Senica

VIDEO ONLINE: Zasadnutie MsZ v Senici bude v znamení poplatkov a daní

Prvé zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) Senice s novovykreovaným 19-členným poslaneckým zborom po novembrových komunálnych voľbách, ktoré sa uskutoční dnes, teda v utorok 13. decembra, má pred sebou 22 bodov programu.

Poslanci sa okrem iného budú venovať návrhom na voľbu členov ďalších komisií pracujúcich pri MsZ Senica, ako aj návrhom na voľbu členov jednotlivých mestských výborov. Do decembrového zastupiteľstva smeruje aj niekoľko návrhov dodatkov všeobecne záväzných nariadení (VZN), ktorými sa od 1. januára 2023 upravujú miestne poplatky a dane a o ktorých bude hlasovať novozvolený poslanecký zbor. Deje sa tak napriek tomu, že mesto je v dobrej finančnej kondícii, čo nedávno potvrdil aj nezávislý Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), alebo práve preto, aby sa nezadlžovalo, javí sa ako nutné prikročiť k takýmto nepopulárnym opatreniam.

Daňový bonus schválený vládou zoberie mestu až 2 milióny eur

Ide o VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady, o miestnom poplatku za rozvoj, o miestnych daniach, plus poplatky za stravu v jasliach, materských a základných školách. K tomuto kroku bolo nútené mesto Senica pristúpiť tak ako aj absolútne drvivá väčšina obcí a miest Slovenska. Pre ilustráciu – schválený zvýšený daňový bonus pre rodičov bude napríklad v Senici podľa našich prepočtov znamenať výpadok v príjmoch mesta z podielových daní v objeme cca 1,5 až 2 milióny eur.

Mesto Senica sa pripája k vyhláseniu Únie miest Slovenska, že takéto nekoordinované legislatívne opatrenia vytvárajú popri obrovskom náraste cien energií, rekordnej inflácii a zdražovaní cien tlak na mestský rozpočet a aj napriek sľúbenej kompenzácii nebudú pokryté všetky avizované výpadky našich príjmov.

Poplatok za komunálny odpad sa zvýši o 15,50 eur

V prípade poplatku za komunálny odpad pri fyzických osobách predstavuje návrh dodatku VZN na zvýšenie za osobu a kalendárny rok 15,50 eur, paušálny poplatok by mal teda v prípade schválenia predstavovať 48 eur. Zároveň bude súčasťou tohto návrhu dodatku 30-percentné zníženie alebo úľava z tejto základnej sadzby pre všetkých občanov nad 65 rokov.

Daň z nehnuteľnosti za byt Senica zvyšuje o 10 %

Návrh na zvýšenie poplatku za rozvoj sa v jednotlivých kategóriách pohybuje v rozpätí od päť do desať eur za meter štvorcový. Pričom tento poplatok znášajú väčšinou developeri. Pri dani z nehnuteľnosti ide napríklad v prípade bytov i rodinných domov o zvýšenie ročnej sadzby dane za meter štvorcový o desať centov. Pri byte o rozlohe 60 metrov štvorcových predstavuje zvýšenie cca šesť eur ročne. Pri priemyselných stavbách a nehnuteľnostiach na podnikanie návrh dodatku VZN predkladá 11-percentné navýšenie ročnej sadzby dane za meter štvorcový.

V snahe zachovania kvalitnej stravy pri poplatkoch za stravu detí v jasliach, materských školách a žiakov v základných školách predstavuje navrhované zvýšenie v nadväznosti na žiadosti jednotlivých školských jedální z dôvodu výrazného nárastu cien potravín a rezortným ministerstvom stanovené nové finančné pásma od 0,56 po 0,79 eura za deň.

Redakcia

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

12 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

14 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

16 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

17 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

21 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago