Aktuality

Záhorie a Kopanice: Studený arktický vzduch a silný vietor

Prichádza arktický chlad: Koniec tohto týždňa sa nesie v znamení príchodu studeného arktického vzduchu. Táto vzduchová hmota, ktorá sa k nám priblížila, má svoje korene v ľadových pustinách Severného oceánu a z oblasti Sibíra. Pribudne aj vietor.

Počas svojej cesty do Európy si udržala chlad, a to aj napriek malému množstvu slnečných lúčov. Výsledkom je, že jej príchod k nám znamená pokles teplôt, a to najmä na severe, kde sa očakávajú až arktické podmienky.

Predpoveď počasia na nedeľu 7.1.2024

Frontálne rozhranie sa presúva z našej oblasti na juhovýchod. Zároveň medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Jadranským morom a tlakovou výšou nad severnou Európou k nám začína prúdiť od severovýchodu studený, pôvodom arktický vzduch.

Prevažne zamračené a na viacerých miestach dážď. Vo vyšších, miestami – najmä na Záhorí a v Trenčianskom kraji – aj v nižších polohách sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok. Ojedinele poľadovica.

Najvyššia denná teplota 3 až 8, na Záhorí a na Myjavsku a v Trenčianskom kraji väčšinou -2 až 3 st., v priebehu dňa výrazné ochladzovanie. Prevažne severný vietor 4 až 11 m/s (15 až 40 km/h), neskôr ojedinele 12 až 15, v nárazoch 18 až 23 m/s (45 až 55, nárazy 65 až 85 km/h).

Nižšie teploty v nižších hladinách

Zaujímavosťou je, že najväčší chlad prinesie arktický vzduch práve v nižších vrstvách atmosféry. Severná Škandinávia už teraz hlási mimoriadne nízke teploty, ktoré sa môžu počas dňa pohybovať pod -40 °C. To naznačuje, že aj u nás by sme mohli čeliť výraznému ochladeniu.

Prírodné bariéry ovplyvnia rozloženie chladu

Pohoria, ktoré sa týčia v našom regióne, zohrajú významnú úlohu pri rozdeľovaní studeného vzduchu. Blokujú jeho prúdenie smerom na juh a súčasne zvyšujú tlak vzduchu na svojich náveterných stranách. Vďaka tomu sa studený vzduch nebude šíriť ďalej na juh, a zároveň sa zintenzívni prúdenie vo vnútrozemí.

Vietor zvýrazní pocit chladu

Napriek nízkym teplotám bude pravdepodobne ešte pocitovo chladnejšie vďaka silnému vetru. Najmä na východe Slovenska a v kotlinách, ale aj oblasti na krajnom západe v údolí Váhu či na Záhorí kde severný a severovýchodný vietor prinesie ostrý chlad, môžu ľudia pocítiť výrazné zníženie teploty. Naopak, na záveterných stranách pohorí by sa mohlo ochladenie prejaviť menej intenzívne.

Pripravte sa na chlad

Výstraha pred chladom teda platí pre celé územie Slovenska, s tým, že niektoré oblasti pocítia jeho vplyv viac ako iné. Dôležité je byť pripravený a obliecť sa teplo, najmä ak plánujete tráviť čas vonku. Nezabudnite aj na svojich domácich miláčikov a chráňte rastliny pred mrazom.

Čaká nás zimná skúška

V nasledujúcich dňoch nás čaká skutočná zimná skúška. Arktický vzduch so sebou prinesie výzvy, na ktoré by sme mali byť pripravení. Držte sa tepla a sledujte aktualizácie predpovedí, aby ste boli o krok vpred pred príchodom zimy do našich končín.

Zdroj: SHMU 

Vlado Miček

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

21 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

23 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

2 dni ago