Categories: Aktuality

Verejná ochrankyňa práv žiada Ústavný súd o posúdenie zásahov do práv počas pandémie

Ombudsmanka Mária Patakyová žiada Ústavný súd SR  o posúdenie ústavnosti niektorých zásahov do práv počas pandémie.

Informuje o tom Kancelária verejného ochrancu práv (KVOP). 

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s porušovaním základných práv a slobôd počas pandémie. Ide najmä o problematiku karantény alebo izolácie, nedostatočnej právnej a súdnej ochrany pred zásahmi do základných práv a slobôd, problematiku tzv. „faktúr“ za štátnu karanténu ako aj problém vágnych a príliš širokých kompetencií Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR počas pandémie.

 

“Vo vzájomne súvisiacich veciach som sa priebežne obracala na viaceré zodpovedné orgány (generálnu prokuratúru, niektoré ministerstvá, Radu vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny). Vzhľadom na to, že v praxi k zásadným zmenám nedošlo, rozhodla som sa pre podanie na Ústavný súd,” dopĺňa Patakyová.

PROBLÉMOM SÚ NEJASNÉ PRAVIDLÁ

Za problematickú považuje verejná ochrankyňa práv nejasnosť kompetencií v oblasti zásahov do osobnej slobody ľudí formou izolácie či karantény v kontexte pandémie. Chýbajú tiež záruky proti svojvôli orgánu, ktorý takýmito kompetenciami disponuje a dostupný, efektívny súdny prieskum.

FAKTÚRY ZA ŠTÁTNU KARANTÉNU SÚ NEPRIMERANÉ

Platby za absolvovanie pobytu v štátnej karanténe predstavovali počas prvej vlny pandémie 13 eur na deň. V mnohých prípadoch nejde o zanedbateľné sumy, obzvlášť pri osobách, ktoré strávili v štátnej karanténe väčšinu mesiaca (z podnetov, ktoré KVOP dostalo, ide o 20 či 25 dní, v niektorých prípadoch dokonca 50 dní), a teda stratili možnosť pracovať, získať príjem. Nehovoriac o rodinách s malými deťmi, v prípade ktorých rodičia detí zo zákona niesli túto finančnú zodpovednosť aj za deti.

Cena za absolvovanie štátnej karantény v mnohých prípadoch prevýšila podporu zo strany štátu. Podľa ombudsmanky sporným je aj samotný postup ukladania povinnosti zaplatiť tieto náklady, v ktorom nedochádza k vydávaniu rozhodnutí, voči ktorým sa dotknuté osoby môžu brániť.

KOMPETENCIE ÚVZ A MINISTERSTVA ZDRAVOTNÍCTVA

“Poukázala som tiež na problém nebezpečného, neobmedzeného rozpínania oprávnení a moci ÚVZ, ktoré vykonáva bez efektívneho súdneho dohľadu a podľa zákona mu zostávajú k dispozícii aj po ukončení krízovej situácie. Posilnenie zefektívnenia rozhodovacích procesov v krízových situáciách je síce opodstatnené, no rovnako dôležité je aj dbať na ústavné záruky pred svojvôľou, pretože bez ich dodržiavania môže byť ohrozená povaha a charakter nášho štátu. Zo zásahov do práv a úprav, ktoré sa môžu v krízovej situácii javiť ako vhodné sa totiž v prípade nedostatočného dbania na základné ústavné štandardy môžu stať zbrane, ktoré môžu byť aj po ukončení krízovej situácie zneužité na zmenu charakteru štátu či významné zásahy do základných práv,” spresnila verejná ochrankyňa práv.

Celé znenie podania na Ústavný súd TU: http://bit.ly/vop-us-pandemia 

zdroj: KVOP 

Redakcia

Recent Posts

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

2 hodiny ago

📷 Nehody opitých vodičov na Záhorí

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ Malacky boli v nedeľu 5. mája 2024 vyslaní k viacerým…

3 hodiny ago

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

3 hodiny ago

TTSK: Podkrovie Záhorskej galérie bude po obnove slúžiť na výstavy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal s rekonštrukciou podkrovia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici…

4 hodiny ago

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

16 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

18 hodín ago