Senica

Záhorská galéria v Senici pripravila na marec okrem výstav aj podujatia pre deti

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici (ZGJM), v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, pripravila na marec pre návštevníkov okrem výstav aj podujatia zamerané predovšetkým na mladšie ročníky. NaZahori.sk o tom informovala za Záhorskú galériu Zuzana Dohnalová.

Výstavy, ktoré si môžete pozrieť v ZGJM

https://www.krasyzahoria.sk/event/peter-dechet-roman-durcek-nemoc/

https://www.krasyzahoria.sk/event/marek-sibinsky-the-light-of-the-gray/

Celoročné tvorivé dielne pre deti a mládež

Miesto konania: Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici
Termín konania: Február – december 2023

Výtvarné a edukačné programy sprístupňujú zážitkovou formou aktuálne výstavy deťom, žiakom a študentom MŠ, ZŠ, SŠ a ZUŠ. Všetky umelecké aktivity sú primerané veku detí/žiakov a budú sa realizovať podľa aktuálnych opatrení. Konkrétny termín a čas si rezervujte na t. č. 0905 609 543 alebo emailom: pedagog@zgjm.sk

O podujatí

Výtvarné a edukačné programy Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici v roku 2023 sú vzdelávacím projektom, určeným pre deti a mládež, rodiny s deťmi, pedagógov, laickú aj odbornú verejnosť. Zámerom projektu je rozvíjať vedomosti cieľovej skupiny v oblasti klasickej obrazovej kultúry – spoznávanie diel prostredníctvom zbierky Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici a tiež práca so zdigitalizovanými dielami galérie. Projekt bude tiež zabezpečovať sprievodné výtvarné a edukačné programy k najvýznamnejším podujatiam Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici vrámci novovzniknutého oddelenia galerijnej pedagogiky. 

Hlavným cieľom projektu je realizácia odborných podujatí, umeleckých a edukačných programov pre deti, mládež i ľudí žijúcich nielen na území mesta a okresu Senica a regiónu Záhorie, ale aj celého Slovenska.
Hlavné projektové aktivity sú – Výtvarné a edukačné programy pre školy, Letný ateliér, Nedeľný ateliér, Arteterapia, XXL Art, Kreatívny ateliér.

Projekt je zameraný na výtvarné a edukačné programy rozvíjajúce poznatky, vedomosti a zručnosti konkrétnych cieľových skupín. Cieľom spoznávania umeleckých diel zo zbierok ZGJM a zdigitalizovaných umeleckých diel je vytvárať kultúrne hodnoty a rozvíjať záujem o výtvarné umenie, formálne aj neformálne vzdelávať, rozvíjať individuálne umelecké záujmy i talent.
Projekt zahŕňa nasledujúce programy:

– Výtvarné a edukačné programy pre školy sú vekovo primerané, tvorivé a vzdelávacie aktivity pre žiakov MŠ, ZŠ, ŠKD a ZUŠ. Obsahom programov je práca s pracovnými listami, s dielami zo zbierok ZGJM, práca s aktuálnymi výstavami a tvorivé edukačné aktivity. Cieľom je pravidelne pracovať s deťmi a mládežou na základe neformálneho vzdelávania a zároveň rozvíjať vedomosti, osvojovať si zručnosti, podporovať osobnosť dieťaťa v kreatívnom sebavyjadrovaní a získavaní skúseností na základe konkrétnych zážitkov poznávaním umenia aj umeleckých diel.

– Letný ateliér – letné tvorivé dielne sa budú konať cez letné prázdniny v mesiacoch júl a august. Každý týždeň bude inak tematicky zameraný a pre inú vekovú kategóriu detí a mládeže v celkovom vekovom rozpätí 7-15 rokov. Cieľom je kreatívne a zmysluplne využiť prázdniny zameraním sa na umelecké aktivity a hry, ktoré podporujú talent a rozvíjajú detskú osobnosť.

– Nedeľný ateliér sa bude realizovať 1x v mesiaci, vždy v nedeľu pre rodiny s deťmi vo veku od 5 do 12 rokov. Každé stretnutie pre rodičov i starých rodičov s deťmi bude vyhradené inej umeleckej aktivite v nadväznosti na aktuálne témy výstav a zbierkové predmety ZGJM. Cieľom je motivovať laickú verejnosť k spoznávaniu výtvarného umenia a pravidelnej návštevy ZGJM, ako aj vytvoriť priestor na spoločné kreatívne činnosti pre rodičov s deťmi a na zmysluplné trávenie voľného času.
Termíny v roku 2023 – 12.2.2023, 12.3.2023, 2.4.2023, 14.5.2023, 4.6.2023 od 13.00 do 17.00

– XXL Art – tematické stretnutia s umením sú pripravované programy z rôznych umeleckých oblastí, ktoré sa budú realizovať prostredníctvom umeleckých a interaktívnych workshopov, odborných seminárov a pod. Sú určené pre neprofesionálnych i profesionálnych výtvarníkov, pedagógov a študentov stredných a vysokých umeleckých škôl (18-99 rokov). Cieľom tematických stretnutí s umením je nadväznosť na nadobudnuté poznatky z oblasti výtvarného umenia a rozvoj nových tvorivých kompetencií v súlade s odborným zameraním jednotlivcov. Cieľom je spoznávanie umeleckých diel prostredníctvom zbierky galérie, tiež práca so zdigitalizovanými dielami galérie. Súčasťou je aj arteterapia.

 Kreatívny ateliér – štvrtkové stretnutia v galérii pre mamičky s deťmi do 5 rokov.
Štvrtky od 9.00 do 12.00:
9.2.2023, 16.3.2023, 20.4.2023, 11.5.2023, 15.6.2023

Angelika Kmecová

Recent Posts

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

9 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

11 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

11 hodín ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

13 hodín ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

15 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

17 hodín ago