Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Facebook a Instagram zaviedli novú ochranu detí a mladistvých

Facebook a Instagram majú nové opatrenia, ktoré majú zvýšiť ochranu detí a maloletých používateľov týchto sociálnych sietí. Informovala o tom Polícia SR, ktorá víta väčšiu ochranu na sociálnych sieťach.

Meta zaviedla nové úrovne ochrany

Spoločnosť Meta ako ich prevádzkovateľ zaviedla nové úrovne ochrany detí, ktoré ich majú chrániť pred nechceným kontaktom zo strany neznámych osôb.

Popri iných novozavedených bezpečnostných opatreniach, ktoré napríklad obmedzujú možnosti tínedžerov zobrazovať potenciálne citlivý obsah na sociálnych sieťach, ide o ďalšie kroky smerujúce k zvýšeniu ich bezpečnosti na internete.

Policajný zbor víta zavedenie väčšej ochrany detí na sociálnych sieťach, keďže práve ony predstavujú jednu z najzraniteľnejších skupín “pohybujúcich sa” vo virtuálnom svete. Zneužívanie detí zo strany predátorov a kriminálnikov online je jednou z aktivít, ktoré neustále testujú odolnosť a obranyschopnosť aplikácií, webových stránok či virtuálnych platforiem. Preto sú proaktívne opatrenia v tejto oblasti doslova nevyhnutnosťou.

Opatrenia v praxi

Facebook

Na Facebooku, resp. prostredníctvom aplikácie Messenger už budú používatelia mladší ako 16 rokov, prípadne 18 rokov v závislosti od krajiny, môcť dostávať správy iba od používateľov, ktorých majú medzi priateľmi na Facebooku. Správy môžu zároveň dostávať aj od používateľov, ktorých majú uložených medzi telefónnymi kontaktmi.

Instagram

Spoločnosť Meta na Instagrame zaviedla predvolené nastavenia automaticky aplikované na všetkých používateľov mladších ako 16 rokov (príp. 18 rokov podľa krajiny). Takýto používatelia už nebudú môcť dostať súkromné správy od hocikoho, koho nesledujú, prípadne s ním nie sú v spojení, vrátane iných tínedžerov. Používatelia nad 19 rokov zase nemôžu kontaktovať tínedžerov, ktorí nesledujú ich.

Tieto nastavenia sa týkajú aj možnosti pridania do skupinových chatov a posielania správ v rámci nich – opäť tak môžu spraviť iba ľudia, s ktorými sú v spojení. Tieto opatrenia boli zavedené celoplošne, existujúci používatelia obdržali o týchto zmenách notifikáciu. Pri používateľských účtoch s aktivovaným rodičovským dohľadom je pri akejkoľvek zmene týchto nastavení potrebné povolenie rodiča.

Pomôcť dokážu aj rodičia

V roku 2022 zaviedla spoločnosť Meta na Instagrame možnosť rodičovského dohľadu nad používateľskými účtami neplnoletých detí. Okrem iného to zahŕňa možnosť nastavenia limitov a prestávok od používania, pričom o zmenách týchto nastavení boli rodičia notifikovaní.

V súčasnosti je pre akúkoľvek zmenu predvolených nastavení súkromia a bezpečnosti maloletých používateľov Instagramu potrebný súhlas rodiča.

Meta zároveň sľubuje zavedenie opatrení, ktoré majú obmedziť možnosť zobrazenia nevhodných či nechcených obrazových materiálov aj v správach od používateľov, s ktorými sú tínedžeri v spojení. Tento krok má taktiež odrádzať od toho, aby deti takýto obsah šírili ďalej.

V neposlednom rade však platí, že najlepšou prevenciou dokážu byť sami rodičia. Zaujímajte sa o to, čo robí vaše dieťa online. Pýtajte sa, čo alebo koho sleduje a s kým komunikuje. Pred nechceným či nebezpečným obsahom ho viete ochrániť tak, že ho budete vzdelávať o tom, čo naň vo virtuálnom svete môže striehnuť.

Vytvorte mu pocit bezpečia a podporujte ho, aby sa vám v prípade akéhokoľvek problému mohlo bez strachu či akýchkoľvek výčitiek zdôveriť.

Angelika Kmecová and Policajné správy

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

20 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

21 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

1 deň ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

2 dni ago