Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Alkohol za volantom má byť pre každého vodiča tabu

Aj v súvislosti s tragédiou, pri ktorej zahynulo päť mladých ľudí a ktorá ochromila Slovensko snáď už nikto nepochybuje o nebezpečenstve aké predstavuje alkohol za volantom. V spojení s rýchlou jazdou je to doslova smrteľná kombinácia. Informovala o tom policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Vplyv alkoholu na vedenie vozidla

Alkohol má negatívny vplyv na vedenie motorového vozidla. Vodič intoxikovaný alkoholom má omnoho pomalší reakčný čas a trvá mu dlhšie, než spracuje podnety z okolia. Ak pred ním niekto prudko zabrzdí, nebude reagovať dostatočne rýchlo.

Alkohol ovplyvňuje aj  celkovú koordináciu vodiča, schopnosť sústrediť sa (na semafory, značky, okolie). Vodič pod vplyvom alkoholu má výrazne zníženú pozornosť, horšiu adaptáciu zraku na svetlo a tmu, ba dokonca zhoršuje jeho videnie. To vplýva najmä na odhad vzdialenosti od iných áut, ale aj periférne videnie.

Toto všetko vedie k tomu, že opitý vodič jednoducho nedokáže byť bezpečným účastníkom cestnej premávky bez ohľadu na to, aký je vynikajúci šofér, keď je triezvy. Pre takéhoto človeka je auto nabitou a odistenou zbraňou, a je nebezpečný pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Nezmyselný hazard so životom nielen svojim, ale aj nevinných účastníkov cestnej premávky, sa nevypláca. Vodiči, myslite na to vždy, keď si sadáte za volant vozidla. Život a zdravie máte iba jedno, jazdite bezpečne! 

„Preto apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali zodpovedne, dodržiavali dopravné predpisy, zbytočne neriskovali, dávali na seba pozor a vrátili sa k svojim blízkym živí a zdraví.  Každý vyhasnutý život mrzí a niekomu chýba pri stole,“ doplnila hovorkyňa.

Policajné správy

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

7 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

9 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

13 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

14 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago