Categories: Senica

Aktuálne informácie po rokovaní Krízového štábu mesta Senica

Následne, čo ÚVZ SR vydal aj posledné očakávané opatrenie, týkajúce sa hromadných podujatí, zasadal dnes Krízový štáb mesta Senica, aby sa zosynchronizovali činnosti a nastavil režim fungovania mestského úradu, mestskej polície, škôl a mestských organizácií. NaZahori.sk informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Mestský úrad nezatvára dvere občanom, ale bude ich potreby vybavovať v zmysle sprísnených hygienických opatrení. To znamená, že ostáva zásada vstupovať do úradu iba s rúškom alebo iným vhodným prekrytím nosa a úst a zároveň povinnosť vydezinfikovať si pri vstupe ruky. Zároveň prosíme občanov i podnikateľov, aby administratívne záležitosti vo vzťahu k mestskému úradu a takisto poplatky riešili predovšetkým telefonicky alebo elektronicky,” uviedla b. Mesto zároveň dáva do pozornosti, že od prvej vlny neprestala fungovať služba nákupu potravín, ktorá je zameraná najmä na osamelo žijúcich seniorov. Stačí telefonicky kontaktovať sociálne oddelenie mestského úradu a odkomunikovať si požiadavku.

Školy a školské zariadenia fungujú v tomto období na základe pokynov a nariadení ich rezortného ministerstva. Pri podozrení na ochorenie COVID-19 môže riaditeľ školy udeliť triede alebo škole riaditeľské voľno, uzavretie triedy alebo školy sa realizuje na základe pokynu RÚVZ v Senici. K dnešnému dňu (1. október) je známy jeden prípad žiaka senickej základnej školy s pozitívnym testom na COVID-19, v dôsledku čoho je ZŠ na Sadovej ulici uzavretá do konca týždňa a žiaci majú dištančné vzdelávanie. Pedagógovia, ktorí prišli do kontaktu so žiakom, boli pretestovaní a zatiaľ to vyzerá tak, že v pondelok sa škola opäť otvorí. Žiadny iný prípad zatiaľ nemá mesto ako zriaďovateľ zo základných škôl alebo materskej školy hlásený, ale situácia je živá a môže sa, samozrejme, zmeniť.

V manuáli z ministerstva školstva v rámci organizácie výchovno-vzdelávacieho procesu sa napríklad uvádza, že školám sa neodporúča ranný ani poobedňajší školský klub detí, realizácia krúžkovej činnosti, ani plavecké kurzy a telesná a hudobná výchova sa odporúča realizovať len teoretickou formou. Zriaďovateľ tieto možnosti necháva v plnej miere na rozhodnutí jednotlivých riaditeľov škôl. Uvedomujeme si totiž, že súčasná situácia komplikuje fungovanie rodičov v rámci ich zamestnania,” informovala hovorkyňa mesta.

Mestské kultúrne stredisko bolo nútené zrušiť alebo preložiť termíny všetkých kultúrnych podujatí na ďalší polrok. Tým, ktorým nebude vyhovovať nový termín, bude v turisticko-informačnej kancelárii Infosen vrátené vstupné. Čo v dome kultúry ostáva, je premietanie filmov a napríklad kurz angličtiny. Klubová činnosť v dennom centre seniorov je pozastavená do odvolania.

Rekreačné služby mesta Senica a ich prevádzky (vrátane mestskej plavárne, ktorá zaznamenáva zníženú návštevnosť kvôli zrušeným plaveckým výcvikom žiakov) fungujú popri dodržiavaní platných nariadení ÚVZ. Všade je zabezpečená zvýšená frekvencia dezinfekcie. RSMS však museli v rámci jednotlivých prevádzok pristúpiť k zníženiu kapacity návštevníkov. Pôvodne plánované verejné korčuľovanie, ktoré malo byť spustené tento týždeň, bude vzhľadom na nízku povolenú kapacitu (max. 50 osôb) zatiaľ pozastavené. 

Mestské Zariadenie sociálnych služieb Senica má zákaz návštev klientov už od piatka 25. septembra, kedy boli klienti zaočkovaní proti chrípke a pneumokokom. V zariadení sú dodržiavané všetky sprísnené hygienické opatrenia, zamestnancom je pri príchode na pracovisko meraná teplota, teplota je pravidelne meraná aj klientom. V priestoroch ZSSS sú používané germicídne žiariče, vo zvýšenej miere je zabezpečovaná dezinfekcia.

 

Tlačová správa

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

1 hodinu ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

20 hodín ago