Plavecké Podhradie

Zaži Záhorie: Výlet od Plaveckého hradu na kaštieľ v Jablonici

Ponúkame tip na turistický výlet, ktorý naplno vystihuje slogan Zaži Záhorie. Za jeden deň stihnete navštíviť dva hrady, tri kaštiele, keltské hradisko, rozhľadňu, množstvo ďalších zaujímavých miest a pritom stráviť takmer celý deň v prírode a kochať sa množstvom nádherných výhľadov.

Počas jedného dňa tak môžete vidieť Pálffyovský kaštieľ v Plaveckom Podhradí, Plavecký hrad, Národnú prírodnú rezerváciu Pohanská s keltským hradiskom, poľovnícky kaštieľ Mon Repos, Bukovskú priehradu, prvé veterné vrtule postavené na Slovensku, zrúcaniny Korlátka, rozhľadňu na Rozbehoch a výlet zakončiť pri kaštieli v Jablonici…

Štart výletu je v Plaveckom Podhradí

Ideálnym miestom na začiatok výletu je autobusová zastávka v Plaveckom Podhradí. V obci stojí za zmienku Pálffyovský kaštieľ a oproti nemu expozícia Plaveckého krasu. Potom už trasa vedie k samotnému hradu, z ktorého sú nádherné výhľady na Záhorie a Malé Karpaty.

Z hradu pokračuje modrá trasa smerom na Amonovu lúku. Neďaleko od hradu poteší pekne upravená studnička so slušnou výdatnosťou a výbornou vodou. Pár metrov za studničkou sa nachádza Národná prírodná rezervácia Pohanská s keltským hradiskom. Z hradiska pokračuje ostrým stúpaním cesta do Sedla Baborská. Oddych poskytuje krátka odbočka doprava, z ktorej je pekný výhľad na Plavecké Podhradie. Ďalší pekný výhľad sa naskytne na Báborskej.

Borská nížina – pohľad z Plaveckého hradu zdroj: NaZahori.sk
Borská nížina – pohľad z Plaveckého hradu
Plavecký hrad zdroj foto Vlado Miček NaZáhorí
Plavecký hrad

Trasa vedie aj po Ceste SNP

Cesta smeruje cez Krasové jamy na Amonovu lúku a pokračuje po červenej Štefánikovej magistrále resp. Ceste SNP, na Pálffyovský zámoček či kaštieľ Mon Repos. Po červenej vedie cesta až po „chatu“ Brezinky. Ide o ruinu, na ktorej však pekne vidieť silu prírody. Stromy prerástli priamo cez podlahu, niektoré dokonca splývajú s múrmi bývalej chaty. Zaujímavosťou krátkeho úseku je, že sa tu stretávajú všetky štyri značky – modrá, zelená, žltá aj červená. Takže možností, kam sa z tohto miesta vybrať je neúrekom.

Ďalším z cieľov je Bukovská priehrada, kde sa dajú nabrať čerstvé sily. Trasa pokračuje stúpaním po hrebeni Malých Karpát. Modrá značka vedie neomylne pod prvú veternú elektráreň na Slovensku, ktorá stojí v časti obce Cerová Rozbehy. Pozostáva zo štyroch vrtúľ, pod druhou z nich je pripomienka na dvojicu pilotov, ktorí v zlom počasí v týchto miestach havarovali v decembri 2008.

Zrúcanina Korlátka

Potom už cesta smeruje na zrúcaninu hradu Korlátka okolo turistickej chaty SNP a toteme. Ten na pamiatku svojim už nežijúcim kamarátom postavili trampi. Množstvo plieškov s menami pripomína, že kedysi bola táto aktivita v Malých Karpatoch mimoriadne rozšírená.

Zrúcaniny Korlátka stoja za preskúmanie, keďže sa z nich naskytajú nádherné výhľady na okolité obce ale aj Senicu a stojí za to stráviť tu nejaký čas. Neďaleko Chaty SNP je postavená rozhľadňa Rozbehy, ktorá je jednou z atrakcií tohto miesta a deti môžu využiť aj detské ihrisko.

Cesta pokračuje asfaltovou cestou pod Lipový vrch, kde žltá trasa vedie do Jablonice. Cestou miniete kríž, ktorý dala postaviť rodina Kurtova ako vďaku za prežitie v apríli 1945. Záver cesty je po asfaltke, ktorou sa dostanete až ku kaštieľu v Jablonici, ktorý noví majitelia krok po kroku dostávajú do čoraz lepšej kondície.

Napriek dĺžke niečo cez 30 kilometrov výlet nie je extrémne náročný a je na trase množstvo zaujímavých vecí k videniu. Spojiť jednodenný peší výlet s návštevou dvoch zrúcanín stojí za trochu snahy. K tomu nádherná príroda a množstvo ďalších atrakcií… Spomienok bude viac ako dosť a heslo Zaži Záhorie v tomto prípade platí naozaj na 100 percent.

Vlado Miček

View Comments

Recent Posts

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

1 hodinu ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

22 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago