Holíč

📺 Poslanci v Holíči riešili svoje odmeny

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Holíči, ktoré sa uskutočnilo 2. februára 2023, bolo jedným z bodov aj odmeňovanie poslancov za výkon svojej funkcie.

Okrem samotného odmeňovania poslancov a ich odmeňovania za účasť na zasadnutiach sa riešila aj výška odmeny členov Mestskej rady. Takisto sa hlasovalo aj o výške odmien poslancov, ktorí vykonávajú funkciu predsedu a podpredsedu komisii ako aj členov komisií vrátane odbornej verejnosti a sobášiacich poslancov.

Výšku odmien napokon poslanci odhlasovali. Za každú účasť na zasadnutí MsZ má poslanec nárok na odmenu vo výške 50 eur. Účasť na zasadnutí mestskej rady je ohodnotená sumou 60 eur. Za každú účasť na zasadnutí komisie patrí predsedovi komisie odmena vo výške 30 eur, podpredsedovi komisie 25 a každému členovi aj z radov verejnosti 20 eur. Poslancovi poverenému vykonaním sobášov patrí odmena vo výške 35 eur za jeden sobáš.

Poslanci si odhlasovali zvýšenie odmien v rozmedzí od 5 do 12 eur. Aj v minulosti padli populistické návrhy, aby sa poslanci vzdali odmien. Paradoxne, sa ich dobrovoľne napokon vzdali iba poslanci Štermenský, Králik a Ovečka. Nie teda z tej tzv. opozičnej, ktorí návrh predkladali. Každý jeden poslanec bude vedieť ako s týmito financiami naloží. Či ich venuje na charitu alebo za ne podporí nejaké aktivity v meste Holíč,“ uviedol pre NaZahori.sk primátor mesta Zdenko Čambal.

Odmeny sa vyplácajú z rozpočtu mesta

Výdavky súvisiace s výplatou odmien sa uhrádzajú z rozpočtových prostriedkov mesta Holíč. Odmeny budú vyplatené na základe prezenčnej listiny. Odmena nebude vyplatená poslancovi a členovi komisie, ktorý sa príslušného zasadania nezúčastnil.

My ako poslanecký klub sme navrhli vzdať sa odmeny poslanca. Je to najmä preto, že ide o 40.000 eur za 4 roky. Podľa nás sa dajú lepšie použiť v rozpočte mesta. Mesto má prehľad o svojich organizáciách, či už charitatívnych alebo športových, ktoré v meste pôsobia. A to je jeden z cieľov, kam by mohli tieto prostriedky smerovať,“ povedal pre NaZahori.sk poslanec MsZ Martin Kadlec.

Poslanec má možnosť vzdať sa odmeny

Poslanec má možnosť vzdať sa odmeny. Vzdanie musí poslanec doručiť v písomnej forme na mestský úrad a môže sa vzdať odmeny na celé funkčné obdobie, alebo časť funkčného obdobia, ktorú uvedie v písomnom oznámení. Odmeny sa vyplácajú vždy polročne k 30. júnu a 31. decembru a súbeh odmien za výkon jednotlivých funkcií je možný.

Aby mal občan predstavu, ročný príjem poslanca podľa počtu zasadnutí je približne 500 eur. Už v minulosti bolo na poslancoch, aby sa odmien vzdali a dokonca niektorí z tých, ktorí vystúpili v diskusii mali v minulosti túto možnosť a nevyužili ju. Je lepšie, ak si každý poslanec rozhodne, ako s tými financiami naloží a je lepšie ak sú cielene a účelovo darované konkrétnym organizáciám a zároveň si odsleduje ako boli využité. Takže je to na každom z nás,“ uviedol pre NaZahori.sk poslanec Jozef Hrušecký.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

12 minút ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

57 minút ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

5 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

15 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

17 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

23 hodín ago