v apríli a máji a potom v septembri a októbri. Prehliadky Piešťan i prírodných unikátov nášho kraja sa budú konať tradične – vždy v sobotu. Na úvod septembra je naplánované obľúbené podujatie Rozárium hudby v Dolnej Krupej.

Existujú nejaké špecifické turistické segmenty alebo cieľové skupiny, na ktoré sa v roku 2024 zameriate?

  • V roku 2024 sa chceme viac zamerať na ľudí, ktorí trávia svoje dovolenky v karavanoch alebo v kempoch. Na území Trnavského kraja funguje viacero špičkových kempov, ktoré chceme začať propagovať aj v zahraničí – najmä na trhoch, kde je karavaning tradične veľmi silný – Nemecko, Holandsko, krajiny Beneluxu. S cieľom udržať si vysokú návštevnosť z Českej republiky chceme rozšíriť naše aktivity na tamojšom trhu a potenciál vidíme aj na poľskom trhu.

Aké sú vaše stratégie pre propagáciu regiónu a jeho atrakcií na domácej a medzinárodnej úrovni? Máte v pláne spoluprácu s inými regiónmi alebo medzinárodnými organizáciami cestovného ruchu?

  • Je to účasť na veľtrhoch, komunikácia s touroperátormi, organizovanie infociest pre novinárov a influencerov, ale aj kampane na sociálnych sieťach.
Vlado Miček

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

17 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

19 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

22 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

22 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

2 dni ago