Categories: Holíč

Holíč: Rekonštrukcia priestorov mestského múzea a galérie za 19 tisíc eur

Mesto Holíč začalo v novembri 2018 s revitalizáciou priestorov Mestského múzea a galérie v budove Fajansy.

Táto budova je jednou z historických remeselných domov, kde sa vyrábala Holíčska fajansa. Je NKP zapísanou v Ústrednom zozname NKP pod číslom 614. Výrobu fajansy podnietili dobré prírodné podmienky, náleziská vhodnej hliny, ktorej najväčšou prednosťou bolo, že sa dala dobre formovať, pri schnutí nepraskala a po vypálení v ohni nebola príliš červená. K rozšíreniu manufaktúrnych priestorov prišlo v rokoch 1783 – 1791.

V súčasnosti tu sídli časť mestského úradu i ZUŠ a nachádzajú sa tu výstavné priestory Mestského múzea a galérie. Konalo sa tu niekoľko významných výstav, napríklad František Štefan Lotrinský – Holíčska fajansa a kamenina, Z reštaurátorskej tvorby Ivana Galamboša, Premeny života v Habsburskej monarchii v období panovania Márie Terézie. Revitalizácia uvedených priestorov (na snímke), okrem stavebných prác (zasekanie káblových rozvodov do stien, opravu trhlín a poškodených častí omietok, maľby stien a stropov, výmenu pôvodných žiaroviek za úsporné LED) zahŕňa aj vybavenie priestorov kamerovým ako i novým závesným systémom, ktorý bude počas výstav slúžiť na ľahšiu manipuláciu a efektnejšie vystavovanie exponátov.

Celkové náklady investície predstavujú 18 877 eur a sú hradené z finančných prostriedkov EÚ, štátneho rozpočtu SR a zdrojov Mesta Holíč. Revitalizáciou priestorov Mestského múzea a galérie v Holíči sme začali prvú aktivitu v rámci realizácie malého projektu s názvom: “Modrotlač – obnova tradície v cezhraničnom regióne”, na ktorý mesto Holíč získalo nenávratný finančný príspevok z Fondu malých projektov programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika. Partnerom projektu je Národní ústav lidové kultury Strážnice, ktorý bude participovať na tvorbe nového propagačného materiálu. Podklady pre propagačný materiál získa mesto Holíč z archívov SNA v Bratislave.

zdroj: Mesto Holíč / holic.sk

Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

3 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

4 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

6 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

7 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

18 hodín ago