Záhorská Ves

V Záhorskej Vsi nezabúdajú na opernú divu Luciu Popp

Lucia Poppová sa narodila 12. novembra 1939 v obci Záhorská Ves na Záhorí.

V zahraničí známa ako Lucia Popp, bola slovenská operná speváčka (sopranistka) svetového významu. Zomrela pred 30-timi rokmi 16. novembra 1993 v Mníchove.

“Pri príležitosti 30. výročia úmrtia svetoznámej umelkyne si spomienkovým podujatím a odhalením pamätnej tabule autorky akad. sochárky Lenky Ballekovej na budove Obecného úradu, v jej rodisku Záhorskej Vsi, uctíme jej nezabudnuteľnú osobnosť,” vyjadrila sa na sociálnej sieti Alena Heribanová, ktorá sa zhostí aj moderovania.

Pamätnú tabuľu odhalí maestro Peter Dvorský a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Podujatie zorganizovali: starosta Boris Šimkovič, Obecný úrad Záhorská Ves, BSK, Živena, najstarší spolok slovenských žien a jej predsedníčka Alena Heribanová.

LUCIA POPPOVÁ / LUCIA POPP

Jedna z najpoprednejších svetových operných hviezd Lucia Poppová sa narodila 12. novembra 1939 v Záhorskej Vsi. Po dvoch semestroch medicíny začala študovať na bratislavskej VŠMU. Tam ju počas predstavenia Molierovho Le Bourgeois Gentilhomme počula učiteľka spevu Anna Hrušovská-Prosencová a ponúkla jej hodiny spevu. Lucia začala svoje štúdium ako mezzo-sopráno. Jej profesionálnym debutom bola Mozartova Kráľovná noci v Čarovnej flaute v bratislavskej opere.

V roku 1963 debutovala aj vo viedenskom divadle Thaeter an der Wien a vo viedenskej štátnej opere, kde bola jej prvou úlohou Barbarina vo Figarovej svadbe. “Vlastne som do Viedne nešla predspevovať, chcela som len navštíviť príbuzných. Každý poriadny Prešporák má vo Viedni tetku. V tom čase bolo treba dokázať, že idete na návštevu príbuzným, aby ste vôbec dostali povolenie. A tak som teda prišla do Viedne a moja teta sa čudovala. Ty vieš spievať? Prečo nejdeš do opery? Tak som išla. Angažovali ma. Na Slovensko sa vrátila len mamička. Ja som zostala vo Viedni s dvoma sukňami, zubnou kefkou a Mozartovou partitúrou.”

Jej kroky smerovali aj do Kolína, Mníchova, New Yorku a iných operných miest. V roku 1979 ju v Rakúsku vyhlásili za Kammersängerin – za svoju speváčku. Poppovej talent uchvátil dirigentov ako Bernstein, Klemperer, Karajan a Solti. Jej špecialitami boli Mozart, Händel, Mahler a Richard Strauss.

“Odpočívaj v pokoji Lucia, už 30 rokov nám veľmi chýbaš,” zverejnil fotografiu na sociálnej sieti sólista Opery SND Pavol Remenár.

Lucia Popp zomrela 16. novembra 1993 v nemeckom Mníchove, kde žila so svojím manželom. Podľahla zákernej chorobe vo veku 54 rokov. Pochovaná v Bratislave (Slávičie údolie). „Lucia Popp nedala na sebe znať, keď prišla do spoločnosti alebo na javisko už vo veľmi ťažkej situácii zdravotnej. Nikto by vtedy nepovedal, že tá žena stojí na okraji priepasti medzi životom a smrťou. Akoby žiadna choroba neexistovala,” vyjadril sa v dokumente verejnoprávnej televízie operný spevák Peter Dvorský. 

Každoročne sa na jej počesť usporadúvajú koncerty v Slovenskej Filharmónii v Bratislave – Hommage a Lucia Popp.

zdroj: Botham a Wikipédia a Obec Záhorská Ves a BSK

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

15 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

17 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

19 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

20 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago