Záhorie

Už o pár hodín od Moravy udrú na Záhorie a Kopanice silné búrky až supercely

Celú našu oblasť už o pár hodín zasiahnu pomerne intenzívne búrky, ktoré budú sprevádzané silným nárazovým vetrom, prívalovými zrážkami a ojedinele aj krúpami. Informuje o tom aktuálne IMETEO.

Počas dnešného dňa sa treba pripraviť na ďalšiu vlnu silných búrok. Pred búrkami sú vydané výstrahy vo viacerých častiach Európy a v ohrození je predovšetkým centrálna časť Európy.

Búrky prinesú ďalší studený front

Búrky prinesú ďalší studený front, ktorý bude postupovať priamo cez naše územie. Priamo nad našim územím sa bude nachádzať čiara konvergencie, ktorá nesie so sebou ideálne podmienky pre masívny rozvoj konvekcie resp. prehánok a búrok.

Prvé búrky sa v našej oblasti čakajú už krátko po poludní, avšak to najvýznamnejšie nás čaká v druhej polovici popoludnia a počas večera, kedy búrky udrú aj na Záhorí či Kopaniciach.

Búrlivo bude hneď vo viacerých krajinách

Pred búrkami vydala varovanie aj meteorologická služba Estofex. Tá očakáva búrky napríklad v Rakúsku, v Česku, v Maďarsku, v Slovinsku, či Slovensku.

Búrky čakajte po 15:00 h

Prvé búrky sa začnú vytvárať západne od Slovenska. Očakáva sa vznik izolovaných búrkových jadier, ktoré môžu vygradovať až do formy supercely. Takéto supercely môžu prinášať prívalové zrážky, veľké krúpy, avšak je tu aj možné riziko vzniku tornáda a to vďaka veľmi vhodným dynamickým parametrom.

Na naše územie zavítajú búrky po 15:00. Na západné Slovensko by mali doraziť jednotlivé búrkové bunky a ďalšie tu začnú vznikať. Na severozápad Slovenska zavíta zrejme sformovaný búrkový systém z Moravy, ktorého najnebezpečnejším sprievodným javom bude silný vietor.

Búrky sa postupne presunú cez celé naše územie a vo večerných hodinách dorazia nad východ nášho územia. Viac na IMETEO.

Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 hodiny ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

4 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

8 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

9 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago