Senica

V Senici bude túto sezónu zabezpečovať zimnú údržbu nová spoločnosť

V meste Senica bude zimnú údržbu túto sezónu na základe výberového konania zabezpečovať nová spoločnosť. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

„S výkonom zimnej údržby máme bohaté skúsenosti z celého Slovenska, a to od údržby miest a obcí, cez zimnú údržbu obchodných centier a domov, firemných areálov až po strategické objekty. Na zimnú údržbu v meste Senica sme pripravení v súlade s platnou zmluvou,“ reaguje manažér spoločnosti Unicarback Peter Koiš.

Zimná údržba miestnych komunikácií a verejných priestranstiev ako sú chodníky a parkoviská sa riadi „Operačným plánom zimnej údržby mesta Senica“, podľa ktorého trvá od 15. novembra 2022 do 15. marca 2023. V tomto období má uvedená spoločnosť v permanentnej pohotovosti štyri vozidlové mechanizmy vybavené na odhŕňanie snehu i posyp ciest a chodníkov. „Jednotlivé mechanizmy budeme nasadzovať do terénu operatívne na základe požiadaviek. Ak si to situácia vyžiada, sme schopní zapojiť do údržby aj ďalšie mechanizmy,“ vysvetľuje Koiš. Na posyp ciest a chodníkov je pripravená kamenná drvina, ktorá bude miešaná so štandardnou posypovou soľou v predpísaných pomeroch podľa stavu a typu vozovky.

Zimná údržba mesto Senica

Operatívny plán zimnej údržby Senice

Operatívny plán zimnej údržby Senice obsahuje priority, podľa ktorých sa pri odhŕňaní snehu postupuje. Prioritou sú príjazdové miestne komunikácie k budovám polikliniky, požiarnej ochrany, komunikácie pre mestskú hromadnú dopravu, ku školám, autobusové zastávky a priechody pre chodcov. Následne sa odhŕňajú všetky ostatné spevnené komunikácie v okolí obytných či rodinných domov. V zmysle zmluvy zabezpečuje spoločnosť zimnú údržbu na približne 55 km ciest a cca 60 km chodníkov. Hlavné ťahy mestom, teda cesty prvej triedy udržiava štát prostredníctvom Slovenskej správy ciest a cesty druhej a tretej triedy sú vo vlastníctve a správe Trnavskej župy. Obyvatelia by preto mali zohľadniť všetky tieto faktory i to, že nie je reálne zrealizovať zimnú údržbu v celom meste naraz, ale postupne. V prípade, že by zostala niektorá z ulíc Senice neupravená, pre verejnosť je k dispozícii telefonická linka 0948 701 199, kde môžu občania volať svoje podnety. 

Časť práce robí mesto vo svojej réžii

Zimnú údržbu vysúťažená spoločnosť zabezpečuje výlučne strojovo, preto mesto Senica robí časť prác vo vlastnej réžii, a to na miestach, kde sa technika nedostane. Takými sú napríklad schody, nájazdové rampy či mostíky. O tieto miesta sa, nielen čo sa týka odhŕňania snehu, rozbíjania ľadu, ale aj zametania lístia, starajú terénni pracovníci. Tí zároveň čistia aj priechody pre chodcov na miestach, kde napríklad technika nahrnie sneh ku krajnici, aby mohli bezproblémovo prejsť aj mamičky s kočíkmi. 

Angelika Kmecová

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

7 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

21 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

23 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago