Skalica

Začala výstavba pavilónu internistických disciplín v skalickej nemocnici

Vo štvrtok 23.5.2024 slávnostne poklepali základný kameň začiatku stavby nového lôžkového pavilónu internistických disciplín financovanej z Plánu obnovy a odolnosti v areáli Fakultnej nemocnice AGEL Skalica. NaZahori.sk o tom informovala Jarmila Ševčíková z AGEL SK.

Súčasťou je aj prepojenie nového pavilónu s hlavným pavilónom, čím vznikne moderná monobloková nemocnica 21. storočia.

Nový lôžkový pavilón Nemocnice AGEL Skalica je jedným z projektov, ktorý bol schválený z výzvy na financovanie veľkých investičných projektov na podporu výstavby a rekonštrukcie nemocníc z Plánu obnovy a odolnosti v celkovej hodnote 118,142 milióna eur s DPH vrátane spolufinancovania. 

Po dostavaní a spustení prevádzky v novom pavilóne, dostane pacient v skalickej nemocnici komplexnú starostlivosť na jednom mieste. Nový, štvorposchodový pavilón bude mať kapacitu 96 lôžok s logistickým usporiadaním v zmysle diagnostiky, hospitalizácie a liečby pacienta, najvyšší možný komfort v rámci prístrojového vybavenia, ale aj obsluhy, starostlivosti a prístupu zdravotníckeho personálu.

Spoločnosť AGEL úspešne plní podmienky Plánu obnovy a odolnosti, vďaka čomu sa vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica oficiálne začalo s výstavbou nového lôžkového pavilónu internistických disciplín.

Požehnaním a poklepaním základného kameňa stavby vo FN AGEL Skalica sa aj za prítomnosti duchovných, zástupcov ministerstva zdravotníctva, kraja a spoločnosti AGEL slávnostne spustila výstavba moderného lôžkového pavilónu. „Štvorposchodový pavilón bude mať kapacitu 96 lôžok s logistickým usporiadaním v zmysle diagnostiky, hospitalizácie a liečby pacienta, najvyšší možný komfort v rámci prístrojového vybavenia, ale aj obsluhy, starostlivosti a prístupu zdravotníckeho personálu. Súčasťou projektu je prepojenie nového pavilónu s hlavnou budovou, čím vznikne moderná monobloková nemocnica 21. storočia. Znamená to, že pacient dostane komplexnú starostlivosť na jednom mieste,“ priblížil prínos projektu pre pacienta aj personál riaditeľ skalickej nemocnice Vladislav Šrojta.

Na mieste bývalej neurológie

Nový lôžkový pavilón bude stáť na mieste pavilónu bývalej neurológie. „So zhotoviteľom stavby sme podpísali zmluvu o dielo ešte v prvom kvartáli tohto roku, čím sme splnili dôležitý míľnik Plánu obnovy a odolnosti SK a čo nám umožňuje vstúpiť do realizačnej fázy investičného projektu skalickej nemocnice. K tomuto kroku pristúpime ihneď po ukončení búracích prác starej budovy. Vyvolané investície s tým spojené AGEL vynaloží z vlastných zdrojov. Okrem nich si projekt vyžiada financovanie prevyšujúce 27 mil. EUR, ktoré sú z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SK. V súčasnosti sa jedná o najväčšiu investíciu do zdravotného zariadenia na území Trnavského samosprávneho kraja,“ upresnil Michal Pišoja, predseda predstavenstva AGEL.

Dostavaná má byť do júna 2026

Stavba financovaná z Plánu obnovy a odolnosti bude ukončená do júna 2026. „Z pohľadu spoločnosti AGEL ide o strategický, rozvojový projekt, pre Fakultnú nemocnicu AGEL Skalica, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť širokému regiónu Záhoria. Zároveň, projekt má ambíciu výrazne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti a prispieť k stabilizácii zdravotného personálu v geograficky exponovanej časti Slovenska, hraničiacej s Českou republikou, ktorá je často lákavou destináciou. Výrazný posun v projekte do jeho realizačnej fázy a splnenie prísnych míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SK dokazuje schopnosť spoločnosti AGEL pripraviť a realizovať náročné investičné projekty, z ktorých bude benefitovať najmä pacient,“ dodal výkonný riaditeľ spoločnosti AGEL SK Tomáš Lučkai, zodpovedný za projekty spolufinancované z plánu obnovy a odolnosti.

Author

Angelika Kmecová

Recent Posts

Nezabudli ste, dnes je Deň otcov

Tretiu júnovú nedeľu je sviatok Deň otcov, ktorý je venovaný všetkým otcom. Tradícia Dňa otcov vznikla…

2 hodiny ago

Pellegrini v paláci strieda Čaputovú, zložil prezidentský sľub

Inaugurácia prezidenta SR: Peter Pellegrini sa v sobotu 15. júna 2024 ujal úradu prezidenta SR.…

22 hodín ago

Na Záhorí sú zvýšené policajné kontroly na hraniciach

Policajti Trnavského kraja sa dnes (15.6.2024) zapájajú do policajno-bezpečnostnej akcie na hraničných priechodoch na Záhorí.…

1 deň ago

Cez víkend si môžete vychutnať Pivný fest v Stupave

Príďte si pozrieť skvelý program a zažiť uvoľnenú zábavu v sobotu 15. júna 2024 od…

2 dni ago

Na Záhorí začína revitalizácia cesty s jej čiastočnou uzávierkou

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorá sa stará o cesty II. a III. triedy v Bratislavskom regióne,…

2 dni ago

TTSK: Župné stredné školy ponúkajú 464 voľných miest v druhom kole prijímacích skúšok

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zverejnili zoznam voľných miest pre študentov…

2 dni ago