Myjava

📺 Vlaky má “potiahnuť” od Hodonína cez Vrbovce až po Myjavu česká strana

V súčasnej dobe prebieha príprava nového grafikonu vlakovej dopravy 2022/2023. V úseku Myjava – Vrbovce v dĺžke 8 kilometrov zatiaľ nie je plánovaný žiadny osobný vlak.Zrušenie večerného spoja z Nového Mesta nad Váhom, ktorý využívajú pracujúci na popoludňajších zmenách. Tí by tak prišli o možnosť dostať sa večer z práce vlakom domov,” NaZahori.sk informoval dnes hovorca mesta Myjava Marek Hrin. Vyjadrenie poskytlo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR ( MDaV SR).

Tento úsek je údajne „v riešení“. Ťažko povedať čo si pod tým predstaviť. Ostávajú len dohady a neistota. Máme sa snáď spoľahnúť na to, že na danom traťovom úseku budú osobné vlaky jazdiť naďalej? Keďže sa v tomto štáte čím ďalej, tým viac nedá spoliehať na nič, rozhodli sme sa jednať. Týmto chceme dať najavo, že žiadame o zachovanie osobnej vlakovej dopravy v úseku Myjava – Vrbovce v plnom rozsahu ako v GVD 2021/2022,“ informoval Viliam Matuška zo Železničného múzea Stará Turá.

Viac sme o tom písali na Krásy Kopaníc

Návrh grafikonu

Vyjadrenie mesta Myjava

„Návrh grafikonu vlakovej dopravy považujeme za nedostatočný a nereflektujúci potreby obyvateľov regiónu. Sme za to, aby sa rozsah železničnej dopravy zachoval aspoň v takom rozsahu, ako to bolo doteraz. Keď sme sa o návrhu dozvedeli, pripomienkovali sme v ňom napríklad zrušenie večerného spoja z Nového Mesta nad Váhom, ktorý využívajú pracujúci na popoludňajších zmenách. Tí by tak prišli o možnosť dostať sa večer z práce vlakom domov. A takisto nás zaskočilo prakticky úplné prerušenie železničnej dopravy medzi Myjavou a Vrbovcami, ktorým by zároveň zaniklo dopravné spojenie prihraničných regiónov Slovenska a moravského Horňácka. Tendencie zásadnej redukcie, či dokonca úplného zrušenia vlakovej dopravy sme už v našom regióne zažili a zatiaľ vždy sme spoločnými silami dokázali plány a rozhodnutia štátnych inštitúcii zvrátiť. A teraz to tu máme znova. Tu totiž nejde len o ekonomickú stránku veci, ktorú samozrejme nijako nepodceňujeme, ale aj o reálne potreby tunajších obyvateľov a potenciál rozvoja, ktorý železničná doprava na našej trati má. Predsa len ide o medzinárodnú trať a kedysi významnú dopravnú tepnu, ktorá bola hojne využívaná nielen na osobnú, ale aj nákladnú železničnú dopravu. A teraz, v dobe, keď sa čoraz viac skloňuje ekológia, ceny pohonných hmôt a iných surovín rastú a kladie sa dôraz na hromadnú dopravu, tak u nás chceme spraviť pravý opak? Skôr by sme očakávali snahy o zveľadenie tejto dopravy a konečne zavedenie systému integrovanej dopravy, ktorá by bola pre obyvateľov natoľko vyhovujúca a dostupná, že by reálne nechali auto doma a vrátili sa do vlakov alebo autobusov.  Takže podporujeme iniciatívu kolegov z Vrboviec, iných obcí a kolektívu Železničného múzea v Starej Turej, ktorí okrem iného plánujú petičnú akciu a keď sa spustí, zapojí sa do nej aj Myjava,“ vyjadril sa dnes (14.7.2022)za mesto Myjava jeho hovorca Marek Hrin.

Vyjadrenie MDaV SR

„Po dohode s českou stranou budú vlaky vedené v celistvom úseku Hodonín – Myjava namiesto súčasného Hodonín – Vrbovce,“ informovala dnes na dotaz (14.7.2022) Miriama Švikruhová, Odbor komunikácie MDaV SR.

Podľa vyjadrenia ministerstva, by mala osobnú vlakovú dopravu aj v úseku Vrbovce Myjava, zabezpečovať česká strana. 

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

1 hodinu ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

2 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

4 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

6 hodín ago