Aktuality

📺 Vyhlásenie prezidentky k aktuálnej politickej situácii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyjadrila dnes (18.1.2022) k aktuálnej politickej situácii na Slovensku.

“Po včerajšku je zrejmé, že väčšina politickej reprezentácie prijala fakt, že predčasné voľby sú jediným riešením súčasnej politickej krízy. Na to je potrebné prijať rozhodnutia a ako som viac krát povedala, ak nebudú takéto rozhodnutia o predčasných voľbách prijaté do konca januára, budem postupovať podľa svojich ústavných kompetencií a vymenujem úradnícku vládu.

Mojou preferenciou sú naďalej predčasné voľby, konané v prvej polovici tohto roka. Dôvodov je viacero: Máme vládu s vyslovenou nedôverou a následne odvolanú. Takáto vláda má obmedzené právomoci a mala by vládnuť len nevyhnutný čas. Bolo by to zároveň zodpovedné aj z pohľadu prípravy štátneho rozpočtu, ale tiež z hľadiska prípravy rozpočtov ďalších subjektov ako sú napr. samosprávy. V neposlednom rade je to z dôvodu, že žijeme náročné krízové obdobie a potrebujeme vládu s plnou legitimitou a právomocami v čo najskoršom reálnom čase. 

Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách sa nehľadá ľahko a preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa ešte stále akceptovateľná možnosť. Dôležité je, aby k uzatvoreniu tejto témy došlo do konca januára, a teda aby bolo pre všetkých jasné, ako a kedy z vnútropolitickej krízy Slovensko vyvedieme.

Nechcem tým ale povedať, že odvolaná vláda Eduarda Hegera bude mať komfortnú situáciu na dovládnutie. Ako som povedala, odvolaná vláda má z povahy veci vládnuť čo najkratší čas. Ak má vládnuť až do termínu predčasných volieb, bude prirodzene pod veľkým drobnohľadom všetkých, aj mňa osobne. Považujem za nevyhnutné, aby preukázala schopnosť zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny, na ktoré krízy dopadajú najviac. Ide najmä o pomoc v súvislosti so zvýšenými cenami energií, o riešenie problémov v zdravotníctve, najmä v ambulantnom sektore, posilnenie adresnej pomoci ľuďom najviac postihnutých chudobou, stabilizáciu situácie samospráv a samozrejme odstránenie nedostatkov v plnení Plánu obnovy.

Tlačová správa

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

3 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

4 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

14 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

15 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

15 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

16 hodín ago