Brezová pod Bradlom

Voľby 2022: Gabriela Ciranová kandiduje za primátorku Brezovej pod Bradlom

Gabriela Ciranová kandiduje v nadchádzajúcich komunálnych voľbách, okrem postu poslankyne Mestského zastupiteľstva Brezová pod Bradlom, aj na primátorskú stoličku. Je rodená Brezovanka, ktorá 47 rokov žije v meste pod Mohylou M.R. Štefánika. Viac v rozhovore.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za primátorku Brezovej pod Bradlom?

Pred ôsmimi rokmi som bola v komunálnych voľbách zvolená za poslankyňu mestského zastupiteľstva. Túto funkciu vykonávam dve volebné obdobia. V podnikaní a samospráve som nadobudla cenné skúsenosti. Pochopila som však, že ak chcem veci zmeniť, musím sa podieľať na ich riadení.

Byť primátorom znamená byť dobrým gazdom a správcom verejného majetku. Mám odborné znalosti a skúsenosti z ekonomiky a chcem ich využiť v prospech nášho mesta. Poznám situáciu v samospráve, viem, o čom je komunálna politika. Nebudem sľubovať nesplniteľné, ale budem sa snažiť robiť veci poriadne.

S akým programom idete do volieb? Ak vás zvolia občania, na čo by ste kládli dôraz ako primátorka?

Mám zadefinovaných deväť okruhov tém, ktorým by som sa podrobne chcela venovať, ak my občania dajú dôveru.

ROZVOJ MESTA – presadiť zmysluplné a dôsledné využívanie financií mesta, teda nás všetkých a tiež eurofondov a peňazí z Plánu obnovy EÚ. Mestský úrad je tu pre občana a nie naopak – to znamená, že budem dbať na lepšie využitie potenciálu pracovníkov úradu v prospech občana. Zasadím sa za vytvorenie dlhodobého strategického plánu rozvoja mesta tak, aby jeho obyvatelia vedeli, čo ich čaká nielen o rok, ale o 4 a viac rokov.

BÝVANIE – v meste neustále klesá počet obyvateľov. Mladé rodiny majú problém nájsť si finančne dostupné bývanie v našom meste, a preto je nesmierne dôležité, aby sme ich tu udržali. Ako prvý krok je treba úspešne ukončiť prestavbu bývalej základnej školy na Piešťanskej ulici na bytový dom. Ďalším je podporiť nájomné bývanie s jasnými pravidlami. Potrebné bude zabezpečiť výkup pozemkov vhodných na výstavbu rodinných domov.

STAROSTLIVOSŤ O SENIOROV – naliehavo sa treba venovať aj seniorom. Zbytočne sa naťahuje získanie bývalého učilišťa do majetku mesta. Treba to čo najskôr dotiahnuť a po jeho získaní v ňom vybudovať dom seniorov, keďže dôstojná jeseň života našich obyvateľov je jednou z priorít, ktoré si naši seniori zaslúžia.

VZDELÁVANIE – Pomáhať školám pri starostlivosti o vonkajšie areály a školské budovy. Zároveň nielen cez mestské financie, ale aj cez zdroje z Európskej únie zlepšiť podmienky v školách a školských zariadeniach, a to rekonštrukciou interiérov, ale aj financiami na zabezpečenie moderných vyučovacích prostriedkov. Zlepšením získavania eurofondov by vzdelávacie inštitúcie mohli využiť ušetrené financie aj na mzdy, a tým zaistiť kvalitnejší vyučovací proces. Nemenej dôležité je vytvoriť podmienky pri vzdelávaní zdravotne znevýhodnených žiakov a tých, ktorí sú mimoriadne nadaní.

SOCIÁLNA POLITIKA – zlepšiť doterajšiu sociálnu politiku mesta. Založiť sociálny podnik, prípadne chránené pracoviská pre sociálne znevýhodnených občanov mesta, ktoré by im pomohli získať základné pracovné návyky a poskytnúť im pracovné príležitosti, ktorými by pomohli mestu, ale aj sebe, aby neboli odkázaní na sociálne dávky.

DOPRAVA – pripraviť parkovacie zóny a dobudovať dostatočné parkovacie miesta pre obyvateľov mesta i pre návštevníkov. Zabezpečiť priebežné opravy mestských komunikácií a obnovu značenia. Skvalitniť cesty v priľahlých častiach Brezovej ako Štverník, U Minárčiných, Hurbanova dolina, Žriedlova dolina, Danov vrch, u Dzurákovcov, u Držkovcov, u Kravárikov a u Vaškovcov  i ďalších.

KULTÚRA a CESTOVNÝ RUCH – rozdeliť kapitoly rozpočtu na živú kultúru, publikačnú činnosť a starostlivosť o pamiatky. Ako poslanci sme už v minulosti navrhovali nové podujatie s názvom Slávnosti sváka Ragana a zároveň oživenie festivalu Pod modrou oblohou. Vstupnú časť Infobodu na Bradle rozšíriť o odbornú propagáciu celkového turisticko-historického potenciálu regiónu. Formou koordinovaného marketingu podporiť rozvoj cestovného ruchu.

ŠPORT – podporovať aktivity smerujúce k aktívnemu športovému využitiu obyvateľov mesta. Podporiť miestne športové kluby a združenia. Zariadiť, aby o prideľovaných grantoch na šport rozhodovali výlučne nezávislí odborníci po diskusii s verejnosťou. Po získaní bývalého učilišťa do majetku mesta bude úlohou čo najskôr sprevádzkovať športovú halu, ktorá by slúžila obyvateľom mesta.

MESTSKÉ ORGANIZÁCIE – „mestské firmy“ a príspevkové organizácie sú súčasťou mesta. Mesto je jediný spoločník obchodnej spoločnosť Mestské lesy a zároveň je to jediná obchodná spoločnosť mesta Brezovej pod Bradlom. Spoločnosť má 10-ročný ťažobný plán vo výške 80.000 m3 dreva. Ak by sa toto drevo predalo v priemere za cenu vlákniny, získalo by tržby v hodnote 464.000 eur za jediný rok. Spoločnosť pri tom mestu odvádza za rok iba 34.000 eur ako nájom. Veľa miest nemá takúto spoločnosť v podobe „zlatého vajca“ a aj napriek tomu už roky nevieme využiť potenciál tejto spoločnosti, čo treba zmeniť v prospech obyvateľov Brezovej pod Bradlom.

Viac vo videu Od sľubov k činom

Voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov sa budú konať v sobotu 29. októbra spoločne s komunálnymi voľbami.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

7 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

9 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

10 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

11 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

12 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

13 hodín ago