Categories: Holíč

Holíč: V meste možno pribudnú neudržiavané chodníky alebo vznikne nová daň

Jedným z bodov Mestského zastupiteľstva v Holíči, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 13. septembra, bolo aj schválenie Všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o VZN  o dodržiavaní  všeobecnej čistoty a poriadku na území mesta Holíč.

Na základe zmeny zákonov sa muselo aj vo VZN zmeniť to, že už nie občan, ale mesto zodpovedá za zimnú údržbu na chodníkoch. Primátor Zdenko Čambal argumentoval, že aj keď s novým znením nesúhlasí, musí sa schváliť, lebo by odporoval nadradenému celoštátnemu zákonu. „Ak by sme ho aj neschválili, dozorujúci prokurátor by skonštatoval rozpor VZN so zákonom Slovenskej republiky a nariadil by nám ho schváliť v upravenej verzii,“ uviedla k danej problematike kontrolórka mesta Holíč Hana Vitásková.

Veľmi skeptický k prevedeniu VZN do praxe je primátor Zdenko Čambal. „Nie je to len problém Holíča. Tento zákon je zlý a vnímajú to tak aj starostovia a primátori ďalších obcí a miest na Slovensku. Jeho účinnosť v praxi je v podstate nerealizovateľná. Prvým faktom je, že to pre obce a mestá znamená neúmerné zvýšenie nákladov a ešte podstatnejším faktom je nedostatok ľudských zdrojov, ktoré by sa o poriadok mali starať,“ uviedol primátor. Doteraz podľa slov prednostky mestského úradu Jany Jurkovičovej dávalo mesto na zimnú údržbu približne 10.000 eur.

Zatiaľ mesto nenašlo riešenie, ako sa reálne popasovať s danou situáciou. „Je dosť možné, že obce a mestá siahnu po objednaní tabúľ, ktoré budú dané k chodníkom s nápisom, že chodníky sú v zime neudržiavané. To je samozrejme krajné riešenie. Druhou možnosťou je zavedenie chodníkovej dane, ktorá môže byť odpustená tým, ktorí sa o chodníky pred svojimi domami a prevádzkami budú starať, toto zákon nezakazuje. Tretia možnosť zatiaľ nikoho nenapadá, pokiaľ zákonodarca, čo je Národná rada SR nenovelizuje tento nešťastný zákon,“ poodkryl možné riešenia Čambal.

Napriek všeobecnému nesúhlasu sa napokon takmer jednohlasne nové znenie schválilo, keď jediným, kto sa zdržal bol poslanec Igor Bartošík. „Pre mňa je to celé nepochopiteľné. Na jednej strane zákon hovorí, že nemôžeme nútiť občana, aby robil na cudzom majetku. Na druhej strane, každý poctivý občan či už v meste alebo na dedine si v minulosti pred domom upratali. Keď bol sneh ho odhrnuli, keď ľad posypali soľou. Takisto v lete si okopali predzáhradku a udržiavali čistotu. Toto územie bolo v podstate vizitkou každého občana. Teraz sa k tomu najvyšší zákonodarný orgán postaví tak, že im to pomaly zakazujeme. My sme tu v podstate zdvihli ruky len preto, že musíme, nie že s tým súhlasíme a to sa mi prieči,“ vysvetlil poslanec, prečo za zmenu nehlasoval.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

19 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

1 hodinu ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

3 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

4 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

15 hodín ago