Categories: Senica

Zrekonštruovaný dom smútku v Senici obnovuje obrady

S rozsiahlou rekonštrukciou domu smútku v areáli mestského cintorína v Senici začala samospráva v marci tohto roku. V polovici októbra boli plánované rekonštrukčné a stavebné práce ukončené. S pohrebnými obradmi, ktoré sa počas rekonštrukcie vykonávali vonku alebo v dome smútku v Čáčove, sa začína v tomto týždni.

Slovo rekonštrukcia sa začalo intenzívnejšie skloňovať približne pred piatimi rokmi, ale nie vždy existovala aj chuť pustiť sa do projektu, zvlášť, keď ide o vysoko finančne náročný projekt. My sme sa na rekonštrukciu podujali, pretože si myslím, že priestory, kde sa pozostalí lúčia so svojimi blízkymi, ako aj ostatné priestory, kde spočívajú telá zosnulých, majú byť dôstojné,“ informoval primátor Senice Martin Džačovský.

Za sedem mesiacov dostal objekt domu smútku novú strechu (zateplenie, krytina) i maľovku fasády, okná a dvere. V zadnej časti domu smútku bol položením dlažby upravený vjazd pre vozidlá do podzemia. Kompletne zrekonštruovaná je miestnosť, ktorá bude slúžiť na poslednú rozlúčku so zosnulým v užšom rodinnom kruhu a v úplnom súkromí. Čiastočnou rekonštrukciou prešla aj obradná miestnosť, kde pôvodné stoličky nahradili nové so širšou sedacou časťou, pribudlo nové ozvučenie, veľkoplošná obrazovka a stropné podhľady v šedom dekore. Odborného reštaurátorského zásahu sa dočkali katafalk, rečnícky pultík i kvetináč v prednej časti miestnosti, ktoré sú vyrobené zo vzácneho a dnes už veľmi málo používaného materiálu liateho terrazza. Na stenách pribudli infražiariče, ktoré pomôžu pozostalým skomfortniť pobyt v obradnej miestnosti počas rozlúčky v chladných zimných mesiacoch.

V dome smútku sú po rekonštrukcii čiastočne položené nové podlahy, nová čiastočná elektroinštalácia a vzduchotechnika. Obnovou prešli aj sociálne zariadenia a zároveň pribudlo nové pre imobilných občanov. Nad rámec pôvodne zazmluvnených prác príde v nasledujúcich dňoch ešte k obnove chladiarenských miestností. Celkový objem stavebných a rekonštrukčných prác tak bude predstavovať 340.000 eur.

Na budúci rok máme v pláne pokračovať v rekonštrukcii opravou soklov budovy a takisto spevnených plôch a terénu v okolí domu smútku – všetko je však závislé na tom, ako sa v rozpočte bude napĺňať príjmová položka,” doplnil primátor.

Tlačová správa

Recent Posts

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

49 minút ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

11 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

12 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

21 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

23 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

23 hodín ago