Categories: Senica

Senica je síce stále posledná, ale nemusí tam zimovať

Po poslednom zápase s Prešovom Senici chýba už iba jediný bod, aby dostihla predposlednú Podbrezovú a dva na svojho dnešného súpera.

Nad futbalistami Senice už viacerí lámali palicu a videli ich o súťaž nižšie. Dalo sa to pochopiť. Veď po 13 kolách svietili Záhoráci na poslednej priečke tabuľky bez jediného víťazstva s chudobnými dvoma bodmi.

Za posledné 4 kolá získal FK Senica 8 bodov

Lenže stačili štyri kolá a všetko je ináč. Pritom prvé tri zápasy boli naozaj s náročnými súpermi, keď proti Seničanom stáli Slovanisti, Žilinčania a Nitrania, teda mužstvá, ktoré majú buď majstrovské ambície alebo v prípade Nitry bojujú o prvú šestku. S týmito súpermi Záhoráci dokázali zaskočiť svojich súperov. V Bratislave sa dokázali v priebehu štyroch minút vrátiť do zdanlivo strateného stretnutia. So Žilinou dokázali ťažiť z chýb majstra a v Nitre dokázali spoľahlivou defenzívou získať cenný bod.

Hráči Senice zvládli aj duel v pozícii favorita

Naposledy s Prešovom sa prvýkrát v sezóne dostali do pozície, keď mali mať mierne navrch a teda snaha o ofenzívu mala byť na ich strane. Treba si priznať, že bolo cítiť, že toto mužstvo ešte nedokáže súpera prehrať, ani keď ide o podobne kvalitatívneho súpera. Na druhej strane je to pochopiteľné. Ak v 17 dueloch odohrá súper s vyšším držaním lopty, je to pre hráčov nezvyk. V prvom polčase to ešte Záhorákom išlo pomerne dobre, ale nádejné príležitosti nedokázali dotiahnuť do konca. Škoda niekoľkých príležitostí, keď predovšetkým Duga volil prihrávku miesto strely.

V druhom polčase po hodine hry začala upadať útočná aktivita a naopak čoraz viac sa osmeľovali hostia. Najmä Černák robil problémy. Paradoxne sa o víťazstve Senice rozhodlo po najväčšej šanci súpera, keď Černákovu šancu zlikvidoval Plach. Z následného útoku sa prezentoval Ranko presným zásahom, ktorý znesie kritériá minimálne na nomináciu O gól mesiaca. Po vedúcom góle sa Senica upokojila a ukázala čo jej momentálne ide najlepšie – spoľahlivú defenzívu. Zvlášť proti súperovi, akým je Prešov dokázala súpera udržať na dištanc a nepustila ho do vážnejšej situácie.

Viditeľný progres hráčov FK Senica, spoľahlivá defenzíva neinkasovala z hry 353 minút

Ukazuje sa, že mladí hráči postupne získavajú sebavedomie a je v nich potenciál. Brankár Plach išiel nepochybne výkonnostne hore. Aj v úvode sezóny podržal svojich spoluhráčov a v mnohých zápasoch zabránil vyšším prehrám, ale v niektorých ako sa hovorí nechytil nič navyše, čo by mužstvu v kľúčových momentoch pomohlo. Ale v posledných zápasoch pridal túto nadstavbu a práve dva kľúčové zákroky proti Černákovi boli s Prešovom základným stavebným kameňom k trom bodom.

Defenzíva sa ustálila a má to svoje pozitíva. Na stopérskom poste si vybojoval stabilnú pozíciu vedľa spoľahlivého Podhorina odchovanec Otrísal a výborne do zostavy zapadol na ľavej strane operujúci Ľupták. Na pravej je od začiatku sezóny pevným stavebným kameňom Medveděv, ktorý navyše výrazne dokáže pomôcť aj ofenzíve. Ak sa na to pozrieme štatisticky, obrana na čele s brankárom Plachom neinkasovala z hry už 353 minút (Žilina dala gól z pokutového kopu a so Slovanom bol tiež druhý gól z jedenástky) – takéto čísla vzbudzujú optimizmus do posledných dvoch duelov jesene.

V zálohe je ešte cítiť mladícku neskúsenosť a nevyrovnanosť výkonov. Mladí hráči ako Krč, Rigo či Šefčík striedajú výborné okamihy s chybami, ktoré Senicu môžu stáť niekedy zápas. Je to však o ich veku a skúsenostiach a s týmto rizikom pri nich treba počítať, keďže aj tak za nich v súčasnosti nie je náhrada.

Mimoriadne ťažkú situáciu má Blažej Vaščák na hrote útoku. Nie je to typický útočník, evidentne mu viac vyhovuje hra pod hrotom. Lenže na tomto poste Záhorákov tlačí topánka a tak najskosenejší hráč mužstva musí plniť túto rolu. V hre je ešte aj Alan Kováč, ktorý ak plní taktické pokyny je mimoriadne platným hráčom.

Prejavuje sa práca Laca Hudeca

A zabudnúť nemôžeme na trénera Laca Hudeca. Mužstvo prebral po psychickej stránke vo veľmi zlom stave. Hráčom chýbalo sebavedomie, ktoré je k úspechu nesmierne dôležité. Najskôr musel dostať do mužstva krok za krokom sebadôveru a postupne išli výkony nahor. Ak bude mužstvo pokračovať v nastúpenom trende, je veľká šanca, že po poslednom jesennom zápase nebudú Záhoráci na poslednom mieste.

V tabuľke posledných kôl je FK Senica na lichotivom 4. mieste

Veľa napovedá aj tabuľka posledných piatich zápasov. V nej si Seničania vedú naozaj dobre a dáva nádej, že záchrana v najvyššej súťaži nie je ani zďaleka nereálna.

TABUĽKA POSLEDNÝCH 5 ZÁPASOV

1. Ružomberok 5              3             2             0             10:3       11

2. Žilina                 5              3             1             1             7:4          10

3. Trenčín           5              3             0             2             16:7       9

4. Senica             5              2             2             1             7:6          8

5. Nitra                 5              1             4             0             4:2          7

6. Trnava             5              2             1             2             5:6          7

7. Michalovce   5              2             1             2             3:5          7

8. Dun. Streda   5              1             3             1             4:4          6

9. Slovan             5              1             2             2             7:8          5

10. Zl. Moravce 5              1             2             2             6:8          5

11. Prešov          5              1             1             3             2:5          4

12. Podbrezová 5              0             1             4             3:16       1

Redakcia

Recent Posts

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

47 minút ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

11 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

12 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

21 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

23 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

23 hodín ago