Radošovce

Hoštecná studnička – oáza pokoja s liečivým prameňom

Hoštecná studnička, ľudovo prezývaná aj Hoštecká či Hoštečná, je obľúbeným miestom nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre návštevníkov blízkych kúpeľov Smrdáky. Táto tichá oáza pokoja s bohatou vegetáciou ponúka okrem osviežujúceho prameňa aj možnosť príjemnej prechádzky lesmi Chvojnickej pahorkatiny.

Pôvod názvu a história

Maňovská studienka získala svoj názov podľa časti okolitého hája zvaného Manily. Ľudový názov Hoštecná je odvodený od choroby hoštec, ktorou trpeli najmä deti. Toto zastarané slovo označovalo zápalové ochorenia šliach, reumu, lámku, dnu či kožné problémy. Matky sem chodievali umývať svoje choré deti, veriac v liečivú silu prameňa.

Hoštecná studnička – oáza pokoja s liečivým prameňom

Poloha a okolie

Studnička sa nachádza v lesoch Chvojnickej pahorkatiny, v katastri obce Radošovce, v časti Vieska. Okrem samotného prameňa tu nájdete aj zvonicu, dve kaplnky a lavičky na oddych. Okolité lesy sú rajom pre hubárov a poskytujú množstvo možností na turistiku v každom ročnom období. Neďaleko sa nachádza aj archeologická lokalita hradisko na Zámčisku a murovaná rozhľadňa Lipky.

Účinky liečivého prameňa

Voda z Hoštecnej studničky obsahuje množstvo minerálov a má priaznivé účinky na zdravie. Pomáha pri kožných problémoch, ako sú popraskané ruky, chodidlá či ekzém. Ľudia s tráviacimi ťažkosťami oceňujú jej blahodarný vplyv na tráviaci trakt. Povráva sa aj o prípade vyliečenia šedého zákalu vďaka vyplachovaniu očí vodou z tohto prameňa.

Hoštecná studnička – oáza pokoja s liečivým prameňom

Pútnické miesto

Pri Hoštecnej studničke sa pravidelne konajú omše a púte k úcte Panny Márie. V roku 2000 bolo toto miesto zrenovované vďaka úsiliu obyvateľov Skalice a okolitých obcí. Okolo kamennej jaskyne s Lurdskou sochou Panny Márie bol vybudovaný malý kostolík s vežičkou, krížom a zvonicou.

Trasy k studničke

K Hoštecnej studničke sa dá dostať pešo alebo na horskom bicykli z viacerých obcí. Z Viesky vedie trasa cez les okolo senníka a horárne Pavlov. Z kúpeľov Smrdáky sa k nej dostanete po zelenej turistickej značke asi za hodinu chôdze. Z Koválova nevedú značené chodníky, ale trasa začína pri Kaplnke svätého Urbana a pokračuje cez lúky a les. Z obce Unín zasa vedie zelená cyklotrasa popod rozhľadňu Lipky.

Hoštecná studnička je oáza pokoja

Hoštecná studnička je vďaka svojej dostupnosti, pokojnému prostrediu a liečivým účinkom vyhľadávaným miestom pre turistov i kúpeľných hostí. Či už sa rozhodnete pre prechádzku, cyklovýlet alebo duchovné rozjímanie, táto oáza pokoja vás určite očarí svojou krásou a jedinečnou atmosférou.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

2 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

6 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

20 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

21 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago