Categories: Myjava

Covid-19: K testovaniu sa vyjadril primátor mesta Myjava Pavel Halabrín

List občanom 3.11.2020 od primátora Myjavy k príprave. realizácii a výsledkom víkendového celoplošného testovania.

Uverejňujeme ho v plnom znení z web stránky mesta Myjava www.myjava.sk.

Vážení obyvatelia,

    niekoľkokrát som Vás oslovil minulý týždeň, cez víkend a naposledy v nedeľu po 22 hodine. Vtedy som Vám prezentoval výsledky testovania v našom meste, vzdal som hold všetkým, ktorí to pomohli zvládnuť na vysokej profesionálnej ale i ľudskej úrovni, poďakoval som všetkým, čo sa otestovať dali a požiadal o to, aby sme sa nezbláznili a nezačali sa chovať ako víťaz vojny. Naozaj som mal veľmi dobrý pocit, bol som hrdý ako to zvládlo naše mesto a veril som, že ďalší víkend budeme mať pokoj.

     Včera, od rána sledujem vystúpenia členov vlády, štatistické výsledky. Bohužiaľ, teraz už viem, že sa zopakovania celoplošného testovania nevyhneme. Neteší ma to, som sklamaný, nahnevaný, ale nedá sa nič robiť a ako verejný funkcionár, predstaviteľ mesta, musím začať robiť na realite, že v sobotu a v nedeľu musíme zopakovať testovanie. A verte mi, že spravím všetko preto, aby to nebolo pre nás horšie ako túto sobotu a nedeľu.

     Skôr však ako začneme robiť novú akciu, skúsim Vám priblížiť ako sa pripravovala a realizovala tá predchádzajúca. Skúsim to rozdeliť do bodov.

1.     Priestory – nemali sme takmer žiadne informácie, spôsob výberu miest armádou bol čistý chaos, 24 hodín pred začiatkom ešte hygiena priestory neodsúhlasila. O.K., nemali sme na výber a v rámci možností  pripravili, zariadili, vybavili odberové miesta tak, že sa v nich dalo pracovať. Nedostali sme nič, žiadne stany, ohrievače, zariadenia, stoličku. Vlastne, pardón, v piatok dodali staré poľné lehátka, či nosidlá J

2.     Materiálne vybavenie – keď som priestory hodnotil ako chaos, tak zabezpečenie materiálom bola tragédia. Ani v sobotu ráno nebolo jasné, či bude dostatok ochranných odevov, plášťov, respirátorov alebo certifikátov a testov. Až komické bolo, že boli 3 druhy tlačív pre administrátorov, niekde chceli rodné číslo, niekde číslo občianskeho preukazu, inde čísla telefónov. Koordinácia, logistika, informovanosť bola absolútne chabá. Nie vinou vojakov čo tu boli a boli riadení z troch rôznych miest a každý mal iné pokyny a informácie.

3.     Personál – poviem to veľmi krátko. Len VĎAKA NIM sa to zvládlo. 43 zdravotníkov, 36 administratívnych pracovníkov, 17 hasičov, 11 vojakov, 16 policajtov a 8 obslužných technických členov personálu vytvorilo tím 131 ľudí ktorý išiel ako hodinky 16 hodín denne. Okrem toho, že robili to, čo mali, boli i prívetiví, priateľský a milí k ľuďom a všetky problémy či nedostatky riešili s pokojom a úsmevom. Spravím všetko preto, aby sme dokázali dať tieto tímy dokopy i na nasledujúci víkend.

4.     Výsledky – do chvíle než sa zverejnili, ako inak na tlačovke J, tie oficiálne, tak som bol spokojný. Potom ma to prešlo a riadne vytočilo. Potešilo to, aká veľká bola účasť, nízke počty infikovaných, disciplinovanosť i nálada ľudí bola na očakávania dobrá a pokojná, priateľská. Problém je, že my sme nemali právo na zoznamy, nemáme si ako urobiť nejakú analýzu, porovnať, navrhnúť riešenia. Armáda nám ich nesprístupnila, boli sme dobrí len na to, aby sme administratívu urobili, dali do krabíc a hotovo. Veľmi ma to sklamalo a len potvrdilo to, že nás páni ministri, čo sa teraz potľapkávajú ako to oni J zvládli, nemajú za nič. Nechápu, že bez ľudí, čo sa zapojili, zorganizovali, bez miest a obcí, by urobili prd. No a úplne ma vytočili zverejnené výsledky. Nie sú pravdivé a niekto nevie počítať alebo zavádza a klame. Samozrejme, že sme si evidovali počty testovaných, pozitívnych a robila to každá obec, každé odberné miesto. Takže prikladám porovnanie výsledkov ktoré vláda prezentuje ako „presné“ a výsledkov, ktoré v okrese reálne boli dosiahnuté. 

 

Počet testovaných

Počet pozitívnych

%

oficiálne: 

17 753

249

1,4

skutočné:

19 193

145

0,75

 

   Keďžeod 0,7 sa okresy testujú znova, môže nám to byť jedno. Ale nie je a budem sa kompetentných dotazovať, ako je to možné. Pre Vašu lepšiu informovanosť dopĺňam prehľad okresov v rámci kraja i výsledky v jednotlivých obciach a mestách nášho okresu.

  • Púchov                               2,81%
  • Bánovce n/Bebravou         1,96 %
  • Považská Bystrica             1,33 %
  • Trenčín                              1,21 %
  • Ilava                                   1,17 %
  • Nové Mesto nad Váhom    0,89 %
  • Myjava                               0,75 %

Mesto /obec

Počet testovaných

Počet pozitívnych

Percento pozitívnych

Brestovec

596

8

1,34%

Brezová pod Bradlom

3008

23

0,76%

Bukovec

414

0

0

Hrašné

267

0

0

Chvojnica

234

2

0,85%

Jablonka

237

3

1,26%

Kostolné

697

5

0,72%

Košariská

451

3

0,66%

Krajné

1024

12

1,17%

Myjava

8221

58

0,7

Podkylava

572

1

0,17

Polianka

349

0

0

Poriadie

546

7

1,28%

Priepasné

221

1

0,45%

Rudník

676

7

1%

Stará Myjava

571

13

2,27%

Vrbovce

1109

2

0,18%

 

 

SPOLU

19193

145

0,75

 

     Takže priatelia, máme to za sebou ale i pred sebou. Skúsime presvedčiť „veliacich“ o tom čo treba zlepšiť, zmeniť, upraviť v systéme tak, aby to išlo ešte lepšie, ľahšie. Nazberali sme skúsenosti a pokúsime sa zmeniť hodiny kedy sa budeme testovať, upraviť logistiku zásobovania, upraviť pohyb a priestory tak, aby to bolo pre Vás jednoduchšie. Ale keby to i nepochopili a rozhodli bez využitia získaných poznatkov priamo v teréne a nie pred kamerami, ak sa nám podarí udržať tímy ktoré pracovali teraz, nebojím sa a zvládneme to. Teraz bude mojou jedinou úlohou opakovane ich osloviť a poprosiť o pomoc. Ostatné potom bude hračka.

  Vážené dámy a páni, verím, že bez ohľadu na výhrady ktoré môžete mať, sa znovu zapojíme v čo najväčšom počte a budeme mať čo porovnať. A dám si pozor na čísla, povedieme si vlastnú evidenciu.

 

     Ďakujem za spoluprácu, aktívnu účasť a teším sa L na ďalší víkend. A nebojte sa, mesto urobí všetko, aby sme to spolu zvládli.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Pavel Halabrín, primátor mesta Myjava

 

 

Štatistky testovania za okres Myjava nesedia, iné majú obce a iné armáda

V sobotu 31.októbra a v nedeľu 1.11.2020 prebehlo celoplošné testovanie obyvateľstva na prítomnosť nového koronavírusu v populácii na Slovensku. 

 V okrese Myjava však následné štatistiky z testovania zaslané z jednotlivých obcí a miest v sumáre okresu, sa nestotožňujú so štatistikami zverejnenými armádou.

Viac tu: http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/3880-statistky-testovania-za-okres-myjava-nesedia-ine-maju-obce-a-ine-armada

Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

3 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

4 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

6 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

7 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

18 hodín ago