Borský Svätý Jur

📷 📺 Eko farma BOS-POR AGRO sa snaží prilákať mladých k poľnohospodárstvu

Ekologická farma BOS-POR AGRO v Húškach v Borskom Sv. Jure, ktorá je členom spoločnosti Sanagro, sa snaží mladých ľudí prilákať k poľnohospodárstvu atraktívnou formou.

Priamo v priestoroch farmy realizuje exkurzie a zamestnanci ukazujú deťom, ako to reálne funguje. „Naša spoločnosť má záujem, aby sme prebudili v deťoch záujem o poľnohospodárstvo. Záujem o agrosektor nie je vysoký a snažíme sa o zvýšenie vedomostnej úrovne, čo sa týka poľnohospodárstva a poľnohospodárov,“ uviedla PR manažérka spoločnosti Sanagro Andrea Hrdá.

Deti majú možnosť počas návštevy farmy previesť sa na traktoroch, kombajnoch a ďalších strojoch, ktoré poľnohospodári používajú. „Máme takýchto akcií v pláne viac, nie je to jednorazová záležitosť. Zameriavame sa nielen na základné ale aj stredné školy. Čo sa týka vysokých škôl, tam už je záujem, aby sme študentov dostali k nám do firmy ako zamestnancov,“ informovala Hrdá.

Deti sa pútavou formou dozvedia, ako to funguje na takomto statku. „Naším hlavným záujmom je, aby deti išli študovať poľnohospodárstvo. Aby zistili, že pracovník v poľnohospodárstve nie je len muž v gumákoch a montérkach v traktore alebo žena, ktorá dojí kravy. To sú aj budúci ministri, štátni tajomníci, ľudia, ktorí nám zabezpečujú to, aby sme mali každý deň čo jesť, čo piť, aby sme jedli to, čo si doma dopestujeme a čo si doma vyrobíme,“ vysvetľuje manažérka spoločnosti.

0.9.142
0.9.142
0.9.142
0.9.142
0.9.142
0.9.142
Ekologická farma BOS-POR AGRO v Húškach v Borskom Sv. Jure, ktorá je členom spoločnosti Sanagro, sa snaží mladých ľudí prilákať k poľnohospodárstvu atraktívnou formou. Autor: Vladimír Mičekmore

Učitelia si tento tip vzdelávania pochvaľujú

Súčasťou predstavenia farmy a jej chodu je aj vzdelávacia časť, ktorá je okorenená pútavým kvízom. „V agrosektore je veľmi málo mladých ľudí. Aj preto robíme tieto aktivity, aby sme do sektora pritiahli mladých ľudí. Ale takých, ktorý majú ozajstný záujem študovať poľnohospodárstvo. Poľnohospodárske školy dávajú deťom naozaj všeobecné vzdelanie. Sú to budúci agronómovia, zootechnici, naučia sa šoférovať poľnohospodárske stroje. Urobia si kurzy, majú možnosť cestovať, vzdelávať sa jazykovo, ale získajú aj vzdelanie ekonomického, účtovníckeho či podnikateľského smeru. Je to špeciálne odborné vzdelanie, ale je naozaj širokospektrálne. Dúfam, že sa nám týmto spôsobom podarí dotiahnuť ľudí do tohto sektora. Cieľom je zvýšiť výchovu, aby deti vedeli, čo idú študovať a čo to v praxi znamená,“ povedala Hrdá.

Takúto formu oboznamovania sa s fungovaním poľnohospodárskej firmy si pochvaľujú aj samotné učiteľky. Tie z obce Závod ešte aj fakt, že biológiu prepojili s telesnou výchovou, keďže Závod je od samotnej farmy vzdialený približne 5 kilometrov a tak prišli na bicykloch.

Využili sme túto možnosť vzdelávania. Je to veľmi zaujímavé. Vďaka tejto exkurzii už viacerí poľnohospodárstvo nevnímajú ako niečo zastaralé. Je vidno, že aj v tomto odvetví sa prejavila modernizácia a ľudia v sektore sú vzdelanejší,“ prezradila triedna jednej z tried šiestakov, ktorá farmu navštívila, Alena Kunšteková.

Aj laici, čo nemajú k poľnohospodárstvu až tak blízko ako napríklad ja, ktorá učím slovenčinu, sme sa dozvedeli o poľnohospodárstve veľa nového. Či už z prezentácie alebo priamo od zamestnancov tu na farme,“ doplnila svoju kolegyňu Zdenka Rusňáková.

Farma Bos-por Agro je člen skupiny Sanagro

Farma Bos-por Agro je člen skupiny Sanagro, ktorá hospodári od západného Slovenska až po Liptov a obhospodaruje 19.000 hektárov ornej pôdy a realizuje na nich rastlinnú aj živočíšnu výrobu. Samotná farma v Húškach hospodári na ploche o veľkosti približne 3750 hektárov.

Sme jeden z najväčších podnikov ekologickej poľnohospodárskej prvovýroby. V našom portfóliu je pestovania rastlín ako sú klasické obilniny, olejniny, tekvica, ale aj špeciálne rastliny. V živočíšnej v živočíšnej výrobe máme kravy bez trhovej produkcie mlieka. Ako novinku v tomto roku robíme biochov nosníc, ktoré sú chované v ekologickom poľnohospodárstve, sú kŕmené len ekologickým krmivom a tá produkcia vajec končí v sieťach predajní Terno a Kaufland ako aj u obyvateľov blízkych dedín,“ predstavil aktivity farmy jej konateľ Ľuboš Irša.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 hodiny ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

3 hodiny ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

10 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

21 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago