Categories: Senica

Víkend bude o hodinu dlhší

Nadchádzajúci víkend zo soboty na nedeľu sa mení letný čas na zimný. V nedeľu 28. októbra 2018 sa posúva čas z 3:00 na 2:00 hodinu.

VIAC TU:  http://www.nazahori.sk/index.php/component/k2/item/1143-co-si-myslite-o-zmene-zimneho-casu-na-letny

Európska komisia oficiálne predostrela návrh ukončiť už v roku 2019 sezónnu zmenu času v krajinách EÚ, pričom členské štáty sa môžu samostatne rozhodnúť, či chcú natrvalo zaviesť letný alebo zimný čas.

“Európska komisia sľúbila, že bude vážne hovoriť o princípe ‘veľkí na veľké veci a malí na malé veci’. Povedali sme tiež, že naše kroky musia byť v súlade s princípom proporcionality a subsidiarity. Návrh z tohto týždňa na zrušenie sezónneho času ukazuje, že stojíme za svojimi slovami. Posolstvo, ktoré posielame, je jasné: nastal čas, aby sa nezasahovalo do času,” upresnil pred novinármi v Bruseli podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Návrhom Európskej komisie sa majú ukončiť sezónne zmeny času na celom území Európskej únie; stanovuje sa jednoznačný a krátky harmonogram nadobudnutia účinnosti zmeny systému a podporujú sa konzultácie na vnútroštátnej i európskej úrovni, aby sa zaručil koordinovaný postup medzi členskými štátmi.

Podľa zvyčajného postupu návrh Európskej komisie poputuje na schválenie Európskemu parlamentu a Rade EÚ. Členské štáty by podľa návrhu EK boli povinné najneskôr do apríla 2019 oznámiť, či plánujú trvalo zaviesť letný alebo zimný čas. Posledná povinná zmena na letný čas by prebehla v nedeľu 31. marca 2019.

Po tomto dátume by členské štáty, ktoré by chceli trvalo zaviesť zimný čas, mohli vykonať poslednú sezónnu zmenu času v nedeľu 27. októbra 2019. Potom by už sezónna zmena času viac nebola možná.

VIAC TU:  http://www.nazahori.sk/index.php/component/k2/item/655-zmena-casu-potrebujeme-ju-vobec

zdroj: europa.eu

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

5 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

6 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago