Skalica

Záhorské múzeum Skalica: Kútnice ochraňovali šestonedieľku s dieťaťom

V Záhorskom múzeum v Skalici prebieha v súčasnosti revízia vo fonde Etnológie, ktorá je zameraná na zbierku textilu. Celkovo ide o vyše 4 500 kusov súčiastok mestského a ľudového odevu, odevných doplnkov a bytového textilu.

Pracovníci múzea porovnávajú a kontrolujú zbierkové predmety s ich evidenčným záznamom, miestom uloženia a zhodnocujú ich fyzický stav. K posledným skontrolovaným zbierkovým predmetom patrí kolekcia kútnych plachiet zo západného Slovenska.

zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Kútne plachty (nazývané aj kútnice)

Kútne plachty (nazývané aj kútnice) sa umiestňovali nad posteľ v rohu obytnej izby s cieľom chrániť matku – šestonedieľku s dieťaťom. Kútnica mala charakter magického predmetu so symbolickou mocou zahnať negatívne sily, účinky ktorej zosilňovala výšivka červenej farebnosti. Dôvodom jej umiestnenia nebola iba poverčivosť, ale aj hygienické a estetické hľadisko.

zdroj: Záhorské múzeum Skalica

V depozitári textilu Záhorského múzea v Skalici sa ich v súčasnosti nachádza celkovo 73 kusov. Pochádzajú prevažne z 2. polovice 19. storočia z 27 lokalít Záhoria a Myjavy.

Šité sú z jedného až dvoch kusov prevažne konopného plátna, ich celková dĺžka dosahuje vyše 200 cm a šírka približne 150 cm. Z viacerých kútnych plachiet sa zachovala len samotná vyšívaná časť. Zdobené sú najmä technikou prelamovania a výšivkou plným plochým stehom, s paličkovanou čipkou na dolnom leme.

zdroj: Záhorské múzeum Skalica

Farebnosť výšivky je prevažne červená, prípadne jej kombinácia s bielou alebo modrou. Z uplatnených motívov je to rastlinný (lístky, kvietky), geometrický (štvorce, kosoštvorce, trojuholník, kruh) a zoomorfný (kohút, drobné vtáctvo), alebo ich kombinácia.

K najbohatšie zdobeným patria kútne plachty z Osuského a Hradišťa pod Vrátnom. Mimoriadne cenné sú tie, na ktorých nachádzame vyšité datovanie, iniciály alebo meno odkazujúce na ich zhotovovateľky a majiteľky. Príkladom sú ľanová kútna plachta zo Skalice s menom Dubrawa Anna a konopná kútna plachta z Radimova s vyšitým menom Zuz. Hlatká a rokom 1887.

Zdroj: Záhorské múzeum v Skalici 

Redakcia

Recent Posts

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

1 hodinu ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

2 hodiny ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

3 hodiny ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

5 hodín ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

7 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

9 hodín ago