Koválovec

Matovičova reforma ukráti Koválovec o 43 % príjmov z podielových daní

Za rok 2022 by mal malej obci Koválovec v okrese Skalica na Záhorí štát preposlať z podielových daní cca 37.000 eur. Podľa vývoja a prognóz vo výbere daní by to v roku 2023 malo byť cca 34.000 eur, teda o 3000 menej. Informuje o tom starosta obce Patrik Renováček.

Daňový bonus ukráti obec o ďalších 13-tisíc eur.

„Matovičov daňový bonus túto sumu ukráti našu obec cca ešte o ďalších 13.000 eur v roku 2023, čím nám zostane suma 21.000 eur. To je o 16.000 eur menej ako v roku 2022, v percentuálnom vyjadrení cca 43 % menej. Od februára 2022 sme na obci znížili náklady na mzdy cca o 8000 eur, a to znížením úväzku starostu obce a tým aj jeho platu o 30 % a pracovníčky obecného úradu o 20 %,“ spresňuje P. Renováček.

Pomôcť nie na úkor samospráv. Matovič siaha na cudzie, na prebytky obecných a mestských rozpočtov.

„Deťom rodičov, ktorí pracujú a teda sú zapojení do zveľaďovania spoločnosti, treba zvyšovať príjmy. Tieto rodiny sú predpokladom ďalšieho fungovania spoločnosti ako aj dodávateľom živiteľov starnúcej populácie. A aj o viac ako pretlačil Matovič. Ale nie na úkor fungovania obcí a miest. Štát má stále len a len schodkový rozpočet, rádovo v miliardách. Obce a mestá tak fungovať nemôžu a ani nefungujú. A práve tu Matovič siaha na cudzie, na prebytky obecných a mestských rozpočtov, ktoré sú určené na investície v obciach a mestách. Lebo štát, bolo to tak za Fica a je tomu aj teraz, nemá peniaze na financovanie svojej spoluúčasti vo výške 20 % pr euerofondy a preto SR stále nie je schopná čerpať prostriedky z EÚ. A tým aj niečo budovať,“ doplnil starosta Koválovca.

Matovič pridáva populisticky. Bez samospráv by sa nezvládli utečenecká kríza ani Covid.

„Nie, nebojím sa a neberiem to tak, že Matovič mne osobne ako starostovi kráti plat. Berie peniaze na budovanie obci, v každej. Pridať rodinám sa má, ale nie populisticky tým, že poškodí obce a mestá. Keby nebolo obcí a miest, bol by hotový i s celým štátnym aparátom pri zvládaní covidu ako aj utečeneckej vlny v dôsledku vojny na Ukrajine,“ povedal Renováček.

Obce a mestá sú samosprávy a nie len vykonávatelia štátnej moci a jej rozkazov. To tu už raz bolo a vieme ako to dopadlo.

„Matovič by bol najradšej, keby obce a mestá fungovali nie ako samospráva, ale len ako vykonávatelia štátnej moci a jej rozkazov. To tu už raz bolo a vieme ako to dopadlo. A stačí sa pozrieť na to, ako funguje aj po roku 1989 samotná centrálna štátna správa. Nie, nie som priaznivec Smeru, Hlasu ani inej súčasnej opozície a nevolil som ani OĽaNO, ani ostatné strany terajšej koalície. Vyzýval som i ostatných starostov obcí Záhoria, aby sme išli na jeseň do komunálnych volieb ako nezávislí, nech ukážeme štátnej moci, čo si o nej myslíme…,“ ukončil starosta.

Nuž, ale predsa len ešte doplnil: „Aj obec Koválovec by sa pridaua k dnešnímu vypnucú verejného osvjetleňá a teda protestu ZMOS-u, ale my nesvícíme v noci odjakživa…,“ dopĺňa starosta Koválovec mauá obec Patrik Renováček.

https://www.nazahori.sk/2022/05/26/obce-a-mesta-zahoria-zhasnu-aby-v-buducnosti-mohli-svietit/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

7 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

19 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago