Categories: Senica

Záhorácka enkláva pri futbalovej reprezentácii sa rozrastá, pribudol kondičný tréner Tomáš Vacula

Novým kondičným trénerom futbalových reprezentácií Slovenska do 18 a 19 rokov sa stal Seničan Tomáš Vacula, ktorý sa tak stane už druhým členom trénerskej zostavy zo Záhoria. V súčasnosti pôsobí na rovnakej pozícii v klube FK Senica.

Tomáš, už 6. sezónu si súčasťou realizačného tímu „A“ mužstva v FK Senica. Priblíž nám  svoje trénerské začiatky a tvoju doterajšiu trénerskú kariéru. 

Moja trénerská kariéra sa začala v sezóne 2013/2014, bol som študentom posledného ročníka na FTVŠ v Bratislave. Oslovili ma z klubu, v tom čase bol kondičným trénerom Maťo Rusňák, pôsobiaci na rovnakej pozícii v seniorskej futbalovej reprezentácii. Začal som s ním pracovať pri „A“ mužstve FK Senica. Získal som veľa skúseností, rád spomínam na toto obdobie. A odvtedy už ubehlo 5 sezón, niektoré boli úspešné, iné menej.

Ako prišlo k tvojmu spojeniu s reprezentáciou SR?

Asistentom trénera v reprezentačných výberoch do 18 a 19 rokov je Stano Macek. Pôsobili sme spolu v Senici, pozná moju prácu. Odporučil ma, dostal som sa do užšieho výberu trénerov a následne ma kontaktovali zo zväzu s konkrétnou ponukou.  

Asi si nad ponukou dlho neuvažoval…

Vôbec nie, taká ponuka sa neodmieta, nemusí viac prísť. Samozrejme, informoval som vedenie FK Senica, vyjadrili súhlasné stanovisko. Tak, ako pre hráča, aj pre trénera je cťou byť súčasťou reprezentácie. Beriem to ako určitú satisfakciu a odmenu za moju doterajšiu prácu, a zároveň aj ako motiváciu do budúcnosti. 

Práca pri reprezentácii bude asi o niečom inom ako klubová, ktorá je na dennej báze. Vieš už, čo ťa v nej čaká?

Práca kondičného trénera pri reprezentácii je veľmi špecifická. Nie je dostatočný priestor na tréningový proces, hráči prichádzajú pripravení zo svojich klubov. Mojou prvou úlohou bude vždy zistiť, v akom fyzickom stave hráči na zraz prídu, a podľa toho zvolíme tréningové zaťaženie. Čaká nás veľa zápasov, v októbri štartuje kvalifikácia na ME hráčov do 19 rokov, v skupine sa stretneme s Nórskom, Albánskom a Ukrajinou. 

Prestup k reprezentácii však neznamená tvoj koniec v Senici. 

Nie, v klube zostávam. Len sa zmení moja pozícia v klubových štruktúrach. Mojou prioritou bude mládežnícka akadémia FK Senica, ale budem aj naďalej spolupracovať s trénermi v „A“ tíme FK Senica. 

Okrem trénerského chlebíka v FK Senica máš aj ďalšie aktivity?

Manželka mi hovorí, že by som sa mal nechať naklonovať 🙂 Okrem pôsobenia v FK Senica spolupracujem s Tenisovým klubom v Senici, venujem sa „bežným“ ľuďom a pomáham im v dosahovaní ich osobných cieľov, pracujem aj s klientmi po operačných zákrokoch pohybového aparátu v rámci rekonvalescencie. A v neposlednom rade sme spolu so švagrom Andrejom Fišanom, v súčasnosti trénerom brankárov v MFK Skalica, založili SportsFun Academy – akadémiu zameranú na všestranný pohybový rozvoj detí. 

Ešte donedávna si hral futbal aktívne. Ako je to teraz s tebou po tejto stránke?

Hrávam stále na amatérskej úrovni. Oslovil ma kamarát Duško Ferik, ktorý ako hráč zanechal svoju stopu vo futbalovej histórii Senice. Momentálne trénuje v Oreskom. A ak mi to pracovné povinnosti dovolia, rád si idem nedeľu spríjemniť futbalom.  

Vlado Miček

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

7 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

9 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

13 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

14 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago