Categories: Senica

📺 Ivan Kružliak nesprávnym výkladom pravidiel zobral regulárny gól Seničanovi Alanovi Kováčovi

V závere zápasu FK Senica – Tatran Prešov nastala zaujímavá situácia. Alan Kováč dosiahol gól, ktorý hlavný rozhodca Ivan Kružliak najskôr uznal, ale po debate s postranným rozhodcom ho odvolal.

Inkriminovaný okamih nastal v prvej minúte nadstaveného času. Jeden z prešovských hráčov zostal ležať na trávniku na hranici šestnástky zhruba 10 metrov od bránkovej čiary. Samuel Šefčík vybojoval loptu, nahral ju Kováčovi, ten obišiel brankára Prešova a do prázdnej bránky skóroval.

Hráči Senice sa viac ako minútu radovali, ani hráči Prešova neprotestovali. Ale po viac ako minúte prišlo prekvapujúce rozhodnutie Ivana Kružliaka, ktorý gól senického útočníka neuznal.

Po zápase pre médiá vrátane RTVS (v čase 5:45), z ktorého vysielania citujeme, medzinárodný rozhodca Ivan Kružliak vysvetlil, že išlo o nové doplnenie pravidla platné od 1. júla minulého roka, prečo gól neuznal: „Akonáhle brániace mužstvo kopne loptu k poliacej čiare alebo von z pokutového územia, hráč, ktorý zranený stále leží na hracej ploche, tak tá línia sa posúva na ďalšieho hráča.

Lenže toto vysvetlenie pokrivkáva minimálne v jednom z dvoch bodov.

Za prvé v zmenách z 1. júla 2016 sa o ničom takomto nepíše.

Na stránkach SFZ sa k zmenám z 1. júla 2016 píše toto:

11.6 Brániaci hráč mimo hracej plochy

Pôvodný text:

29

Ak brániaci hráč v čase, keď je lopta v hre, opustí hraciu plochu z hocijakého dôvodu bez súhlasu rozhodcu, pre posúdenie hráča mimo hry sa považuje za hráča stojaceho na jeho bránkovej alebo postrannej čiare až do najbližšieho prerušenia hry. Ak brániaci hráč opustil hraciu plochu úmyselne, musí byť napomenutý pri najbližšom prerušení hry.

Nový text:

Brániaci hráč, ktorý opustí hraciu plochu bez súhlasu rozhodcu, sa pre posúdenie hráča mimo hry, považuje za hráča stojaceho na jeho bránkovej alebo postrannej čiare až do najbližšieho prerušenia hry alebo pokiaľ  brániace družstvo neodohrá loptu smerom k stredovej čiare a mimo jeho pokutového územia. Ak brániaci hráč opustil hraciu plochu úmyselne, musí byť napomenutý pri najbližšom prerušení hry.

Vysvetlenie:

Je napríklad neférové, aby zranený brániaci hráč mimo hracej plochy bol posudzovaný za hráča mimo hry až do najbližšieho prerušenia hry. Nové znenie pre posúdenie hráča mimo hry definuje koniec fázy hry, keď brániaci hráč už viac nie je považovaný za hráča na hracej ploche.

Z daného jednoznačne vyplýva, že sa na toto pravidlo mohol rozhodca Kružliak odvolávať iba v prípade, ak by bol hráč mimo ihriska, čo nebol tento prípad.

A po druhé, nemenej podstatný fakt je, že rozhodca Kružliak vo vysvetlení, ktoré podal médiám spomína: „…hráč, ktorý zranený stále leží na hracej ploche…“

Na zábere je krásne vidieť, že prešovský hráč vľavo v okamihu akcie neleží na zemi, ale stojí. Na hraciu plochu si ľahol až opätovne po tom, ako zistil, že Kováč skóroval.

Kružliak sa v minulej sezóne preslávil v Európe výbornými znalosťami nových pravidiel, tentokrát mu to ale nevyšlo. V konečnom dôsledku to našťastie neovplyvnilo výsledok, ale Senici a Alanovi Kováčovi bol odopretý regulárny gól.

 Zdroj: Zmeny a doplnky pravidiel futbalu 2016/2017

FK Senica – Tatran Prešov, chyba Ivana Kružliaka
huste.tv
Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

12 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

14 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

15 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

23 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago