Smrdáky

Víkend na Záhorí: Od výstav cez rozprávkový pochod a hip-hop až po cyklistiku

OOCR Záhorie: Už tradične ponúka Záhorie bohatý víkendový program. Okrem podujatí ako vinobranie, koncert, festival či cyklistické preteky, pripravila Záhorská galéria v Senici aj dve nové výstavy pre milovníkov umenia.

Piatok 17.6.2022

Už v piatok 17. júna 2022 sprístupnia v historických priestoroch senickej galérie dve výstavy. Autorkou prvej je Petra Nováková Ondreičková. „Anabióza je zmena správania sa organizmov v dôsledku nepriaznivých životných podmienok. Autorku zaujímajú podobné javy, kde skryté formy života prežívajú v ukrytých a maskovaných variáciách. Vidí v nich analógiu ľudského správania sa v modelových alebo, naopak, zriedkavých situáciách,” uviedla kurátorka výstavy Beata Jablonská.

https://www.krasyzahoria.sk/event/anabioza/

Druhou sprístupnenou bude výstava Politikum. Peter Valiska Timečko prostredníctvom svetelného objektu otvára diskusiu o politických pomeroch v slovenských reáliách. „Je to diskusia o tentických morálnych hodnotách a postojoch v časoch hodnotovej spoločenskej krízy. Politikum vstupuje do ľudí a vytvára tak akciu politického tlaku o rôznych témach, ktoré formujú prijímateľa,“ uviedol kurátor výstavy Róbert Makar.

Obe výstavy potrvajú do 10. augusta 2022.

https://www.krasyzahoria.sk/event/peter-valiska-timecko-politikum/

Sobota 18.6.2022

Kto má rád aktívny oddych s ochutnávkou vína, môže v sobotu 18. júna navštíviť obec Prietržka neďaleko Skalice, kde je pripravené podujatie Deň otvorených búd. Svoje produkty návštevníkom ponúkne takmer 20 vinárov a pripravený je aj kultúrny program.

https://www.krasyzahoria.sk/event/den-otvorenych-bud-prietrzka-2022/

Len o pár kilometrov ďalej v Holíči sa v sobotu popoludní uskutoční Wywar Castle Fest. V areáli Holíčskeho zámku si na svoje prídu deti aj ich rodičia. Popoludnie začnú divadelným predstavením pre najmenších. Chýbať nebude ani rytiersky turnaj a šermiarske vystúpenia. Večerný program doplnia hudobné zoskupenia, v nočných hodinách DJ Marsy.

Tradičná rozprávková trasa lesom so súťažami a s rozprávkovými bytosťami Kráľovský rozprávkový pochod je v sobotu pripravená najmä pre mladších návštevníkov Zlatníckej doliny v Skalici. Dĺžka trasy, ktorej štart aj cieľ je na chate Amor, je 8,8 km a bude schodná aj s kočíkom.

https://www.krasyzahoria.sk/event/kralovsky-rozpravkovy-pochod-skalica/

Sobotu v Skalici doplní netradične hip-hop, ktorý čaká na návštevníkov Orlovne a na výber máte aj Koválovskú mašírovku Chvojnickou pahorkatinou.

Pre fanúšikov cyklistiky je pripravené v Stupave podujatie Kaktus bike maratón, ktorý je súčasťou Župného pohára. Pre cyklistov sú pripravené tri trasy. Najnáročnejšia má dĺžku 76 km, druhá 42 km a tretia 25 km. Štart všetkých kategórií je v sobotu predpoludním.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

7 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

9 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

11 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

12 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

16 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago