Jakubov

📷 📺 Dominantou obce Jakubov je kostol sv. Filipa a sv. Jakuba

Jakubov je záhorácka obec v okrese Malacky. Počet obyvateľov je okolo 1600. V obci je rímskokatolícky kostol sv. Filipa a Jakuba zo 17. storočia. Taktiež sa tu nachádza opustený židovský cintorín. Jakubovom preteká riečka Malina.

Obyvatelia tejto obce, podobne ako obyvatelia širšieho okolia (Malacky, Vysoká pri Morave, Kostolište, Láb, Zohor…), sa v minulosti živili najmä pestovaním konope. Toto konope, ktoré bolo známe ako „slovenské konope“, bolo považované za mimoriadne jemné a kvalitné. Vozili ho až do stredoslovenských banských miest. Ďalší dôležitý produkt z konope – konopný semiačkový olej zasa zasielali najmä do neďalekej Viedne na mestský osvetľovací ústav.

Najvýraznejšou dominantou obce je nepochybne kostol sv. Filipa a sv. Jakuba.  Prvotná stavba pochádza až z prvej polovice 17. storočia, keď historické pramene udávajú, že kostol bol postavený v rozpätí štyroch rokov od roku 1641 po rok 1644.

História Jakubova siaha až do 15. storočia a je viac ako pravdepodobné, že už v tomto čase tu stál kostol zasvätený svätému Jakubovi. Napovedá tomu starší názov obce Jacabfalva z roku 1460. V roku 1553 sa spomína ako Villa sancti Jacobi – teda dedina sv. Jakuba, čo znamená, že v obci už vtedy stál kostol, zasvätený tomuto svätému.

Pôvodne bol kostol renesančnou stavbou, ale jednoloďová stavba bola v baroku rozšírená o nové presbytérium. Táto prestavba sa udiala pred rokom 1769. Sakrálny objekt bol v roku 1903 prestavaný, doplnený vežou a južnou prístavbou. Fasády sú hladké, členené lomenými oknami zo začiatku 20. storočia a dekoratívnymi opornými piliermi. Vnútorné zariadenie pochádza z roku 1903. Kazateľnica je baroková z druhej polovice 18. storočia. Stav kostola je dobrý. Slúži svojmu účelu.

Z ľavej strany kostola bol postavený a v roku 1935 vysvätený pamätník obetiam prvej svetovej vojny. Súsošie má názov Prečo práve ja. Celkovo bolo z Jakubova 36 obetí prvej svetovej vojny a z pôvodných 26 fotografií bojovníkov na pamätníku sa do dnešného dňa nezachovala ani jedna. Pamätník je doplnený o mená piatich obetí z druhej svetovej vojny.

Redakcia

View Comments

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

1 hodinu ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

2 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

4 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

5 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

15 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

16 hodín ago