Categories: Senica

Aktualizované Covid-19 📺 Nové platné opatrenia a kto vládne v núdzovom stave?

Aktualizované o počty pozitívne testovaných na nový koronavírus za stredu. Vláda v stredu schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na vyhlásenie núdzového stavu na Slovensku od dátumu 1.10.2020 ,v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu.

Video TA3 | Budúcnosť športu  / Kto vládne v núdzovom stave? 30.9.2020

Núdzový stav

Núdzový stav podľa prijatého uznesenia platí od prvého októbrového dňa na postihnutom území Slovenskej republiky. Vláda ho vyhlasuje v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Núdzový stav má platiť zatiaľ na dobu 45 dní. Podľa slov premiéra sa uvidí, ako sa prejaví na vývoji situácie cestovanie počas Dušičiek. “Následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu,” skonštatoval premiér na brífingu.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo, alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní. 

Podľa vyhlásenie premiéra Vláde SR ho odporučil prijať ústredný krízový štáb. 

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SR

Pre prudký nárast infikovaných sa mali od 1. októbra zakázať všetky hromadné podujatia. 

“K takémuto kroku sme sa napokon rozhodli nepristúpiť. Plošným zákazom hromadných podujatí by sme totiž obmedzili mnoho aktivít, na ktoré nebolo toto opatrenie mierené – napríklad skúšky odbornej spôsobilosti, mimoškolské vzdelávanie a podobne,” informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky..

Opatrenia ÚVZ SR od 1.10.2020

Hromadné podujatia bude možné organizovať do 50 osôb – vrátane organizátorov. Konzumácia nápojov a jedál je zakázaná.

V prípade kultúrnych alebo športových podujatí platí, že ak počet osôb vystupujúcich v mene organizátora (napríklad účinkujúci, športovci, organizačný tím) presiahne počet 50, podujatie sa môže uskutočniť, avšak bez prítomnosti obecenstva.

Prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení sú povinné obmedziť predaj vstupeniek tak, že sedenie musí byť buď šachovnicové, alebo je možné sedieť iba v každom druhom rade.

V prípade účasti na športových hromadných podujatiach musí organizátor zabezpečiť sedenie len v každom druhom rade.

Na iných typoch hromadných podujatí (napríklad školenia) odporúčame, aby ľudia, ktorí spolu nežijú v jednej domácnosti, mali medzi sebou jedno voľné sedadlo, ak je to možné, odporúčame sedenie šachovnicové alebo v každom druhom rade.

Organizovanie hromadných podujatí na štýl zábav a diskoték sa okrem prevádzok verejného stravovania po novom zakazuje i v ubytovacích zariadeniach.

Všetkým fyzickým aj právnickým osobám sa zakazuje usporadúvať spoločenské podujatia, ako sú svadobné oslavy, oslavy iného charakteru, plesy, kary, stužkové slávnosti a podobne.

Výnimku z týchto zákazov majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v čase začiatku hromadného podujatia mať negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného v krajinách EÚ na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 12 hodín po obdržaní výsledku.

Takéto hromadné podujatia musia byť ohlásené na regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom. Je nutné nahlásiť presný čas a miesto jeho konania. Pokiaľ sú uvedené podmienky splnené, je na takomto hromadnom podujatí možné podávať a konzumovať jedlá a nápoje.

Celé znenie opatrenia nájdete tu: https://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/30_09_2020_opatrenie_prevadzky_a_HP.pdf

Počty pozitívne testovaných podľa okresov

Covid-19: Za stredu 30. septembra 2020 z 9170 testovaných v SR na nový koronavírus, je 797 pozitívnych prípadov. Pozitívne testovaných bolo 417 žien a 380 mužov. Informoval o tom premiér SR Igor Matovič (OĽANO) na svojom profile na sociálnej sieti FB.

Celkový počet pozitívne testovaných stúpol na 10.938. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 225 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, počet úmrtí je 48. Uviedlo to Národné centrum zdravotníckych informácií na webe www.covid-19.nczisk.sk.

Počty pozitívne testovaných podľa okresov za stredu:

Námestovo (71), Bratislava (62), Tvrdošín (47), Bardejov (45), Nitra (37), Košice (35), Prievidza (31), Nové Zámky (28), Trnava (25), Senica (22), Banská Bystrica (21), Poprad (21), Dunajská Streda (20), Komárno (20), Spišská Nová Ves (19), Prešov (17), Trebišov (17), Brezno (15), Myjava (13), Skalica (13), Nové Mesto nad Váhom (12), Pezinok (12), Senec (12), Stará Ľubovňa (12), Liptovský Mikuláš (10), Sobrance (10), Trenčín (10), Žilina (10), Dolný Kubín (9), Martin (9), Vranov nad Topľou (9), Topoľčany (8), Veľký Krtíš (8) Michalovce (7) a  Sabinov (6).

Po päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Galanta, Košice-okolie, Lučenec a Malacky(5), po štyri prípady boli v okresoch Snina, Zvolen, Žiar nad Hronom.

Po troch prípadoch zaznamenali v okrese Bánovce nad Bebravou, Čadca, Hlohovec, Kežmarok, Levice, Partizánske, Piešťany a Ružomberok. Dva prípady boli v okresoch Detva, Ilava, Púchov, Šaľa a Zlaté Moravce, po jednom prípade zaznamenali okresy Gelnica, Humenné, Krupina, Levoča, Medzilaborce, Rožňava, Stropkov a Turčianske Teplice.

V nemocniciach je hospitalizovaných 259 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 218 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 11 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 23 pacientov.

zdroj: brífing video, ÚVZ SR a video TA3 a ovid-19.nczisk.sk a FB

TA3 video z 30.10.2020
Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

3 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

4 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

5 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

6 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

6 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

8 hodín ago