Categories: Brezová pod Bradlom

📷 Dobrovoľní hasiči si pripomenuli 100. výročie vzniku Československa na Bradle

V sobotu 20. októbra 2018 si dobrovoľné hasičské zbory z Trenčianskeho kraja a okresov Senica a Skalica zo Záhoria pripomenuli 100. výročie vzniku Československa pri  Mohyle generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle v Brezovej pod Bradlom.

Pozvaní hostia i dobrovoľní hasiči si spoločnú históriu Slovákov a Čechov uctili slávnostným pochodom a kladením vencov, po ktorom zaznela slovenská i česká hymna.
Prítomných privítala úvodným slovom primátorka mesta Brezová pod Bradlom Eva Ušiaková. Na slávnosti na Bradle sa za Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zúčastnil Jaroslav Baška.


“Dnes sme sa na tomto mieste stretli, aby sme si zaspomínali na spoločnú históriu s bratmi Čechmi a 100. výročie od vzniku Československa. Aj týmto krásnym gestom len potvrdzujeme, že dva slovanské národy – Slováci a Česi, majú k sebe blízko aj napriek rozdeleniu spoločného štátu a ani štvrťstoročie samostatného vývoja na tomto fakte nič nezmenilo. Už budúci rok uplynie 100 rokov od náhlej a tragickej smrti osobnosti, ktorá sa veľkými písmenami zapísala do histórie slovenského národa – generála Milana Rastislava Štefánika. Práve jemu vďačíme mu za to, že 28. októbra 1918 mohla vzniknúť prvá Československá republika,” povedal pri Mohyle M. R. Štefánika predseda TSK J.Baška.

Výnimočnú atmosféru dotvorilo aj vystúpenie spevokolu. Súčasťou programu bolo aj odovzdávanie pamätných medailí jednotlivým dobrovoľným hasičským zborom, funkcionárom Územných organizácií Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky i vzácnym hosťom.

 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

4 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

5 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

7 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

8 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

18 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

18 hodín ago