Categories: Senica

📷 74. výročie Slovenského národného povstania v Senici a v Prietrži

28. augusta 2018 sa uskutočnili oslavy 74. výročia SNP pietnym aktom kladenia vencov v Senici na Námestí oslobodenia pri Pamätníku Víťazstva. Vo večerných hodinách bolo kladenie vencov aj s následným zapálením vatry pri Pamätníku SNP – U Rehušov v Prietrži na Záhorí.

V Senici vence k soche Víťazstvo položili primátor mesta Senica Branislav Grimm, druhý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Oleg Sporyšev, zástupca predsedu Trnavského samosprávneho kraja Pavol Kalman, prednosta Okresného úradu Senica Vladimír Kocourek, predstavitelia politických strán a hnutí, občianskych združení na území mesta.

V mene Oblastného výboru SZPB v príhovore primátor Senice Branislav Grimm zhrnul pôsobenie ilegálnych antifašistických skupín na území mesta a v širšom regióne. „Podľa dostupných materiálov priamymi účastníkmi bojov v SNP okrem iných boli zo Senice Ján Mráz zo Železničnej ulice i šesť Kunovanov: Ján Janovíček, Ján Končitý, Jozef Pavlík, Jozef Bílik, Vladimír Grimm, Ján Mila a Ján Tesárik.  Tých, čo sa osobne zúčastnili národno-oslobodzovacieho boja už medzi nami nie je mnoho. Spolu s nimi odchádzajú spomienky, príbehy,“ konštatoval primátor mesta a apeloval, aby sme nezostávali ľahostajní k ceste našej slobody.

Súčasťou pietnej spomienky bol aj prelet lietadla Záhoráckeho aeroklubu a čestnú stráž stáli členovia Klubu vojenskej histórie Záhorie. Na záver zaznela pieseň Aká si mi krásna.

Pamätník Víťazstva

Pamätník oslobodenia mesta – na námestí vedľa kaplnky sv. Anny –odhalený bol v roku 1965. Autor je sochár Vladimír Farár z Bratislavy. Patrí k vojnovým hrobom.
Pamätník oslobodenia v Senici bol odhalený v roku 1965. Jeho ústredným výtvarnou dominantou je alegorická socha Víťazstvo v podobe ženskej postavy so vztýčenými rukami. Autorom bronzovej plastiky bol akademický sochár Vladimír Farár. Pamätník ďalej dopĺňajú vodorovná betónová doska s bronzovým nápisom SLÁVA NAŠIM OSLOBODITEĽOM a trojica štíhlych vysokých betónových stél rozložených na lúčovitom pôdoryse.

Pamätník SNP U Rehušov

Ako spomienka na udalosti roku 1944 a1945, ktoré sa udiali na kopaniciach U Rehušov, ale aj v Horných a Dolných Pasekách, ale zároveň aj ako pocta statočným obyvateľom kopaníc, ktorí sa zachovali tak ako im česť prikazovala bol  10. septembra 1967 pri príležitosti 23. výročia SNP odhalený pamätník SNP. Pamätník je dielom akademického sochára Vladimíra Farára z Bratislavy. Je to mohutný stĺp z duralových a hliníkových trubiek. Reliéf z tepanej medi znázorňuje hrôzy vojny a ľudské obete, trubky znázorňujú plameň, ktorý sa rozhorel v povstaní za oslobodenie našej vlasti. Celková hodnota diela v tej dobe bola 150.000,-Kč a pri jeho osadení bol prítomný autor  i tvorca pamätníka, akademický sochár Vladimír Farár.

zdroj: obecprietrz.sk

Slovenské národné povstanie

Slovenské národné povstanie alebo SNP bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie vojnovej Slovenskej republiky.

Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných spojeneckých mocností druhej svetovej vojny.

Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili a v noci z 27. na 28. októbra 1944 časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja.

Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny sovietskymi, rumunskými a československými vojskami na jar 1945.

zdroj: wikipedia.org a senica.sk

Redakcia

Recent Posts

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

21 minút ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

10 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

11 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

21 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

22 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

23 hodín ago