Senica

Zara oblietajúca svet dnes v domovskom sídle lietadiel Shark v Senici

V sobotu 15.januára 2022 pristála na senickom letisku 19-ročná Zara Rutherford, ktorá sa snaží ako najmladšia žena v histórii, obletieť svet. Stretla sa s Vladimírom Pekárom, majiteľom Shark Aero, ktorý jej pomohol splniť veľký sen, zapožičaním ultraľahkého lietadla Shark.

Zara priletela do Senice zdroj: TTSK

Privítať ju po pristátí prišli aj viceprimátor mesta Senica Filip Lackovič ako aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Svojou cestou chce Zara pritiahnuť k letectvu, technickým a matematickým vedám viac mladých dievčat a žien. “Zara je veľkou inšpiráciou pre mnohých, nielen mladých ľudí. Ukázala, že ak veľmi chceš, uskutočníš si každý sen, i keby to bol sen obletieť v 19 rokoch celý svet. Som hrdý na to, že máme v Senici tak kvalitnú firmu, ktorá vyrába lietadlá svetovej úrovne,“ povedal Filip Lackovič.

Zara priletela do Senice zdroj: Mesto Senica

Mladá pilotka na svojej ceste, ktorú začala v auguste 2021 navštívila viac ako 20 krajín a pristála na viac ako 40 letiskách. Jednou zo zastávok bol aj Dubaj. Tu navštívila slovenský pavilón na Expo 2020, kde je vystavený aj model lietadla Shark Aero.

„V Senici dnes pristála mladá, iba 19-ročná pilotka Zara Rutherford známa ako FlyZolo. Jej snom je prekonať hneď dva svetové rekordy. Ak sa všetko podarí a Zara pristane o pár dní v Belgicku, kde svoj let začala, stane sa najmladšou ženou, ktorá obletí svet úplne sama, a súčasne prvou ženou, ktorá obletí svet na ultraľahkom lietadle. Počas návštev 31 štátov sa snaží motivovať dievčatá, aby sa vybrali študovať vedu a techniku. Na svoje dobrodružstvo si vybrala úsporné lietadlo od miestneho výrobcu Shark Aero. Táto spoločnosť je jedným z príkladov, ako sa dá presadiť aj za našimi hranicami a preto sme ju pozvali aj na podujatie Z regiónov do sveta, ktoré sme organizovali spoločne s Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR,“ vyjadril sa Jozef Viskupič.

Zara priletela do Senice zdroj: TTSK

Lietadlo s mladou pilotkou muselo cestou zvládnuť množstvo prekážok a let prispôsobovať poveternostným podmienkam. Letela ako pri plus 35 stupňoch, tak aj pri mínus 35 stupňoch. Zaru čakajú ešte dve zastávky, kým dorazí naspäť do domovského Belgicka a jej počin bude zapísaný medzi Guinessove rekordy.

Záhorácke mesto Senica je v posledných 150 dňoch vďaka Zare skloňované vo svetových médiách. „Každopádne je to obrovská reklama pre naše mesto, úspešnej firmy a skvelého výrobku vyrobeného šikovnými rukami Seničanov,“ doplnil Lackovič.

Zdroj: Mesto Senica a TTSK

Angelika Kmecová

Recent Posts

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

50 minút ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

2 hodiny ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

3 hodiny ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

4 hodiny ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

7 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

9 hodín ago