Kopčany

Lávka ponad Moravu spojila kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a archeopark Mikulčice

Lávku ponad rieku Morava spájajúcu Kopčany a Mikulčice slávnostne odovzdali do užívania 29. októbra 2019 trnavský župan Jozef Viskupič a hejtman Juhomoravského kraja Bohumil Šimek.

Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.

Začiatok stavby sa datuje na september 2017, v úvode tohtoročného leta kovové premostenie uložili na pripravené betónové piliere.

Hlavným cieľom medzinárodného projektu bolo prepojiť obce Mikulčice a Kopčany pre peších a cyklistov. Na moravskej strane bol vybudovaný cyklochodník spájajúci mikulčické hradisko s existujúcou sieťou lesných ciest vedúcich k lávke.

Na slovenskej strane bola vybudovaná nová cyklotrasa a trasa pre peších turistov. TTSK musel pre účel projektu pristúpiť k odkúpeniu zhruba priľahlých 12.000 m2 pozemkov, aby mohla byť zabezpečená prístupová komunikácia. Celkový rozpočet projektu je 3,79 milióna eur, TTSK sa bude podieľať sumou 2,22 milióna eur.

Po otvorení cesty sa spoja dve vzácne archeologické lokality, návštevníkom bude umožnený kontinuálny prechod v smere na obe náleziská, čo doteraz nebolo možné pre bariéru vodného toku.

Lokalita Mikulčice – Kopčany patrí k najvýznamnejším centrám, spojených s misiou sv. Cyrila a Metoda a príchodom kresťanstva. Je unikátna svojimi archeologickými nálezmi, má štatút národnej kultúrnej pamiatky a ašpiruje tiež na zápis do zoznamu pamiatok UNESCO. No kým v lokalite Mikulčíc je vybudovaná moderná expozícia s návštevníckym centrom a v pláne sú ďalšie rozvojové projekty s návštevnosťou cez 33.000 ľudí za rok, slovenská strana len usiluje o oživenie a sprístupnenie významných pamiatok v lokalite Kopčian. Okrem románskeho kostolíka z 9. storočia autentický barokový ráz krajiny dotvárajú pamiatky z doby cisárovnej Márie Terézie – cisársky žrebčín, tzv. kačenáreň a neďaleký zámok Holíč, ktorý bol letným sídlom Habsburgovcov.

Otáča sa lávka cez Moravu v Kopčanoch

Otáčanie lávky cez rieku Morava Mikulčice – Kopčany sa začalo vo štvrtok 25. júla 2019 cca od 8.00 hodiny. Lávka má dĺžku 143 metrov a budú na ňu nadväzovať chodníky pre peších a cyklistov.

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/2577-foto-otaca-sa-lavka-cez-rieku-morava-v-kopcanoch

Začala výstavba lávky Mikulčice – Kopčany

V moravských Mikulčiciach 18.9.2018 slávnostne poklepali základný kameň lávky zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Juhomoravského kraja a zástupcovia okolitých miest a obcí.

Lávka spojí Mikulčice s Kopčanmi na Záhorí a vznikne tak mimoriadne zaujímavá cyklotrasa.

Viac TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/1459-foto-zacala-vystavba-lavky-mikulcice-kopcany-pred-stavbarmi-dostanu-prednost-bociany

Tlačová správa

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

1 hodinu ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

3 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

4 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

15 hodín ago